Hoppa till huvudinnehåll
A-kassa

TCO vill se ändrade regler för arbetslösa egenföretagare

Ändra reglerna i a-kassan tillfälligt så att egenföretagare slipper lägga ner sina företag när de söker a-kassa. Det föreslår centralorganisationen TCO. Ett bra förslag anser Unionens nystartade klubb för egenföretagare.
Lina Björk Publicerad 5 juni 2020, kl 07:00
Fredrik Sandberg / TT, Eva Edsjö
TCO vill se tillfälliga förändringar i reglerna för a-kassan så att egenföretagare kan få möjlighet till ersättning utan att lägga ner sitt företag. Fredrik Sandberg / TT, Eva Edsjö

Arbetsmarknaden är tuff för många just nu. Kanske är den extra tuff för egenföretagare som förlorat kunder när marknaden störtdykt. De stödpaket som regeringen hittills presenterat har inte heller omfattat dem då de inte har möjlighet att korttidspermittera sig själva. Nu föreslår Tjänstemännens Centralorganisation, TCO, att regeringen inför två saker. Dels ett stödpaket som riktar sig speciellt till egenföretagare, dels tillfälliga förändringar i reglerna för a-kassan så att egenföretagare kan få möjlighet till a-kassa utan att lägga ner sitt företag.

– Många egenföretagare har just nu inga intäkter. Det betyder att de ibland inte har råd med det mest basala som mat och hyra, så det måste till en förändring och det måste till nu, säger Therese Svanström, ordförande för TCO.

Det har tidigare gjorts förändringar i regelverket om a-kassa så att du har möjlighet att ha ditt företag ”vilande” fler än en gång, och då ha möjlighet till a-kassa. Men det innebär också att du inte får ha någon aktivitet igång i företaget, exempelvis kontakt med nya och gamla kunder, eller underhåll av hemsida. I praktiken betyder det ofta att företaget dör och att du måste starta om på nytt. TCO har därför föreslagit att man ska kunna ha viss rull på företaget och samtidigt kunna få a-kassa, för att enklare kunna starta upp igen vid bättre tider. En bra idé tycker Unionens klubb för egenföretagare.

– Jag tycker att det låter klokt. Det blir kontraproduktivt att helt stänga ner företaget vid sämre tider för att sedan starta om på noll. På det här sättet finns det möjlighet att företaget får leva vidare, säger Peter Hölje, ordförande för klubben.

Ett annat förslag är ett stödpaket som specifikt riktar sig till egenföretagare.

– Även det är ett bra förslag eftersom vi är en bortglömd grupp i det här. Samtidigt är det viktigt att man har ett stödpaket som fungerar över tid, så att det inte bara blir skattesubventioner som sedan ska betalas tillbaka. Då puttar man ju bara problemet framför sig, säger Peter Hölje.

TCO har tillsammans med Unionen haft samtal med regeringen och samarbetspartierna kring frågan, men ännu inte fått gehör för sina förslag.

–  Det vi möts av är förståelse för problemet. De jobbar med frågan men ger inget löfte om hur det blir. Men det här är en fråga som det är bråttom med om vi vill ha livskraftiga företag i framtiden, säger Therese Svanström.

Foto: Anna-Lena Lundquist

TCO

TCO är en partipolitisk fristående centralorganisation för tjänstemän, som samlar 13 fackförbund, bland annat Unionen.

A-kassa

Utför samhällstjänst – hamnade i limbo hos a-kassan

Mikael Joelsson utför eftersök på vilt på lediga timmar. Efter en uppsägning var han utan pengar i tre månader innan Unionens a-kassa godkände hans bisyssla.
Lina Björk Publicerad 17 maj 2024, kl 06:01
Mikael Joelsson till vänster. Till höger varningsflagga för vilt.
Det är polisen som ger uppdraget om eftersök på vilt. Men de ger inte ut något arbetsgivarintyg, vilket blev ett bekymmer när Mikael Joelsson skulle söka a-kassa. Foto: Pontus Lundahl/TT

Hur många trafikolyckor inträffar varje år och hur många kommer du att åka ut på? En omöjlig ekvation att svara på för Mikael Joelsson som sysslat med eftersök på vilt i många år. 

– Enkelt uttryck har jag jour 365 dagar om året och 24 timmar om dygnet. Men hur många olyckor jag kommer att åka ut på går inte att svara på, säger han. 

