Kollega

Avslag ger facken huvudbry

Publicerad 8 september 2011, kl 17:51

Det blir ingen rekonstruktion av Saab. Åtminstone inte enligt tingsrättens beslut i dag. Men Saab har redan meddelat att man kommer att överklaga beslutet. Hur det kommer att påverka Unionens och de övriga fackens agerande när det gäller en eventuell konkursansökan är ännu oklart.

Orsaken till tingsrättens beslut är att man inte anser att lagens krav för en rekonstruktion är uppfyllda. Ett sådant beslut får bara tas om det skäligen kan antas att syftet med företagsrekonstruktionen kan uppnås, som det heter. Och nu har Vänersborgs tingsrätt kommit fram till att den affärsplan som Saab presenterat inte är realistisk och att verksamheten inte har förutsättningar att klara sig.

Det var en besviken Sten M Larsson, vice ordförande i Unionenklubben på Saab Automobile i Trollhättan, som kommenterade tingsrättens beslut tidigare i dag.

- Vi har ju naturligtvis hoppats på ett ja, för att få lite lugn och ro och kunna fortsätta jobbat med att få igång företaget. Men de tyckte tydligen att Saabs ansökan var lite för tunn, säger han.

Har ni fortfarande hopp om någon annan lösning?

- Det kan jag inte svara på. Men Victor Muller har ju kommit fram till olika lösningar tidigare, så han har kanske något annat att komma med. Men jag kan ju inte svara på hur han tänker i så fall, säger Sten M Larsson.

- Nu får vi försöka smälta det här, ta reda på mer fakta och också prata med företaget om vad nästa steg är. Men än har vi inte gett upp. Vi måste fortsätta.

I morgon kommer Unionens förbundsordförande Cecilia Fahlberg och förbundets chefsjurist Martin Wästfelt att tillsammans med Unionenklubben vara på Saab Automobile i Trollhättan för att prata med medlemmarna, svara på frågor och informera om vad som händer.

Att Unionen och de övriga facken på Saab överväger att begära Saab i konkurs beror på att man vill säkra medlemmarnas löner och andra ersättningar. Och en viktig faktor är då tiden. Vid en rekonstruktion, liksom en konkurs, ska den statliga lönegarantin se till att Saabs anställda, som ännu inte fått ut sin augustilön och andra innestående fordringar, i stället får den från staten. Men det gäller bara retroaktivt tre månader tillbaka i tiden och sedan en ytterligare månad framåt, räknat från när beslut om en rekonstruktion eller en konkurs tas. Och när nu Saab fått avslag till en rekonstruktion i tingsrätten, samtidigt som man meddelat att man kommer att överklaga domen, har det gett facket nytt huvudbry.

- Vi jobbar ju vidare enligt vår plan och har, som tidigare, starka skäl som talar för ett skyndsamt agerande för vår del, med tanke på tidsfristen, vilket gör att vi inte har så långt handlingsutrymme om vi ska säkra våra medlemmars pengar, säger Martin Wästfelt.

- Och om Saab beslutar sig för att överklaga så påverkas också tidsgränserna i den meningen att blir det ett rekonstruktionsbeslut så gäller ju den dag som ansökan lämnades in till tingsrätten, alltså i går.

- Men vårt huvudbry är att om hovrätten går på samma linje som tingsrätten, alltså säger nej till en rekonstruktion, så faller ju den ansökan och då finns det ingen fristdag. Och det är detta vi nu måste analysera för att ta reda på vad det betyder. Alltså när vi senast måste agera, för att säkra medlemmarnas pengar. Och kan vi agera eller kan det vara ett hinder till följd av ett överklagande och så vidare. Så det här håller vi på att titta på nu.

Anita Täpp
Anita Täpp
anita.tapp@kollega.se
  • Tänk på att...

   Hur säkert är molnet?

   Allt fler av oss jobbar dagligen mot molnet. Den nordiska molnmarknaden har vuxit med drygt 30 procent per år de senaste tre åren. Men molnet har en baksida.

  • Tänk på att...

   Få bort uppgifter på nätet

   Trött på att den gamla artikeln på nätet ligger dig i fatet när du söker jobb? Eller på att ditt hemska porträttfotot ständigt dyker upp när man googlar på ditt namn? Nu blir det lättare att försöka få bort det.

  • Tänk på att...

   Unionen stämmer SVT om Facebook

   En programledare på SVT:s Östnytt har blivit omplacerad efter ett inlägg på sin privata Facebook-sida. Nu stämmer Unionen SVT till AD för kollektivavtalsbrott.

  • Tänk på att...

   Varför kartlägga löner?

   Mer än vart fjärde företag struntar i att jämföra löner, trots att det är ett lagkrav.
   Kollega reder ut: Varför ska man ha lönekartläggningar?

  • Tänk på att...

   Har du tänkt säga upp dig?

   Urtrött på ditt kneg? Det finns många fallgropar i samband med uppsägningar. Ta ett djupt andetag och läs Kollegas guide först.

  • Tänk på att...

   Varning för extraknäck

   Nästan var tionde av alla som jobbar har ett extraknäck. Då finns det saker att tänka på - för att inte riskera anställningen eller a-kassan om du blir av med jobbet.

  Nyhetsbrev

  Prenumerera

  Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.