Hoppa till huvudinnehåll
Avtal

Avtal räddar ekonomin när olyckan är framme

Utan kollektivavtal kan man förlora tusentals kronor om man råkar ut för en arbetsskada. Den statliga försäkringen har stora luckor, konstateras i en ny rapport.
Niklas Hallstedt Publicerad 8 december 2016, kl 11:34
TT/Colourbox
TT/Colourbox

Minst en fjärdedel av inkomsten går förlorad om en anställd på ett kollektivavtalslöst företag drabbas av en arbetsskada som leder till sjukfrånvaro. Det är dessutom en förlust som ökar med stigande inkomst, visar Folksams rapport Välfärdstendens.

En privatanställd som tjänar 40 000 kronor i månaden och råkar ut för en arbetsskada som gör att hen inte kan arbeta under 150 dagar tappar nästan halva inkomsten utan avtal. Med avtal är inkomsten oförändrad.

Anställda inom privat sektor med kollektivavtal har nämligen ett hundraprocentigt inkomstskydd vid kortvarig arbetsoförmåga. Saknas kollektivavtal utbetalas däremot endast sjukpenning från Försäkringskassan på högst 78 procent av lönen.

Förra året anmäldes 44 071 arbetsskador som ledde till sjukfrånvaro. Det är en ökning med 25 procent sedan 2009, enligt rapporten. Den som råkar ut för en arbetsskada kan ha rätt till ersättning från den statliga arbetsskadeförsäkringen. Men striktare villkor har bidragit till att allt färre beviljas så kallad livränta, som ersätter inkomstförlusten om den skadade tvingas gå ned i arbetstid eller byta till annat yrke med lägre lön.

Den statliga försäkringen ger däremot ingen ersättning vid kortvarig nedsättning av arbetsförmågan. Det är i det läget man kan ha nytta av den kollektivavtalade Trygghetsförsäkring vid arbetsskada, TFA. Den ger dessutom ersättning för bland annat sjukvårdskostnader och rehabilitering.

Enligt rapporten är det kollektivavtalade skyddet vid arbetsskada väl känt. Åtta av tio löntagare känner till skyddet.

Men samtidigt höjs det röster för att TFA bör förändras. TFA uppkom i början av 1970-talet och är anpassad efter hur arbetsmarknaden såg ut då, konstaterar ptk.se som talat med Mia Carlsson, docent i civilrätt. I dag är försäkringen bättre anpassad till klassiska olycksfallsskador, som varit vanliga inom industrin, än till sjukdomar och belastningsskador som är vanliga inom servicerelaterade yrken, skriver PTK.

Avtal

Unionen stämmer Folkuniversitetet i AD

Unionen stämmer Folkuniversitet efter att 18 medlemmar som jobbar som coacher och yrkesvägledare omfattats av Sveriges Lärares kollektivavtal för cirkelledare. Ett brott mot avtalet, menar Unionen, som vill att Arbetsdomstolen reder ut vad som gäller.
Linnea Andersson Publicerad 31 augusti 2023, kl 11:33
Skylt med texten Folkuniversitetet.
Unionen stämmer Folkuniversitet för vad man menar är ett avtalsbrott. Foto: Linnea Andersson.

Folkuniversitetet har kollektivavtal med både fackförbunden Unionen och Sveriges Lärare. Sedan en längre tid tillbaka har 18 Unionenmedlemmar – i stället för att omfattas av sitt fackförbunds kollektivavtal – gått på lärarnas cirkelledaravtal.

– Vi menar att det är fel att arbetsgivaren har tillämpat Sveriges Lärares avtal och att det i stället är vårt kollektivavtal inom civilsamhället som ska tillämpas, säger Carl Siljehamre, en av två förbundsjurister på Unionen som driver målet i AD.

Vill inte kommentera

Enligt Siljehamre menar Folkuniversitet å sin sida att Cirkelledaravtalet visst kan tillämpas även på coacher och yrkesvägledare och att man inte gjort sig skyldig till kollektivavtalsbrott.

Unionen kräver att Folkuniversitetet både ska betala skadestånd på 100 000 kronor till förbundet för brott mot kollektivavtalet och skadestånd till de 18 medlemmarna på 40 000 kronor vardera. Medlemmarna har, enligt Unionen, inte förlorat någon lön, däremot har de bland annat gått miste om pensionsinbetalningar till deltidspension på 1,2 procent.

Kollega har sökt Folkuniversitetet för en kommentar som hänvisat vidare till sin arbetsgivarorganisation Fremia. Fremia vill i sin tur inte lämna någon kommentar med hänvisning till att de ännu inte kommit med svaromål i ärendet.

Gränsdragning

På arbetsplatser där det jobbar flera yrkesgrupper finns i vissa fall gränsdragningar mellan facken för att det ska bli tydligt vilket fackförbund en anställd kan vara medlem i och vilket kollektivavtal som ska gälla. En sådan gränsdragning finns till exempel mellan Unionen och IF Metall för tjänstemän respektive arbetare.

Mellan Unionen och Sveriges Lärare finns inget sådant på förhand bindande gränsdragningsavtal.

Folkuniversitetet

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning på ett 100-tal orter i Sverige och utomlands.