Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Checklista för utlandsjobb

Funderar du på att testa lyckan utomlands? Då finns det en del saker du bör tänka över. Anna Schotte, Euresrådgivare på Arbetsförmedlingen ger sina bästa tips.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad 16 maj 2013, kl 09:32

- Det första man bör tänka över är i vilket land man vill jobba och sedan undersöka vilka specifika regler som gäller för det landet. Inom EU gäller den fria rörligheten och där behöver man inget arbetstillstånd. Men ska du jobba utanför måste du ha det för att få jobba.

Det går att söka utländska jobb på den svenska platsbanken. På Eures hemsida kan man leta jobb i hela Europa. Där finns också länkar till de nationella platsbankerna.
- I vissa fall kan det vara lättare att söka jobb på plats, men det finns goda förutsättningar att förbereda jobbet redan på hemmaplan, säger Anna Schotte.

Just nu är arbetsmarknaden god i Tyskland och Norge.
- Flera länder inom EU är i starkt behov av välutbildad arbetskraft. Främst läkare, ingenjörer och it-personal. För dem som kan tänka sig säsongsjobb finns det ett ständigt behov inom servicesektorn.

Arbetsförmedlingen kan erbjuda tre typer av stöd vid en flytt utomlands. Dels kan man få ett så kallat flyttbidrag, hjälp med bohagstransport, om man ska arbeta under en längre tid i ett land. Dels beviljar myndigheten intervjuresor upp till en viss summa. Man kan också få pendlingsstöd. Vissa riktlinjer gäller dock för dessa stöd. Du ska vara eller riskera att bli arbetslös, samt ha fyllt 20 år.  
- Inom EU finns också Your first EURES job för personer mellan 18-30 år.

Ta med din a-kassa
Det finns möjlighet att ansöka om att ta med sig sin svenska a-kassa om man vill testa lyckan i ett annat land. Maxgränsen är dock tre månader.

- Vill du prova att söka jobb i exempelvis Spanien så har du möjlighet att ta med dig din svenska a-kassa.

Grundregeln är annars att det är arbetslandet som styr var du är socialförsäkrad.
- Det är viktigt att kolla upp förutsättningarna innan du åker. Vad händer om du blir sjuk eller skadar dig i jobbet? Vad gör du om du hamnar i tvist med arbetsgivaren? Det är en god idé att ansluta dig till ett fackförbund i arbetslandet. Ju bättre förberedd du är, desto bättre kan du hantera de problem som kan uppstå.
Som EU-medborgare har du rätt att vistas i ett land utan att registrera uppehållsrätt i tre till sex månader. Innan avresa kan det vara bra att kontakta Skatteverket och undersöka hur skattereglerna ser ut i arbetslandet. Kontakta även Försäkringskassan och kontrollera ditt sjukförsäkringsskydd. Begär att få ett Europeiskt sjukförsäkringskort.

Har du redan fått ett jobb, kräv att få ett skriftligt anställningskontrakt, se till att du förstår allt som står i det och att villkoren stämmer överrens med landets regler. Av det ska det bland annat framgå arbetsuppgifter, anställningstid och uppsägningstid, semester och löneförmåner.
- Om du hittar ett jobb på internet som du tycker verkar bra, se till att undersöka om arbetsplatsen verkligen finns, att det är seriöst och inte något svartjobb.

Vid återresa
När det är dags att återvända gäller egentligen samma sak som vid avresan - fast tvärtom.
- När man kommer tillbaka ska man kontakta alla instanser som man kontaktade när man reste iväg, och tala om att man har kommit hem. Exempelvis söka återinträde i svensk a-kassa. Viktigt är också att man har sparat alla skattekvitton, lönebesked och arbetsintyg från det jobb man haft.
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.