Kollega

Chefer får skarp kritik på Utbildningsradion

Publicerad 24 augusti 2006, kl 12:00

En ledarskapsenkät på UR visar att bara cirka en tredjedel av personalen har förtroende för ledningen. För Sifklubben kommer det inte som någon överraskning. Man har dragits med problem i många år.

- Vi var egentligen emot att man gjorde en sådan här enkät, för vi tyckte att man skulle ta itu med problemen på en redaktion som var särskilt utsatt. I stället ville företaget göra den här stora utslätade enkäten som skulle ha bäring på cheferna, säger Monika Björnson-Rzewuski, Sifklubbens vice ordförande.
Hon tror att problemen sitter så djupt att det blir svårt, om inte omöjligt, att komma till rätta med dem.
- Även om det kommer in nya chefer så präglas de snart av kulturen som råder. Det är en chefsdevot inställning som har satt sig i företaget. Det finns ingen respekt för medarbetarna, säger Monika Björnson-Rzewuski.
Hon får medhåll av huvudskyddsombudet, Sven-Olov Andersson.
- Det har varit dålig personalvård de senaste åren. Det verkar som om cheferna inte är färdigutbildade.
Monika Björnson-Rzewuski har försökt ta hjälp av förbundet.
- Vi är faktiskt inte nöjda med den hjälp vi får på vissa nivåer i Sif centralt heller. De skulle behöva ta en ideologisk dusch ibland.

LINDA SVENSSON

 • Läs även...

  Slavliknande villkor för unga

  Varannan person i åldern 18–35 har arbetat utan kontrakt och/eller jobbat svart. En av fyra har arbetat utan lön – många tvingas skriva under rent horribla avtal. Det visar Kollegas alarmerande undersökning.

 • Läs även...

  Löneskillnaden hotar lönebildningen

  Löneskillnaderna mellan kvinnor och män kan hota den svenska lönebildningen, fruktar LO som vill ha särskilda satsningar för att höja lönerna i kvinnoyrkena. På Svenskt Näringsliv tror man att det krävs ändrade attityder i arbetslivet för att göra något åt saken.

 • Läs även...

  På Scania tillåts medarbetare misslyckas

  Medarbetare som tillåts misslyckas, chefer som vågar ta risker och ett klimat som bygger på öppenhet. Det är faktorer som gjort Scania till ett av landets mest innovativa företag, enligt utvecklingschefen Magnus MackAldener.

 • Läs även...

  "Flygbranschen flaggas ut!"

  Att Primera säger upp all svensk kabinpersonal var ingen överraskning för klubben eller medlemmarna. Ryktena har cirkulerat länge, även om Primera förnekade dem in i det sista. Nu måste politikerna vakna, menar klubbordföranden.

 • Läs även...

  Kompetensbrist oroar

  Svenska bolag satsar på forskning och utveckling, FoU. Men det finns orosmoln som stör bilden. Bristen på kompetens inom IT är ett sådant, anser Unionen.

 • Läs även...

  Ville ha lön – fick sparken

  Unionen har tidigare stämt arbetsgivaren som avskedade en säljchef efter att hon tog kontakt med facket när hennes lön drogs in. Nu stämmer man även för de sju telefonförsäljare som fick sparken kort därefter.

 • Läs även...

  ”Positivt att skrota lex Laval”

  Riv upp lex Laval. Det föreslår en oenig kommitté som vill ge facken större kontroll över arbetsvillkor och större möjlighet att ta till stridsåtgärder mot arbetsgivare. ”Jättepositivt”, menar Malin Wulkan, jurist på Unionen.

 • Läs även...

  Kontaktade facket – fick sparken

  När de anställda fick veta att de inte skulle få någon lön om de inte lyckades sälja mer kontaktade de Unionen för att få hjälp. Men i stället för lön fick de anställda sparken. Nu stämmer Unionen företaget för brott mot både mbl och las.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.

 • Fler nyheter

  Cecilia Fahlberg lämnar Unionen

  Unionens förbundsordförande sedan 2008, Cecilia Fahlberg, kommer inte att ställa upp för omval vid förbundskongressen i höst. ”Det känns omtumlande även för mig”, säger hon.

 • Fler nyheter

  Sverige – näst bäst på digitalisering

  Enligt en nytt index hamnar Sverige på andra plats när det kommer till digital utveckling. Toppar listan gör Danmark. I Sverige har 99 procent av hushållen tillgång till fast bredband.

 • Fler nyheter

  Ny basindustri ger få jobb

  Förra gången var det gruvorna och stålet. Nu utmanar datahallarna om titeln som norra Sveriges framtid.

 • Fler nyheter

  Dragkamp om datahallar

  Ett hinder för visionen om 20 nya hallar inom fem år är elskatten. Sedan Finland sänkt sin elskatt etablerade sig Google där. Tar Sverige upp kampen?

 • Fler nyheter

  "Bra att vi hamnar på IT-kartan"

  Hur viktig är etableringen av datacenter för Sverige som IT-nation och finns det egentligen något slut på tillväxten av "big data"?