Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Cecilia Fahlberg invald i Europafacket

Unionens ordförande Cecilia Fahlberg valdes nyligen in i Europafackets styrelse. Hon vill lyfta kompetensutveckling och andra frågor som rör tjänstemän till Europanivå. En grupp som enligt henne hamnat i skymundan.
Linnea Andersson Publicerad 18 mars 2015, kl 15:29
TT/Unionen
Unionens ordförande Cecilia Fahlberg, som nyligen valdes in i Europafackets styrelse, avser att driva frågor om kompetensutveckling, arbetstid och andra tjänstemannafrågor. TT/Unionen

Att Unionen som enskilt fackförbund valts in i styrelsen är ovanligt. Egentligen är det bara centralorganisationerna (TCO, LO och Saco) som representerar Sverige i styrelsen. Men tack vare Unionens medlemsutveckling, en ökning med 20 procent på fyra år, och att TCO därmed har passerat miljongränsen fick TCO ytterligare en plats i styrelsen. En plats som tilldelades Unionen.

– Det är jätteroligt. Det är en central plats att finnas i. Det är roligt att medlemsutvecklingen leder till påverkan på många olika sätt. Och för egen del ska det bli väldigt kul att få knyta nya kontakter och komma närmare EU-politiken. Jag har inte riktigt hunnit med att engagera mig internationellt på det sättet som vi behöver göra, säger Cecilia Fahlberg.

Unionen är redan nu aktiva via en av de elva branschfederationerna i Europafacket (EFS), men förr eller senare hamnar de flesta frågor hos Europafackets styrelse.

En stor del av Europafackets arbete handlar om dialogen mellan arbetsgivare och arbetstagare, på EU-nivå. Det kan till exempel handla om arbetstidsfrågor och utbildning, eller hur Europa ska hävda sig i den globala utvecklingen. Under hösten har EFS kongress då man ska ta fram inriktning för den kommande styrelseperioden.

En fråga som Cecilia Fahlberg tycker är särskilt viktig, här som där, är kompetensutveckling. Hur vi som individer ska klara av att hänga med i den stenhårda globala konkurrensen.

Dessutom är det viktigt för henne att lyfta fram den psykosociala arbetsmiljön och andra ”tjänstemannafrågor”, som kommit lite i skymundan. Traditionellt har det, särskilt i Europa, varit ett starkt fokus på arbetarkollektivet och tillhörande fackförbund. Men i takt med att utvecklingen går mot fler kvalificerade tjänster och allt fler tjänstemän i förhållande till arbetare är det, enligt Fahlberg, viktigt att den fackliga organisationsgraden inte urholkas på grund av det skiftet.

– Det är väldigt många som är intresserade av Unionen och av hur vi har jobbat med vår medlemsvärvning.

Under Brysselbesöket träffade Fahlberg och de andra fackrepresentanterna dessutom EU-kommissionens chefsförhandlare. Under mötet diskuterade man arbetatagares rättigheter i frihandelsavtalet mellan EU och USA (TTIP).

Europafacket:

Europeiska fackliga samorganisationen (EFS), i Sverige ofta kallat Europafacket, bildades 1973 sedan Europeiska fria fackföreningsfederationen och EFTA:s fackliga kommitté slogs samman. EFS består av 95 medlemsorganisationer från 36 länder och representerar totalt cirka 60 miljoner löntagare i Europa.

EFS:s uppgift är att påverka europeisk politik och lagstiftning inom bland annat sysselsättning, sociala frågor och ekonomisk politik.

Europafacket var med och drev på när EU-länderna enades om att skriva in i Amsterdamfördraget 1997, att EU, förutom allt annat, även skulle utgöra en så kallad jobbunion.

Wikipedia

Fackligt

Så jobbar Unionen för bättre arbetsmiljö på apoteken

Mindre ensamarbete, bättre kollektivavtal och lokala diskussioner om schemat. Så jobbar Unionens klubbar vidare med arbetsmiljön på apotekskedjorna.
Elisabeth Brising Publicerad 23 april 2024, kl 14:34
Stephanie Nielsen vid en medicinhylla.
Unionens ombud - däribland Stephanie Nielsen, klubbordförande på Kronans apotek - tar olika initiativ för att minska ensamarbete, förbättra kollektivavtal och diskutera optimala scheman på apotekskedjorna. Foto: Henrik Witt.