I början av året blev Mikael Joelsson uppsagd från sitt jobb på grund av arbetsbrist. Samma vecka sökte han ersättning från Unionens a-kassa, men när han skulle fylla i blanketterna tog det stopp – av fler orsaker. För det första ville kassan att han skulle fylla i sina bisysslor och hur många timmar han ägnar sig åt dem. För det andra ville de ha ett arbetsgivarintyg från hans arbetsgivare där bisysslorna utfördes. 

 

På uppdrag av polisen

Att utföra eftersök på vilt som blivit påkörda i trafiken är en samhällstjänst på uppdrag av Polisen, som ger tillstånd. Men personen som utför eftersöket är inte anställd av polisen utan arvoderas utifrån varje uppdrag och polisen kan därför inte utföra något arbetsgivarintyg. 

Utan intyg och uppskattade timmar blev det tvärnit för Mikael Joelsson. 

– Den dokumentation a-kassan vill att jag ska fylla i stämmer inte överens med min verklighet. Om jag uppskattar arbetade timmar mellan tummen och pekfingret ska jag sedan längst ned i dokumentet bekräfta att alla uppgifter jag lämnat är sanningsenliga. Det kan jag inte. Det skulle vara falskt intygande, säger han. 

Mikael Joelsson väntade på ersättning från Unionens a-kassa i sammanlagt tre månader. När han kontaktade kassan fick han besked att hans ärende var under granskning, eftersom det var så speciellt.  

– Jag hamnade i limbo. Jag försöker verkligen att göra rätt men blir straffad av det på grund av ett systemfel. Den extrauppgift jag tagit på mig i form av eftersöket har känts behjärtansvärt, men nu vet jag inte om jag kommer fortsätta, säger han. 

 

Eftersök ingen bisyssla

Det är möjligt att ha ett extraarbete som inte påverkar din ersättning från a-kassan. Men då finns en del saker att ta hänsyn till. Exempelvis får inkomsterna inte överstiga 3 060 kronor per vecka, det ska vara skilt från ditt huvudsakliga arbete och får inte hindra dig från att söka eller ta ett nytt heltidsarbete. I Mikael Joelssons fall bedömde man till slut att eftersöket på vilt inte utgjorde något hinder för honom att söka nytt jobb. 

Anna-Lena Leksell, som är försäkringsansvarig för Unionens a-kassa förklarar att kassan till slut kom fram till att eftersök av vilt inte är att betrakta som förvärvsarbete över huvud taget och att det därför inte ens är att bedöma som en bisyssla. 

Vi har alltså inte godkänt uppdraget som bisyssla utan den sökande har själv att bedöma om uppdraget hindrar från att ta ett arbete.

Extraarbete- vad gäller? 

Anställning utöver ditt huvudsakliga jobb: 

  • Du ska ha haft extraarbetet i minst 12 månader vid sidan om ditt heltidsarbete
  • Inkomsten från extraarbetet får inte överstiga 3060 per vecka.
  • Det får inte hindra dig från att söka eller ta ett nytt heltidsjobb.
  • Måste gå att hålla isär från ditt huvudsakliga arbete. 

Volontärarbete

  • Om du jobbar ideellt eller som volontär ska det inte påverka din rätt till ersättning från a-kassan. Undantaget är om du lägger så mycket tid på ditt ideella uppdrag att det hindrar dig från att söka nya jobb. 

Eget företag

Om du har ett eget företag vid sidan om en heltidsanställning kan det bli godkänt som extraarbete om: 

  • Du ska ha haft företaget i minst 12 månader smatidigt som du jobbat heltid
  • Företaget ska inte hindra dig från att söka och ta ett heltidsjobb
  • Om du tjänar mer än 3060 kronor per vecka dras det överskjutande beloppet av från din ersättning. 

Deltidsjobb och företag
Om du har kombinerat deltidsarbete med ett eget företag måste dessa krav vara uppfyllda: 

  • Du ska ha varit anställd minst 17 timmar per vecka
  • Du ska ha jobbat högst tio timmar i veckan i företaget.
  •  Du ska ha haft din deltidsanställning minst paralellt emd företaget i minst sex månader
  • Veckoinkomsten från företaget får inte överstiga 3600 kronor

    Källa: Unionens a-kassa