Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Atte blir tankesmedjans chef

På måndagsmorgonen presenterade TCO:s ordförande Eva Nordmark den nyrekryterade vd:n för TCO:s tankesmedja. Unionenmedlemmen Ann-Therese Enarsson har i dag en chefstjänst på Systembolaget och tillträder sin nya tjänst som tankesmedjans vd efter årsskiftet.
Gabriella Westberg Publicerad 5 oktober 2015, kl 13:24
Kollega
Ann-Therese Enarsson blir vd för TCO:s tankesmedja. Efter nyår tillträder hon tjänsten. Kollega

Det var vid Unionens förra kongress, 2011, som en motion föreslog att låta utreda om förbundet kunde starta en tankesmedja. I våras blev det klart att den istället skulle drivas i TCO:s regi.  Om en vecka inleds Unionens tredje kongress och idag bjöds pressen att träffa smedjans nya vd.

- Det här är en unik tankesmedja. Ingen annan svensk tankesmedja har sin utgångspunkt i välutbildade människors yrkesliv och liv, ingen annan är bildad av partipolitiskt fristående fackföreningar. Vi är väldigt stolta över den här satsningen, säger Eva Nordmark, TCO:s ordförande.

Stolt är hon också över den nyrekryterade vd:n.  Ann-Therese Enarsson, eller Atte som hon kallas, har en bakgrund av opinionsarbete och lobbying från Systembolaget, IQ och A Non Smoking Generation.  Där har hon bland annat varit med om att driva igenom rökfria serveringar och att förändra attityder kring alkolås ”från något skambelagt till en hygienfaktor”.

- Jag har jobbat med unga och ungas förutsättningar och villkor med hälsa som en röd tråd. Mitt uppdrag har alltid varit att förflytta normer och attityder över tid. Mitt signum är att skapa oväntade allianser och samarbeten. Det ser jag att jag ska få göra här också, säger Ann-Therese Enarsson.

Ann-Therese Enarsson beskriver sig själv som en djupt samhällsengagerad och orädd opinionsbildare som vill utmana rådande normer och tankesätt.

- Jag är väldigt glad över det tydliga mandat man gett smedjan. Den frihetsgrad och det oberoende som man värnar är en absolut förutsättning, tror jag. Och ger man mig det mandatet och säger att jag ska bryta nya insikter och utmana – då går jag igång!

Ann-Therese Enarsson har i sin karriär varit medlem i tre olika fackförbund, ST, Jusek och nu Unionen, men har aldrig själv varit fackligt engagerad. Hon ser som en viktig del av sitt uppdrag att skänka insikter till medlemmarna, men också att våga utmana både medlemmar och organisationer.

- Att väcka fackligt engagemang bland medlemmarna är en av de stora frågorna. I uppgiften jag fått ingår att ta fram insikter för 10-15 år framöver och identifiera vad den yngre generationen och nästa generation på arbetsmarknaden kommer att tycka är viktigt för att organisera sig fackligt. Det är något man jobbar med redan i dag, men där ska vi i tankesmedjan kunna provocera och utmana och se ännu längre runt nästa hörn, så att förbunden kan förbereda sig och inte står förvånade inför de samhällsförändringar som kommer. Jag ska tidigt hjälpa till att identifiera de här värderingarna, normerna och attityderna som facket måste spegla för att vara relevanta.

Kan du ge något exempel?
- Det är jätteviktigt med arbetsvillkor och löner, men de frågorna har kanske blivit väl tajt associerade med facket. Där ser vi ett utvecklingsområde. Vi ser att mycket börjar handla om hälsa och förutsättningar i dag, det kan handla om mer inflytande eller om en kaffemaskin på jobbet. Frågan om hur man behåller styrkan och engagemanget, hur vi ser till att alltid vara relevanta mot vår nya målgrupp. Det blir en prioritering för tankesmedjan.

Ann-Therese Enarsson tillträder den nya tjänsten efter årsskiftet. Fram till dess ska hon läsa på om fackliga frågor, säger hon.

- Jag är fortfarande rätt omtumlad faktiskt. Jag fick veta att jag hade fått jobbet för en dryg vecka sedan, och sedan den dagen har det varit ganska blurrigt. Det är ett stort förtroende jag fått.

Ville bli lärare

Ann-Therese Enarsson är 40 år, hon föddes och växte upp i Köping.

Hon gick ett dansinriktat gymnasium, och  hoppades då bli yrkesdansare. När hon efter det började studera vid Uppsala universitet var det för att bli lärare i filosofi och litteraturvetenskap. Men ”du vet hur det är”, säger hon. Istället tog hon "en mängd a-kurser" och en jur kand med inriktning affärsjuridik.  

- Det är väl ganska tidstypiskt att man byter roller och flyter lite emellan.

