Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Änglar och demoner

Jag har lösningen på två problem: Öppna ett annex till helvetet i Strasbourg. Då slipper syndare trängas samtidigt som man spar massor på att slippa flytta parlamentet.
Johanna Rovira Publicerad 16 oktober 2013, kl 12:41

Under mina mest cyniska stunder tänker jag att det måste vara rätt överbefolkat i helvetet vid det här laget och att det inom en snar framtid, när en del demoniska beslutsfattare och makthavare kallas hem, kommer att bli ohållbart, även med helvetiska mått mätt.

Men när jag var i Strasbourg härom sist kom jag på en genial idé som löser två problem på en gång. 

Flytten av hela EU-apparaten från Bryssel till Strasbourg 12 gånger om året kostar ohemult mycket pengar (200 miljoner euro om året) och är knappast försvarbart ur miljöhänseende. Men fransmännen sätter ner foten och tjurar så fort förslag om att skippa flytten kommer på tal. När någon listig byråkrat kom på att slå två flugor i en smäll och köra två sammanträden på raken i Strasbourg, och på så sätt spara nån mille, stämde Frankrike omedelbart parlamentet och vann i EU-domstolen.

Kampanjen One seat försöker lösa dilemmat genom att hitta något annat lukrativt användningsområde för den hysteriska EU-byggnaden. Alla som nån gång irrat i dess labyrintliknande inre, febrilt letande efter något rum som man inte kan komma till på något logiskt vis, vet att tanken inte ligger långt borta - byggnaden skulle lämpa sig utmärkt väl som ett annex till helvetet.

På bottenvåningen skulle alla hundägare som struntar i att plocka upp hundbajs, trampa omkring i evigheters evighet bland stinkande högar som de omöjligt kan undvika att sätta fötterna i. Våning ett är reserverad för arbetsgivare som behandlat anställda som de själv aldrig skulle acceptera att bli behandlade. Där blir de gisslade dygnet runt med inhumana regelverk av smådjävlar med extremt kontrollbehov .

Chefer och andra i maktposition som på grund av rädsla för att bli avslöjade som bluff, lagt krokben för duktiga medarbetare, döms till att vandra omkring nakna på tredje våningen med en dumstrut på huvudet. Likaså alla som i livet inbillat sig att det bara finns en sanning och att de har gudomlig ensamrätt till den. Hissarna är paxade för alla som levt efter devisen: Var och en är sig själv närmast. Där får de ruttna ensamma och övergivna och ingen kommer att höra deras skrik. Och så vidare.

Nu hävdar kanske någon att detta helvetesannex strax kommer att bli överfullt, men betänk att jag talar om ynkliga små själar - politiker som inbillar sig att folk blir sjuka på pin kiv och frivilligt lever på bidrag (samtidigt som de girigt stoppar sina egna fickor fulla med skattepengar och aktievinster) har till exempel så förkrympta själar att de lätt får plats i ett av postfacken på fjärde våningen.  Så det finns gott om utrymme över för kvinnohatare, rasister, homofober, mobbare och andra bigotta i de andra facken.

Och nej, jag är inte så förmäten att jag inbillar mig att jag kommer att sitta och virka moln tillsammans med Moder Teresa, Tage Danielsson och Maria Montazami där uppe. Mig väntar nog ett utstuderat infernaliskt straff: En vrå i pressrummet, med en ständigt laggande dator och ettriga små kommunikatörsdemoner som petar på mig med treuddar (läs mediestrategier) för evigt dömt till ett fullständigt meningslöst (finns det någon annan form?) bloggande!

Övrigt

Tips: 5 poddar för dig som jobbar

Tidningar och böcker i all ära, men ibland lär man sig bättre genom att lyssna på andras samtal.
Noa Söderberg Publicerad 12 oktober 2023, kl 06:00
En bok med ett par hörlurar runt och en kopp kaffe ovanpå.
Populärvetenskap, nördigt om pension eller mens på jobbet. Det finns poddar om arbetslivet som täcker det mesta. Här är 5 kanontips på lyssning. Foto: Colourbox.

1. FACK YOU!

Tre förtroendevalda från IF Metall pratar fackliga frågor och siktar brett: las, ledarskap, studiecirklar på jobbet och allt däremellan. Ofta med en expert som gäst. Kallar sig ”Sveriges största tvärfackliga podcast”.

2. MINPENSIONSPODDEN

Nördigt om pensionen och hur du kan påverka den. Ges ut av de svenska försäkringsbolagens branschorganisation tillsammans med staten. Ett av de senaste avsnitten gästas av Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt.

3. AI-PODDEN MED ATHER GATTAMI

Populärvetenskaplig teknikpodd med fokus på AI. Intervjuer med forskare, företagsledare och personer i produktion. Ett spännande exempel är en intervju med batteriföretaget Northvolts forskningschef för maskininläring.

4. JOBBFIKA

En podd från arbetsmiljöorganisationen Prevent om det gränslösa arbetslivet, mentorskap, mens på jobbet och mycket mer.

5. MÅNSKOTT

Nystartad dokumentärpodd om techvärldens baksidor. Till första säsongen utlovas avsnitt om världens största digitala bankrån och algoritmer som gör mer skada än nytta.