Kollega har rapporterat om kritik från Unionens fackliga mot bemanningen och arbetsmiljön på Apotek Hjärtat, Apoteket AB och Kronans apotek. Men vad gör riksklubbarna själva för att få arbetsgivarens öra?

Sagt upp arbetstidsavtal och stoppat ensamarbete

På skärtorsdagen förra året sa Unionen och Sveriges Farmaceuter upp sitt lokala arbetstidsavtal med Apotek Hjärtat för att markera mot brister i schemaläggningen. 

Lena Svensson.
Lena Svensson. Foto: Anna-Lena Lundqvist.

Enligt Lena Svensson, riksklubbordförande på Apotek Hjärtat, driver Unionen på för en dialog mellan arbetsgivaren och lokala ICA-handlare om att anpassa öppettiderna på apoteken vid Maxienheterna för en bättre arbetsmiljö. 

– Anpassa helgerna till öppettider klockan 08:00-20.00 så får anställda en helt annan återhämtning och det blir en bättre bemanning i veckorna, säger Lena Svensson. 

Hon vill också se möjlighet till fyra veckors sammanhängande sommarsemester för den som vill ha det. 

– Vilket vi idag inte får på många apotek, säger hon. 

Stress till följd av hot, trakasserier och rån är också faktorer som påverkar apoteksanställda negativt. Men det är arbetsmiljöfrågor som Lena Svensson tycker fack och arbetsgivare lyckats förbättra ihop.  

– Ensamarbete har vi dragit mycket i från fackligt håll och det finns nästan inte i dag, säger hon. 

Förhandlar om bättre semestervillkor

På Apoteket AB arbetar Unionens fackliga mycket med stöd i semesterplanering och lönerevision. De deltar också i ett nytt projekt för att locka och behålla personal. 

per_skoglund
Per Skoglund.

– Utöver det får vi släcka bränder när våra medlemmar hör av sig och behöver hjälp att lösa olika frågor. Vi har varje vecka olika slags förhandlingar, säger Unionens riksklubbordförande Per Skoglund. 

Klubben har ett tätt samarbete med Akademikerföreningen och de gör gemensamma medlemsundersökningar om arbetsmiljön. 

Per Skoglund tycker det är positivt att facket fått igenom nya skarpare skrivningar kring semesterrätt i kollektivavtalet. 

Men ni har bara rätt till tre veckor i följd på sommaren?

– Nja, det stämmer förvisso delvis men endast om det inte alls är möjligt att bevilja fyra veckor. Det gjordes en justering i kollektivavtalets text för något år sedan som ökat möjligheten till fyra veckors sammanhängande semester. 

Kan man inte ändra antalet veckor till fyra i kollektivavtalet i nästa avtalsförhandling?

– Jo, gärna. Frågan har funnits med som krav i de senaste avtalsrörelserna. Men det är inte så lätt att komma överens med vår motpart. Arbetsgivarna ger inget utan att få något och motkravet har vanligen handlat om att de vill plocka bort de extra semesterdagarna som medarbetarna enligt vårt avtal får från 40 respektive 50 års ålder.

Hoppas fler ber om hjälp med arbetsmiljön

Stephanie Nielsen. Foto: Henrik Witt.

Stephanie Nielsen på Kronans apotek har, liksom de andra två riksklubbordföranden, berättat för Kollega om rädda medlemmar som ibland inte vågar ta förhandlingshjälp av facket. 

I de fallen tar de förtroendevalda ändå upp sakfrågan med arbetsgivaren högre upp i organisationen. Riksklubben har också gjort undersökningar om arbetsmiljön. 

Unionens klubbordförande tycker det är viktigt att cheferna i företaget får tydliga riktlinjer om att man vill att upplevda problem ska diskuteras ute på apoteken.

– Att vi lyfter upp frågor och vågar diskutera dem öppet för att komma till de bästa lösningarna. Historiskt kanske man fått veta att man ska hålla det nere och göra sitt jobb, säger hon. 

Har du något positivt exempel på när ni lyckats lösa arbetsmiljöproblem?

– Nyligen hade vi ett ärende där vissa medarbetare tyckte att de fått ett orättvist schema och de hade problem i arbetsgruppen. Men när de var raka gentemot fack och regionchef kunde vi påkalla en arbetsmiljökartläggning och reda ut problemen.