Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Antifackliga planer överraskar Unionen

Unionen förvånas över Bemannias smutskastningsplaner men anser att relationerna med företaget har förbättrats avsevärt sedan konflikten i vintras.
Ola Rennstam Publicerad 31 oktober 2013, kl 14:23

I stället för att följa kollektivavtalet och ge de anställda schysta villkor valde bemanningsföretaget Bemannia att anlita pr-konsulten Paul Ronge, som drog upp en mediestrategi för att smutskasta Unionen. När innehållet i Ronges kommunikationsplan nu nått offentligheten kan man konstatera att ytterst lite av den förverkligades.

Peter Hellberg, Unionens förste vice ordförande, är förvånad över planens antifackliga innehåll.
- Det är tydligt att de upplevde att Unionen var en så pass stark motpart i det läget att de behövde ta till åtgärder utöver de vanliga, man kände sig oerhört trängda. Jag höjer på ögonbrynen eftersom detta är något som jag trodde hörde hemma i USA med "union busting" och liknande.  Det är anmärkningsvärt att ett företag kan bli rekommenderat sådana här saker, att man tror att det är en framkomlig väg på 2000-talet, säger han.

Peter Hellberg konstaterar att relationerna har med Bemannia har förbättrats avsevärt sedan i början av året.
- Vi har gått från ett läge där vi och företaget inte stod på god fot med varandra till en konstruktiv förhandling. De som förhandlar säger att företaget kommer att följa kollektivavtalet och se till att de ersättningar som inte har betalats ut kommer att göra det.

Fotnot: "Union busting" är ett amerikanskt samlingsnamn på åtgärder som syftar till att motarbeta facklig organisering och verksamhet.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.