Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Astraklubb kräver att regeringen agerar

Personal och fack på Astra Zeneca oroas av att Sverige inte nämns i Pfizers framtidsplaner vid ett samgående. Nu kräver Unionenklubben att den svenska regeringen agerar på samma sätt som den brittiska för att rädda jobben och forskningen i landet.
Ola Rennstam Publicerad 9 maj 2014, kl 11:39
Adam Ihse/TT
Astra Zenecas anläggning i Mölndal. Adam Ihse/TT

Sverige saknas på det amerikanska läkemedelsföretaget Pfizers karta över hur företaget ser på framtidens forskning och utveckling vid ett samgående med Astra Zeneca. Endast forskningsanläggningar i USA och Storbritannien finns med på kartan. Uppgifterna oroar i Mölndal.

Storbritanniens premiärminister David Cameron för diskussioner med Pfizers ledning för att få garantier om att jobben – och då framför allt forskningen – ska finnas kvar inom landets gränser. Mikael Hansson, ordförande för Unionenklubben i Mölndal, anser att den svenska regeringen varit för passiv.

– Från företagets håll får vi information om att det pågår diskussioner i Storbritannien men hur det skulle se ut i Sverige nämns inte över huvud taget. Regeringen borde absolut gå ut och agera kraftfullt och försöka hitta lösningar. Det här är en företagsangelägenhet, men det är också en samhällsangelägenhet, det är mycket runt omkring som kommer att påverkas om det värsta scenariot skulle slå in, säger han.

När Pfizers köpte Pharmacia för drygt tio år sedan minskades personalstyrkan från 5 000 anställda till dagens 500, trots löften om att satsa på forskning. Nu är oron stor att Astra Zeneca ska gå samma öde till mötes.

– Pfizer har ingen gott ”track record” av de företag de köpt upp så det finns naturligtvis en oro bland personalen. Vi har genomgått omorgansationer i flera år men känner att vi kommit igång väldigt bra nu under våren. Uppgifterna om ett uppköp och att Sverige inte nämns i diskussionerna sprider ytterligare oro och spekulationer att det värsta scenariot ska slå in. Alla blir nervösa men vi jobbar på som vanligt, säger Mikael Hansson.

Klubben tycker att det är bra att Astra Zenecas ledning varit tydlig med vilken väg de vill gå.
– De har sagt att vi har en stark projektportfölj och starka produkter och att man tror på att vi ska utveckla det själva. Det är positivt och jag hoppas att man håller den linjen, säger Mikael Hansson.

– Astra är en dominerande aktör inom läkemedelsindustrin i Sverige och många bolag är beroende av att vi finns att samarbeta med. Det gäller också forskningssamarbeten med universitet och sjukhus. De interaktionerna riskerar att försvinna.

Astra Zeneca har i dag 5 900 anställda i Sverige, varav 2 200 arbetar i Mölndal.

Arbetsmarknad

Hennes jobb – skapa ditt fredagsmys

Hon är hemkunskapsläraren som blev mamma till sourcream & onion och många andra chipssmaker. Möt Inger Gustafsson, som trots 30 år som produktutvecklare inte tröttnat på snacks.
Ola Rennstam Publicerad 12 april 2024, kl 06:01
produktutvecklaren Inger Gustafsson på Estrella arbetar med att ta fram nya smaker.
I labbet tar produktutvecklaren Inger Gustafsson fram de chipssmaker som ska lanseras första kvartalet 2025. Under arbetet väger hon upp en exakt mängd kryddor och blandar i en påse med osaltade chips – och smakar sig fram.  Foto: Nicke Messo

Hur hamnade du på Estrella?

 – Jag är utbildad hemkunskapslärare och har alltid haft ett stort intresse för matlagning och smak. Det kan vara svårt att tänka sig nu, men 1987 var det ont om lärarjobb och jag sökte säkert 50 tjänster innan jag såg en annons där Estrella sökte en produktutvecklare. Jag har kvar samma tjänst, men uppgifterna har ändrat sig mycket sedan dess.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag får vara kreativ och innovativ. Jag känner verkligen att man litar på min kunskap. Vi är tre produktutvecklare i Göteborg och tre på vårt bolag i Norge, det är verkligen ett samarbete.

Hur får ni fram en ny smak?

– Vi börjar med att ta fram ett antal olika smakinriktningar för den produkt som ska lanseras ett år senare. Vi inspireras av allt från trender i krogvärlden till önskemål från våra kunder. I samarbete med våra leverantörer tar vi sedan fram kryddblandningar som vi testar, justerar och diskuterar oss fram till några smaker som vi är nöjda med. Det blir mycket smakande! Till slut får en panel med konsumenter tycka till.

Vilken är den största utmaningen?

– Att skapa balans. Du vill få till en bra start som gör smaken spännande, den ska vara saftig och ha en fyllighet och på slutet ge en ”lagom” eftersmak som inte dör av för snabbt. Man ska inte bli mätt på smaken efter tre chips.

Vilken smak är du mest stolt över?

– Jag var med och tog fram sourcream & onion på 80-talet som spred sig över hela Europa. Våra säljare hade hittat en variant i USA, men den var ganska smörig. Vi sökte något som kunde passa här och när jag lade till mer gräddfil gifte sig syran och löken. Det blev en omedelbar succé, vi nådde personer som aldrig brukade äta chips.

Har du gjort några mindre lyckade produkter?

– Smak är subjektivt och det är inte alltid mina favoriter som lanseras. Ibland har vi satsat på ”snackisar” som smak av varma mackor och äpplepaj. Ärligt talat tyckte jag chipsen med hamburgarsmak var ”så där”.

Äter du mycket chips på fritiden?

– Det kan bli lite mycket av det på jobbet så jag äter mer jordnötsringar och nötter hemma. Men det är en viktig del i jobbet att exempelvis testa konkurrenternas sortiment.

Hur ser du på hälsoaspekten med snacks?

– Man ska äta allt med måtta, men jag tycker att chips har oförtjänt dåligt rykte. De innehåller vitaminer, vegetabiliska fetter, fibrer och proteiner.

5 saker du inte visste om chipstilverkning

  1. Under 2023 konsumerade svenska folket 266 911 120 påsar snacks. Den genomsnittliga svensken äter cirka 5,8 kilo per år, nionde högst i Europa.
     
  2. Vid Estrellas fabrik i Angered utanför Göteborg tillverkas årligen strax under 24 000 ton snacks. Här finns också huvudkontor och produktutveckling.
     
  3. Det går åt nära fyra kilo potatis till ett kilo chips. Rå potatis innehåller en stor del vatten som ångas bort under tillverkningsprocessen.
     
  4. Estrellas grundare Folke Andersson har en arena uppkallad efter sig i Ecuador: Estadio Folke Anderson, som rymmer 14 000 människor.
     
  5. 22 minuter. Så lång tid tar det för potatisen att förvandlas till ett färdigt chips i fabriken. Knölen sorteras, tvättas och skivas innan den friteras i 175 gradig olja. Därefter åker chipsen genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt.
Estrellas fabrik i Angered.
Efter att chipsen friterats i 175 gradig olja åker de genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt. Foto: Nicke Messo

ESTRELLA

  • 267 anställda, från 20 olika länder. De flesta arbetar vid anläggningen i Angered utanför Göteborg.
  • Bolaget grundades 1946 av Folke Andersson. De första åren importerades bananer från Sydamerika. Produktion av chips och popcorn inleddes 1957.
  • Unionenklubben på Estrella har 77 medlemmar.