Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmiljö

7 lysande appar på jobbet

Bättre fokus, sömn och koll önskar vi väl oss alla. Och hjälpen finns. De här apparna har två bra saker gemensamt: De finns för både Android och IOS – och de är gratis!
Joachim Stokstad Publicerad 15 mars 2018, kl 14:59
Colourbox.com
Colourbox.com


Hitta rätt

Waze är en navigeringsapp som även håller koll på proppar i trafiken, genom att den samlar in data från alla användare i realtid och känner av när det går långsamt i trafiken. Och genom att användare rapporterar olyckor, faror, poliskontroller och annat. Du får också veta ankomsttid för de olika ruttalternativen.


Koncentrera dig
Pomodorotekniken är en enkel men effektiv metod för att kunna fokusera bättre. Metoden går ut på att man koncentrerar sig hårt i till exempel 25 minuter och tar sedan fem minuters paus innan man kör vidare i 25 minuter. I appen Be Focused – Focus Timer, väljer du själv intervall. Tanken är att jobba med en sak i taget och låta hjärnan återhämta sig ofta.


Sortera e-posten

Timyo Email hjälper dig att hantera mejlskörden. Du kan arkivera emottagna mejl efter vilken dag de ska besvaras. Du kan också skicka e-post med en notering om när du senast behöver ett svar. Timyo är lätt att använda, men det krävs att du aktivt flaggar de mottagna mejl med svarsdatum.


Bli superstrukturerad

Google Keep är för dig som gillar att skapa listor. Appen har en mängd organiserande funktioner, som påminnelser, etiketter och handskriftsmöjligheter. Och listorna kan delas i alla upptänkliga kanaler.


Koll på kontakterna

Än är visitkortet är inte utdött. Och möter du många nya personer i tjänsten kan appen Camcard vara en smart digital arkivlösning. Du kan skanna visitkort som sparas i molnet och dela de elektroniska korten med andra. Det går också att göra minnesnoteringar till varje kontakt.


Skanna & memorera

Med Microsofts Office Lens kan du skanna dokument mycket snabbare än med en fysisk skanner. Du kan spara exempelvis plåta av texter, whiteboardtavlor och anteckningar i valfritt format och skicka dem med e-post. Appen tar även bort skuggor och rätar ut vinklar om du håller mobillinsen lite snett.


Varva ner

Gratisversionen av Headspace innehåller bland annat en tiodagars nybörjarkurs med korta meditationspass som kan göras framför skrivbordet. Och med gurun Andys väna stämma kan man lätt varva ner och uppnå mindfulness. För den som är riktigt stressad gäller det bara att inte se passen som ytterligare en börda.

Arbetsmiljö

Ebba basar över Eurovision i Malmö

Tredje gången för Malmö, sjunde för Sverige och 68:e upplagan av Eurovision Song Contest. Ebba Adielsson, exekutiv producent, är laddad inför för världens största musiktävling.
Petra Rendik Publicerad 8 maj 2024, kl 06:06
Ebba Adielsson, producent för Eurovision Song Contest i Malmö.
Spänd men förväntansfull. Så beskriver Ebba Adielsson, producent för Eurovision Song Contest 2024 i Malmö, stämningsläget inför musiktävlingen. Foro: Peter Knutson.

Vad var första känslan när Loreen vann Eurovision och Sverige skulle arrangera tävlingen 2024?

– Skräckblandad förtjusning. En förtjusning över att Loreen blev historisk som enda svensk och första kvinna att vinna tävlingen två gånger. Och över att Sverige vann för sjunde gången. Känslan var ”jättekul”, men också ”hur ska vi få ihop det på ett år?” Jag har aldrig jobbat med Eurovision men hört att när man tar över stafettpinnen brukar Eurovisionchefen säga ”you are already too late”.

Är du nervös?

– Jag är spänd inför uppdraget. Det finns en enorm förväntan på Sverige eftersom det blev så bra när vi producerade 2013 och 2016. Men jag är inte ensam. Det här är kanske det största grupparbetet som någonsin görs och jag har det absolut bästa teamet omkring mig. Personer med stor kompetens, flera har gjort det här tidigare. Jag kunde inte ha fått bättre medarbetare.

Vad är roligast med uppdraget?

– På SVT Nöje har jag varit övergripande programchef för ett 40-tal titlar. Nu får jag vara mer operativ för en enda gigantisk grej. Det är roligt, men också ett stort ansvar. Det är speciellt att få producera världens äldsta musiktävling som har funnits sedan 1956. Då handlade det mycket om att ena ett sargat Europa efter kriget. Det högre syftet med programmet finns kvar än i dag.

Vad är svårast?

– Att det är så ont om tid. Vi ska bygga en hel organisation och ta in många människor som ska hitta sin roll. Och det måste ske i rätt ordning, annars kan det bli en dominoeffekt. Dessutom ska vi hålla produktionen inom en rimlig budget.

Eurovision lär kosta 125 miljoner kronor – samtidigt ska SVT spara 200 miljoner.

– Summan kan slås ut över flera år och programmet ska sändas i väldigt många länder och ses av över 170 miljoner tittare. Det är kostsamt, men vi försöker hitta smarta och hållbara ekonomiska lösningar.

Ditt eget bästa Eurovisionminne?

– England i våras. På min ena sida hade jag Melodifestivalens tävlingsproducent Karin Gunnarsson, på den andra en fotbollsspelare från Liverpool. Och så vinner Loreen!

EBBA ADIELSSON

GÖR: Exekutiv producent och ytterst ansvarig för Eurovision Song Contest i Malmö 2024.

ÅLDER: 52.

KARRIÄR: Programchef på SVT Nöje sedan 2019, en roll hon tillfälligt klivit av inför Eurovision. Studier vid Lunds universitet och i New York. Jobbat i flera år som redaktör och producent på produktionsbolag som Strix och Jarowskij. Exekutiv producent på TV4 och SVT Nöje.