Hoppa till huvudinnehåll
Avtal

Bättre villkor för utstationerade

Unionen har tagit fram ett avtal som ska trygga villkor för anställda i utländska företag som är verksamma i Sverige. Utstationeringsavtalet är det första på tjänstemannasidan.
Lina Björk Publicerad 13 augusti 2014, kl 09:39

I och med Laval-domen infördes vissa ändringar i utstationeringslagen. Det innebar bland annat att fackens möjligheter att konflikta med utländska arbetsgivare som tillfälligt är verksamma i Sverige kom att begränsas. Till exempel är det inte tillåtet att kräva mer än minimilön även om de verkliga lönerna i branschen är högre.  

Enligt lagen måste fackförbunden också lämna in de avtal de är beredda att ta strid för till Arbetsmiljöverket. IF Metall var först på banan för några år sedan och följdes av Seko och Kommunal. I juli lämnade även Unionen in ett bantat avtal till myndigheten och vann racet bland tjänstemannaförbunden.

- Vi har skrivit ett avtal som bygger på Teknikavtalet och som kommer att kunna tillämpas för utstationerade arbetstagare på det området, säger Malin Wulkan, som är förbundsjurist på Unionen.

Avtalet innebär en reglering av löner och allmänna villkor. Bland annat slår man fast att varje arbetstagare ska ha en individuellt bestämd lön men en minimilön på minst 21 000 kronor per månad om han eller hon är under 25 år. Och högre om man är äldre. I avtalet regleras även semester, övertidskompensation, resekostnader och logi, arbetsmiljö och arbetstid.

Att det tagit så lång tid att lämna in ett utstationeringsavtal beror på flera saker. Dels är det känsligt att förhandla om minimivillkor ur ett fackligt perspektiv, dels är det svårt att tillämpa Laval-tänket på ett tjänstemannaavtal.

- Våra löneavtal bygger ju på individuell lönesättning. De traditionella arbetaravtalen med fasta löner och villkor har varit svåra att översätta. Sedan har utstationering än så länge inte varit så frekvent förekommande på tjänstemannasidan till skillnad från exempelvis bygg- och anläggningsbranschen på LO-sidan, säger Malin Wulkan.

Än är det inget företag som tecknat utstationeringsavtalet med Unionen. Och enligt Malin Wulkan kan det dröja.

- Så vitt vi känner till är det inte en stor fråga bland tjänstemännen. Men det kan komma att bli och då är vi förberedda.

Avtal

Unionen stämmer Folkuniversitetet i AD

Unionen stämmer Folkuniversitet efter att 18 medlemmar som jobbar som coacher och yrkesvägledare omfattats av Sveriges Lärares kollektivavtal för cirkelledare. Ett brott mot avtalet, menar Unionen, som vill att Arbetsdomstolen reder ut vad som gäller.
Linnea Andersson Publicerad 31 augusti 2023, kl 11:33
Skylt med texten Folkuniversitetet.
Unionen stämmer Folkuniversitet för vad man menar är ett avtalsbrott. Foto: Linnea Andersson.

Folkuniversitetet har kollektivavtal med både fackförbunden Unionen och Sveriges Lärare. Sedan en längre tid tillbaka har 18 Unionenmedlemmar – i stället för att omfattas av sitt fackförbunds kollektivavtal – gått på lärarnas cirkelledaravtal.

– Vi menar att det är fel att arbetsgivaren har tillämpat Sveriges Lärares avtal och att det i stället är vårt kollektivavtal inom civilsamhället som ska tillämpas, säger Carl Siljehamre, en av två förbundsjurister på Unionen som driver målet i AD.

Vill inte kommentera

Enligt Siljehamre menar Folkuniversitet å sin sida att Cirkelledaravtalet visst kan tillämpas även på coacher och yrkesvägledare och att man inte gjort sig skyldig till kollektivavtalsbrott.

Unionen kräver att Folkuniversitetet både ska betala skadestånd på 100 000 kronor till förbundet för brott mot kollektivavtalet och skadestånd till de 18 medlemmarna på 40 000 kronor vardera. Medlemmarna har, enligt Unionen, inte förlorat någon lön, däremot har de bland annat gått miste om pensionsinbetalningar till deltidspension på 1,2 procent.

Kollega har sökt Folkuniversitetet för en kommentar som hänvisat vidare till sin arbetsgivarorganisation Fremia. Fremia vill i sin tur inte lämna någon kommentar med hänvisning till att de ännu inte kommit med svaromål i ärendet.

Gränsdragning

På arbetsplatser där det jobbar flera yrkesgrupper finns i vissa fall gränsdragningar mellan facken för att det ska bli tydligt vilket fackförbund en anställd kan vara medlem i och vilket kollektivavtal som ska gälla. En sådan gränsdragning finns till exempel mellan Unionen och IF Metall för tjänstemän respektive arbetare.

Mellan Unionen och Sveriges Lärare finns inget sådant på förhand bindande gränsdragningsavtal.

Folkuniversitetet

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning på ett 100-tal orter i Sverige och utomlands.