Hoppa till huvudinnehåll
Internationellt

Bukowskisanställd startar insamling

Efter veckans rapportering från flyktingkatastrofen på Medelhavet och bilden på den lilla pojken Aylan Kurdi som spreds över världen fick Anna Persson, konstchef på Bukowskis, nog. Hon pratade med en kollega och drog igång en insamling på arbetsplatsen.
Linnea Andersson Publicerad 4 september 2015, kl 15:58
Fredrik Sandberg / TT
Anna Persson på Bukowskis uppmanar andra att också starta en insamling på sin arbetsplats för att hjälpa flyktingar. Fredrik Sandberg / TT

Varför startade du insamlingen?
- Vi har diskuterat flyktingkatastrofen i omgångar på olika sätt kollegor sinsemellan. Speciellt om man har barn är det klart att det där når åt en. Men jag måste ärligt erkänna att det var den här bilden som gjorde att jag gick från att känna sådan sorg och nästan uppgivenhet inför den här otroligt stora mänskliga katastrofen, till handling. En sådan bild blir en triggerpunkt då man känner att det är helt omöjligt att det här kan få fortgå.

- Då tänkte jag i går kväll, att vad kan vi göra? I stället för att göra något stort externt tänkte jag att vi faktiskt kunde göra något internt bland personalen. Vi är många anställda och jag tror att det finns väldigt många som känner precis som jag och att människor har en otrolig vilja att hjälpa och en enorm empatisk förmåga att sluta upp när det verkligen gäller. Nu vet vi att det här är den värsta flyktingkatastrofen sedan andra världskriget. Vi kan inte titta tillbaka och säga att vi inte visste.

Hur går insamlingen till?
- Vi har fått lov att använda vår auktionssal, som just nu står tom, som insamlingsrum under en veckas tid. vi tog hjälp av Vi gör vad vi kan som hade väldigt bra instruktioner på vad de eftersökte. De kommer och hämtar upp grejerna om en vecka. Om några månader när det blir kallt blir situationen för de här människorna så mycket värre än den är i dag.

- Dessutom har vi en konstförening där vi samlar in pengar från medlemmar, det vill säga anställda, varje månad och företaget skjuter till motsvarande summa varje månad. Nu skänker vi en hel månads insamling till Röda Korset.

Vad har du fått för respons?
- Jag skickade ut ett mejl i morse där det stod att ”nu är det dags att gå från tanke till handling” och tydliga instruktioner om vad som behövdes och responsen har varit enorm! Från vårt kontor i Finland, våra kontor i Malmö och Göteborg har hört av sig och frågat om de kan vara med. Så det här blev en grej i hela koncernen.

Vad vill du säga till andra anställda?
- Jag vill uppmana dem att göra precis samma sak. Jag är övertygad om att responsen skulle vara precis lika positiv även där. Det ligger i människans väsen att vilja hjälpa.

- Kan den här bilden som var så fasansfull tjäna till ett syfte så kommer det något gott utav det. Vi har det så ofattbart bra och jag tycker att det är en medmänsklig plikt. Vi måste hjälpa helt enkelt. Punkt.

Internationellt

Unionen stöttar finska storstrejken

Över 40 000 privatanställda tjänstemän är i strejk mot den finska regeringens begränsningar av strejkrätten. Nu går Unionens ordförande Peter Hellberg ut till stöd för de strejkande, i ett uttalande som Kollega tagit del av.
Noa Söderberg Publicerad 1 februari 2024, kl 14:08
Peter Hellberg, Unionen till vänster och till höger Finlands flagga.
Samtliga finska tjänstemän på SSAB, Stora Enso och många andra företag strejkar mot regeringen
– Finlands sak är vår, säger Unionens ordförande Peter Hellberg.
Foto: Peter Jönsson/Hasse Holmberg/TT.

Kort efter att den finska högerregeringen tillträdde aviserades förslag om stora förändringar av landets strejkrätt, löneförhandlingssystem och regler kring uppsägningar. Regeringen meddelade också att de vill genomföra nedskärningar och sänka ersättningarna i landets välfärdssystem.

Den finska fackföreningsrörelsen reagerade skarpt och har, enligt egen utsago, försökt få till förhandlingar med regeringen utan framgång. Därför har stora delar av fackföreningsrörelsen varslat om politisk strejk under torsdagen och fredagen. Delar av flygtrafiken, skolor, fabriker och restauranger står just nu still.

Unionens systerförbund Pro har tagit ut över 40 000 privatanställda tjänstemän i strejk. På arbetsplatser som ABB, SSAB, Stora Enso och Sandvik har samtliga tjänstemän lagt ned arbetet. Förbundet deltar också i en demonstration på Senatstorget i centrala Helsingfors under torsdagen.
 

Unionen till de strejkandes försvar

Nu rycker Unionens ordförande Peter Hellberg ut till de strejkandes försvar. I ett uttalande som Kollega tagit del av skriver han att konflikten ”har sin grund i en omfattande politisk inblandning i lönebildningen”. Han fortsätter:

”Att genom politiken kraftigt förändra spelplanen utan att samtal och förhandling sker, det skadar förutsättningarna för en väl fungerande arbetsmarknad. Det är en dålig politik för Finlands löntagare!”

Hellberg uttrycker också sitt explicita stöd till strejkerna, demonstrationerna och ”de fackförbund i Finland som arbetar stenhårt för en rättvis, trygg och inkluderande arbetsmarknad”. Rubriken på uttalandet lyder ”Finlands sak är vår”.

Demonstrationer i Finland

Andreas Mårtensson är ordförande i riksklubben på Boliden Minerals – ytterligare ett av de företag där finska tjänstemän är i strejk. Han berättar för Kollega att han varit i kontakt med sina finska kollegor genom företagets bolagsstyrelse och Europeiska arbetsråd (EWC). Enligt Mårtensson har arbetsgivaren uttryckt ”neutralitet” inför konflikten och den svenska klubben har därför beslutat att inte göra någon särskild stödaktion. Däremot säger Mårtensson att han själv stöttar sina finska kollegor.

– Vi har ju svårt att göra sympatiåtgärder eller så, säger han och fortsätter:

– Men vi står bakom dem och stödjer dem i deras strid.

Den finska tidningen Huvudstadsbladet rapporterar på torsdagseftermiddagen att demonstrationen i centrala Helsingfors har "stort deltagande och folkmassan bara växer".