Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Åren med Industriavtalet bra för Sverige

De senaste femton åren har varit ekonomiskt goda både för anställda och företag. Det visar en rapport från facken inom industrin.
Niklas Hallstedt Publicerad 16 september 2013, kl 13:37

Industriavtalet, samarbetsavtalet mellan fack och arbetsgivare som ger den konkurrensutsatta industrin en lönenormerande roll i avtalsrörelserna, började tillämpas 1998.

Sedan dess har produktivitetsökningarna legat på 5,5 procent per år, samtidigt som de reala arbetskraftskostnaderna ökat med 2,3 procent per år. I omvärlden är det få länder som når upp till samma nivåer. Den reala arbetskraftskostnaden, med hänsyn tagen till inflationen, ligger till exempel en procentenhet högre än genomsnittet för de västeuropeiska länderna. Produktivitetsökningen var dubbelt så hög som i Västeuropa.

- Det är klart att det kan finnas flera saker som spelar in. Men man kan konstatera att det finns ett samband: de här femton åren har varit bra och industriavtalet har funnits under den perioden, säger Göran Nilsson, kanslichef på Facken inom industrin.

- Industriavtalet har inneburit stabilitet genom att fack och arbetsgivare tar hänsyn både till industrins konkurrenskraft och samhällsekonomin i övrigt.  Om vi jämför med 1970- och 1980-talet var det oftare så att lönebildning och samhällsekonomin kom i konflikt med varandra.

Att produktivitetsökningen varit så stor jämfört med ökningen av arbetskraftskostnaderna betyder inte att företagens vinster ökat i motsvarande grad.

- Priserna på industrins produkter har inte ökat lika mycket som konsumentprisinflationen. Vår bild är att vinsternas förhållande till lönerna varit relativt konstant sett till hela perioden med Industriavtalet.

I fjol var arbetskraftskostnaden, det vill säga lön plus arbetsgivaravgifter och försäkringar, i snitt 334 kronor per timme. Bara tre västeuropeiska länder i rapporten hamnar högre: Norge, Schweiz och Belgien.

- Sverige har stigit på rankingen utifrån arbetskraftskostnaderna, det kan man se som ett kvitto på vår högre produktivitetsutveckling. Sedan finns det en gräns naturligtvis, om man skulle få så höga arbetskraftskostnader att man inte klarar av handeln med omvärlden skulle det inte vara bra, säger Göran Nilsson

Fakta

Facken inom industrin är ett samarbetsorgan mellan de fem fackförbund - Sveriges Ingenjörer, IF Metall, Unionen, Livsmedelsarbetareförbundet samt GS - Facket för skogs, trä- och grafisk bransch - som omfattas av Industriavtalet.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.