Hon har varit generalsekreterare för A Non Smoking Generation, där hon bland annat utsågs till Årets lobbyist, och vd för IQ, som är ett fristående dotterbolag till Systembolaget. Fram till årsskiftet, då hon tillträder tjänsten som vd för TCO:s tankesmedja, jobbar hon som chef på avdelningen för samhällskontakter och forskning på Systembolaget.

Fackligt

Risk att vara med i fel fackförbund

Det är viktigt att vara med i rätt fackförbund, i synnerhet om det finns kollektivavtal på din arbetsplats. Ändå är många Unionenmedlemmar felorganiserade.
Johanna Rovira Publicerad 3 april 2024, kl 06:00
Tecknad illustration av tre personer ovanpå en människoarm och en person stående under den.
Unionen tar även hand om dem som är felorganiserade, men hjälpen kan bli begränsad. Illustration: Bo Lundberg.

Drygt 12 000 av Unionens medlemmar borde egentligen vara med i ett annat fackförbund eftersom de jobbar på en arbetsplats som tillhör ett annat facks sfär.  Så länge allt är frid och fröjd spelar det kanske inte så stor roll om du är felorganiserad, som det heter, men den dag det smäller kan det få allvarliga konsekvenser, enligt Agnes Blom, verksamhetssamordnare på Unionens rådgivning.

– Vi uppmanar alltid felorganiserade medlemmar att ta kontakt med rätt fackförbund. Sedan tvingar vi aldrig någon att byta fack. Det är upp till medlemmen att avgöra, säger Agnes Blom.

Många av de felorganiserade är nog omedvetna om riskerna med att vara med i fel fack, gissar Agnes Blom. En del väljer troligen medvetet att stanna i förbundet efter att de börjat ett nytt jobb, för att deras ”rätta” förbund kanske har sämre, eller helt saknar, inkomstförsäkring. Andra blir kvar enbart för att de gillar förbundet eller ogillar förändring. 

Enda skälet till att faktiskt skjuta på byte av fackförbund är om du har en pågående tvist eller befarar att du snart kan behöva förhandlingshjälp. Fackförbunden har ofta en karenstid innan de ger nya medlemmar individuell hjälp. 

Begränsad hjälp till felorganiserade

Unionen hjälper visserligen alla sina medlemmar, oavsett om de är felorganiserade eller inte, men hjälpen blir begränsad, i synnerhet om det finns ett kollivavtal med ett annat förbund på arbetsplatsen, enligt Agnes Blom.

– Vi gör så klart så gott vi kan, men vi kan inte ge medlemmen full valuta för sitt medlemskap. En lönefordran kan vi exempelvis hjälpa till med, men handlar det om övertidsersättning som är reglerad i kollektivavtal tar det stopp. 

Det tar stopp vid alla tvister som handlar om brott mot kollektivavtal, till exempel fel sjuklön, utebliven semesterersättning eller orätt föräldralön.

– Det är oerhört frustrerande att möta medlemmar som hamnat i en svår situation och som vi inte kan hjälpa på grund av att de är felorganiserade. Vi vill hjälpa men är tyvärr bakbundna, säger Agnes Blom

Inte heller vid uppsägningar kan Unionens bistå den felorganiserade medlemmen fullt ut. 

– I normalfall kan vi på ett tidigt stadium ifrågasätta, i bästa fall förhindra eller mildra överilade beslut från arbetsgivarens sida. Men när det gäller felorganiserade kommer vi i regel in för sent, där kan vi bara bevaka att uppsägningen blir rätt hanterad, säger Agnes Blom. 

Ingen strejkersättning

Om förbundet skulle gå i strejk i samband med avtalsförhandlingar ligger man också pyrt till om man är felansluten eftersom man inte har rätt till konfliktersättning.

 – Vi har ingen möjlighet alls att hjälpa till vid arbetsmiljöfrågor, där måste man vända sig till det fackförbund som har kollektivavtal, säger Agnes Blom.

Ett sätt att gardera sig mot riskerna, om man nu av olika skäl vill fortsätta vara Unionenmedlem, är att vara dubbelansluten, alltså att vara med i två förbund samtidigt. Men Unionen har numer enbart dubbelanslutningsavtal med fyra andra förbund, så såvida man inte vill betala dubbla fackföreningsavgifter, är det få medlemmar förunnat att dra nytta av den möjligheten. 

 Dubbelslutningsavtal finns med följande förbund:

Svenska Journalistförbundet. Dubbelanslutningen avser enbart journalister som verkar inom Unionens avtalsområde och i huvudsak har journalistiska arbetsuppgifter. 

Vårdförbundet. Gäller enbart sjuksköterskor som arbetar inom apotek och inbyggd företagshälsovård 

Fackförbundet Scen & Film (tidigare Teaterförbundet) För att bli dubbelansluten krävs att arbetet är 50 procent inom vardera båda förbundens organisationsområden (eller återkommande inom båda förbundens områden). 

Fackförbundet ST Certifierade flygledare med privata arbetsgivare har möjlighet att ansöka om dubbelanslutning.