Hoppa till huvudinnehåll
Pension

AMF: Låt pensionärer ångra sig

Gör det möjligt att stoppa uttaget av tjänstepension om du ångrar dig senare i livet. Det föreslår AMF. Pensionsbolaget har också räknat ut att pensionärerna i snitt gör slut på sina pengar på 6,5 år.
Lina Björk Publicerad 11 december 2014, kl 11:29
Colourbox
Vänta lite! Om du sätter sprätt på hela tjänstepensionen på en gång kanske du ångrar dig sedan? Colourbox

För fyra år sedan konstaterade AMF att det blir allt vanligare att Sveriges pensionärer tar ut sin tjänstepension på några få år.

Orsakerna är flera: man vill ha sina pengar medan man är frisk nog att använda dem, man vill ha frihet att själv investera dem i aktier och fonder eller så vill man bara förvissa sig om att man får ut sina pengar innan det är för sent. Och trenden har inte vänt.

I årets pensionsrapport slår pensionsbolaget fast att en tredjedel av pensionärerna tar ut sin tjänstepension under en kortare period än på livstid och i genomsnitt har man spenderat pengarna på 6,5 år. Det kan givetvis innebära en del bekymmer senare i livet.

- Det innebär en risk för otillräcklig pension senare i livet och den framtida försörjningsbördan kan bli ett samhällsproblem när kommunerna ska tillhandahålla service till äldre som har låga pensioner och liten möjlighet att betala några avgifter.  Det finns i dag ingen möjlighet att ångra sig när man väl påbörjat utbetalningarna, säger Dan Adolphson, som arbetar med affärsrelationer på AMF.

Den allmänna pensionen betalas alltid ut under en hel livstid. Ett sätt att göra pensionsutbetalningarna mer jämna skulle enligt AMF vara att reglera så att en viss del av tjänstepensionen måste tas ut så länge du lever. Det kan göras på flera sätt. Antingen genom att arbetsmarknadens parter kommer överrens om att reglera det i kollektivavtalen, eller att staten ser över inkomstskattelagen så att spararna kan göra uppehåll utan att drabbas av negativa skatteffekter.  

Medan du tjänar in din allmänna pension under hela livet, startar inbetalningarna till tjänstepensionen först senare. Vid 25 år om du är privatanställd tjänsteman eller arbetare, vid 23 om du är statligt anställd och vid 21 och du är anställd av kommun- och landsting.

Ur ett "ränta på ränta-perspektiv" är en intjänad tusenlapp mer värd under tidiga inbetalningsår. Kommer du in i arbetslivet efter studier, har du förmodligen krupit över 25-års strecket och förlorat en del pengar i pension. AMF föreslår därför att framtidens tjänstepension harmoniseras med den allmänna pensionen och att man slopar åldersgränserna.

Pension

Avtalat tar över Collectums roll - kolla tjänstepension på ny sajt

Snart kan privata tjänstemän som vill ändra i sin tjänstepension logga in på Avtalat. På sajten finns också information om vilka kollektivavtalade försäkringar du har rätt till.
– Vi vet att det finns pengar många inte får del av, säger Peter Karlsson, pressansvarig på Avtalat.
Elisabeth Brising Publicerad 11 januari 2024, kl 13:36
Niklas Hjert, vd Avtalat. Foto: Juliana Wiklund
11 mars kan privata tjänstemän som vill ändra i sin tjänstepension logga in på Avtalat.se i stället för på Collectum.se. På bild syns Niklas Hjert, vd Avtalat. Foto: Juliana Wiklund

Just nu är det många som diskuterar kollektivavtal i Sverige med anledning av Teslastrejk och den tidigare Klarnakonflikten. Men långt ifrån alla svenskar vet vad ett kollektivavtal är, om de har något på sin arbetsplats och vad det i så fall ingår för förmåner och skydd i det. 

– Vi vet att det finns pengar många inte får del av. Man kanske ramlar på vägen till jobbet och kan få pengar för det via försäkringar som finns i kollektivavtalet. Nu vill vi öka kunskapen om det här skyddet, säger Peter Karlsson, pressansvarig på Avtalat.

Ny sajt för pensionsval

Ett sätt från näringsliv och fack i privat sektor att tillsammans lösa bristen på enhetlig information om olika kollektivavtalade förmåner är bildandet av Avtalat och deras sajt som nu får en utökad funktion. 

På Avtalat.se ska privata tjänstemän från 11 mars kunna logga in för att göra ändringar i sin tjänstepension, ITP 1 och 2, i stället för som idag ändra den på Collectum.se. 

Redan i dag går det att logga in på Avtalat.se med bank-id och få digital rådgivning kring sin tjänstepension beroende på ens familjesituation - om man är gift, har barn eller lever ensam till exempel.

Användare på Avtalat.se ska också kunna få aktuell information om sitt avtalade försäkringsskydd vid arbetslöshet, föräldraledighet, arbetsskada, sjukdom eller dödsfall. 

Varför gör ni den här förändringen från Collectum till Avtalat?

– Många tycker pension och försäkring i sig är svårt. Är det sedan svårt att veta var man ska vända sig för att få information om det blir det ännu mer komplicerat. Det här är ett första steg i att samla alla tjänster om kollektivavtalad pension och försäkring på ett ställe. I dag är det utspritt, säger Niklas Hjert, vd för Avtalat. 

Föräldralön och omställningsstöd

Han ger några exempel: kollektivavtalen innehåller stöd till omställning vid eventuell arbetslöshet och ofta en kompletterande ersättning vid föräldraledighet som täcker upp för mer lönebortfall än vad Försäkringskassan betalar. 

Det här är Avtalat

Avtalat och deras sajt ägs gemensamt av Svenskt Näringsliv, LO och PTK, där Unionen ingår. Avtalat skapades för att sprida kunskap och ge råd till alla som jobbar på en arbetsplats i privat sektor med kollektivavtalade tjänstepensioner och försäkringar.