Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Anställningsavtal som suger

Det omstridda dammsugarföretaget Svenska G3 fortsätter att göra comeback i nya skepnader. Nu heter kostymen Bluetech Generation, och rekryteringen av ny personal är i full gång. Unionen varnar återigen för dåliga anställningsvillkor.
Lina Jonsson Publicerad 20 maj 2010, kl 10:44

Under åren 2000 till 2006 anmäldes dammsugarföretaget Svenska G3 en mängd gånger till Allmänna reklamationsnämnden och Konsumentombudsmannen. Klagomålen gällde framförallt tvivelaktiga försäljningsmetoder och att det var väldigt svårt att få varan reklamerad. Det dåliga ryktet spred sig och företaget bestämde sig därför att byta namn och försäljningsvara. Det nya namnet blev Aromatisk Teknologi och istället för att sälja Kirby- dammsugare gick man över till hushållsmaskinen Sakura. Men även om namnet gav en skjuts framåt hade företaget enorma problem med sin personalpolitik. I media cirkulerade rapporter om slavlöner och tolvtimmars arbetsdagar, orimliga säljkrav och stressig arbetsmiljö.

Nu har företaget återigen hamnat på tapeten, genom sin underleverantör Bluetech Generation, som bara under de två senaste månaderna har sökt personal till ett 60-tal tjänster runt om i landet. De flesta av tjänsterna är prestationsbaserade och bygger på en rörlig lön. 

- Man ska alltid vara försiktig med begreppet rörlig lön eftersom det i stort sett är omöjligt att räkna ut hur mycket pengar man tjänar i slutet av månaden, säger Roger Larsson, ombudsman på Unionen Bergslagen.

På Bluetech har man som princip att ju fler säljbesök - desto högre lön. Enligt företagets egen uppskattning tar ett besök ungefär två timmar plus tillkommande restid. Vill man komma upp i den högsta lönen på 19 600 ska man hinna med sammanlagt cirka 50 besök i månaden. Skulle man komma upp i hälften sjunker ersättningen drastiskt och månadslönen hamnar på 6 000 kronor i månaden.

- Hembesöken tar mer än två timmar och med restiden är man kanske nere på högst ett besök per dag. Lägg då till att du får stå för bil och bensinkostnader själv. Den ekvationen går inte ihop, säger Rolf Gårdsnäs, regionchef i Mälardalen.

Enligt Rolf Gårdsnäs är det inte ovanligt att den här typen av företag försvinner och kommer tillbaka med nytt namn. Av den orsaken är det inte heller helt lätt att komma åt dem eller varna blivande anställda.

- Många gånger är det unga säljare som lyckas i branschen som får erbjudande om att starta franchise. Jag blir lika arg varje gång jag får höra om dem, säger han.

En av dessa unga säljare är just vd:n på Bluetech Generation, Christoffer Lindahl. Han vill dock inte kommentera någonting om företaget eller dess anställningsvillkor.

- Jag känner till ryktena men jag kommenterar ingenting som har med företaget att göra, säger han.  

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.