Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

Blivit av med jobbet?

Plötsligt kallar chefen till möte. Oplanerat. Du blir orolig. Är det varsel på gång? Eller tvärt om. Du har fått nog och laddar för att gå in till chefen och säga upp dig. Vilket som, här är tipsen!
Gabriella Westberg Publicerad 12 mars 2015, kl 14:37
Människor utanför Sony Mobiles kontor i Lund, efter att företaget varslat 1 000 tjänster.
Nyligen varslades 1000 personer från Sony Mobile i Lund. Foto: Ola Torkelsson/TT

FÅTT NOG!

Om du kollar runt efter grönare gräs - berätta inte för chefen att du gör det. Utmana inte heller chefen med att säga att du har erbjudits ett annat jobb. Har du otur kan det uppfattas som en uppsägning. Det hände en Unionenmedlem i Dalarna. 

Har du bestämt dig för att säga upp dig? Gör det snyggt! Här ger Unionens rådgivare Lars Öst sina bästa tips. 

Det finns många fallgropar i samband med uppsägningar. Ta ett djupt andetag och läs Kollegas guide först. Tänk på detta när du säger upp dig! 

Vill chefen att du säger upp dig? Varning! Det kan vara en provocerad uppsägning, och det är inte tillåtet! En medlem på ett logistikföretag pressades av sin chef att säga upp sig själv – men har också fått hjälp av Unionen att pröva ärendet i rätten. 

Att skoja med kollegorna kan lyfta arbetsdagen. Men skoja inte till det för mycket! En anställd kvinna riggade ett practical joke åt en kollega på arbetsplatsen blev avskedad – anklagad för sabotage och mobbning. 

VARSLAD

Företaget varslar! Enligt lagen om anställningsskydd gäller principen sist in – först ut, vid uppsägningar på grund av arbetsbrist. Men det kan hända att facket på din arbetsplats kommit överens med arbetsgivaren om en avtalsturlista, och kan därmed kringgå principen om sist in – först ut. Möjligheten att överklaga en uppsägning genom avtalsturlista är mycket liten. 

Det kan vara en sorg att förlora jobbet. Att tappa sitt vardagliga sammanhang, kontakten med kollegor och att ha känslan av att ha blivit bortvald kan behöva bearbetas. Här får du tipsen som underlättar den resan. 

Det finns också något som heter företagspräster. Åtminstone finns det en. Kanske borde det också finnas företagsimamer och företagsrabbiner, eller åtminstone kuratorer för varje krisdrabbad bransch? 

Så, nu är det dags för nya tag! Gör så här när du söker nytt jobb. 

Varsel

Runt 1 500 personer sägs upp på Spotify

Spotify säger upp runt 1 500 anställda. Omkring 240 av dem arbetar i Sverige. Nedskärningen är den andra på mindre än ett år.
David Österberg Publicerad 4 december 2023, kl 12:51
Daniel Ek, vd för Spotify.
Runt 1 500 personer sägs upp från Spotify i nya nedskärningar. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT.

Under måndagsmorgonen skickade Daniel Ek, vd för Spotify, ett meddelande till alla anställda. I det framgick att företaget tänker säga upp 17 procent av personalstyrkan. Det innebär totalt runt 1 500 personer. Omkring 240 av de svenska medarbetarna blir av med jobbet, enligt fackförbundet Sveriges Ingenjörer, som fått siffran från Spotify. Klubben på Spotify vill i nuläget inte uttala sig om detaljer.

”Vi är så klart ledsna över att många av våra kollegor påverkas av det här beslutet. Just nu är klubbens fokus att hjälpa de medlemmar som är påverkade av Spotifys nedskärningar och se till att de får det stöd de behöver”, skriver Jonas Sundberg, Unionens klubbordförande, i ett mejl till Kollega.

I brevet till de anställda skriver Daniel Ek att Spotify påverkas av det ekonomiska läget i världen: ”Den ekonomiska tillväxten har avtagit dramatiskt och kapitalet har blivit dyrare.”

Gjorde vinst på 32 miljoner euro

Enligt Spotifys kvartalsrapport för tredje kvartalet går det dock bra för företaget. Antalet premiumanvändare ökade med 16 procent och vinsten för kvartalet blev 32 miljoner euro. Men Daniel Ek anser att organisationen är ineffektiv och att för många anställda arbetar i stöttande roller och ”till och med gör arbete kring arbetet snarare än att bidra till möjligheter med verklig effekt.”

Nedskärningen är den andra i år. I januari meddelade Spotify att sex procent av personalen skulle sägas upp. Runt 100 personer fick lämna Spotify i Sverige. Den gången struntade företaget i att förhandla med och informera Unionen. Den här gången har klubben och Unionen fått information om neddragningarna i förväg, enligt Unionens presstjänst. Enligt brevet från Daniel Ek ska all berörd personal få en kalenderinbjudan till samtal under måndagen. Samtalen ska vara avklarade innan onsdag.

Spotify saknar kollektivavtal

De personer som sägs upp får, enligt företaget, i genomsnitt fem månadslöner i avgångsvederlag och två månaders karriärstöd.

Spotify saknar kollektivavtal. Under våren och början av sommaren försökte Unionen få företaget att teckna ett avtal, men Spotify drog sig ur förhandlingarna. Enligt företaget skulle ett kollektivavtal inte ge de anställda något mervärde.

Kollega söker Spotify och Unionen.