Kollega

Chefer får skarp kritik på Utbildningsradion

Publicerad 24 augusti 2006, kl 12:00

En ledarskapsenkät på UR visar att bara cirka en tredjedel av personalen har förtroende för ledningen. För Sifklubben kommer det inte som någon överraskning. Man har dragits med problem i många år.

- Vi var egentligen emot att man gjorde en sådan här enkät, för vi tyckte att man skulle ta itu med problemen på en redaktion som var särskilt utsatt. I stället ville företaget göra den här stora utslätade enkäten som skulle ha bäring på cheferna, säger Monika Björnson-Rzewuski, Sifklubbens vice ordförande.
Hon tror att problemen sitter så djupt att det blir svårt, om inte omöjligt, att komma till rätta med dem.
- Även om det kommer in nya chefer så präglas de snart av kulturen som råder. Det är en chefsdevot inställning som har satt sig i företaget. Det finns ingen respekt för medarbetarna, säger Monika Björnson-Rzewuski.
Hon får medhåll av huvudskyddsombudet, Sven-Olov Andersson.
- Det har varit dålig personalvård de senaste åren. Det verkar som om cheferna inte är färdigutbildade.
Monika Björnson-Rzewuski har försökt ta hjälp av förbundet.
- Vi är faktiskt inte nöjda med den hjälp vi får på vissa nivåer i Sif centralt heller. De skulle behöva ta en ideologisk dusch ibland.

LINDA SVENSSON

 • Läs även...

  6 konstiga skäl att få kicken

  Har du somnat på toaletten, lagt ut en sexig selfie på dig själv i arbetskläder eller är du icke-rökare? Då är det risk att du förlorar jobbet. Åtminstone om du bor i Storbritannien.

 • Läs även...

  Skämtade bort jobbet

  Ett alltför stort skämtlynne kan kosta dig jobbet. En anställd som riggat ett practical joke åt en kollega blev avskedad, anklagad bland annat för sabotage och mobbning.

 • Läs även...

  Trakasserades på nystartsjobbet

  Redan första veckan utsattes kvinnan för oönskade inviter från sin chef. Nu har hon polisanmält sin chef för försök till våldtäkt och Unionen stämmer företaget för diskriminering. Ett jobb som delvis finansierades av Arbetsförmedlingen.

 • Läs även...

  "Flygbranschen flaggas ut!"

  Att Primera säger upp all svensk kabinpersonal var ingen överraskning för klubben eller medlemmarna. Ryktena har cirkulerat länge, även om Primera förnekade dem in i det sista. Nu måste politikerna vakna, menar klubbordföranden.

 • Läs även...

  Hur vill du ha det på jobbet?

  Nästa år är det dags för avtalsrörelse. Då ska fack och arbetsgivare komma överens om hur kollektivavtalen för kommande period ska se ut. Nu har du som medlem chansen att göra din röst hörd. Vilka frågor vill du att Unionen ska driva?

 • Läs även...

  Kan man byta jobb efter 50?

  Helt stendött, så beskriver 54-åriga Charlotte gensvaret på sina jobbansökningar. När hon var 50 år blev hon headhuntad som kundservicechef. Sedan dess har hon blivit uppsagd två gånger efter omorganisationer. För bara tre år sedan hörde flera rekryteringsföretag av sig. Nu händer inget. Går det en ödesdiger gräns i yrkeslivet vid 50 år eller tidigare? Carina Lindfelt, avdelningschef arbetsmarknad, Svenskt Näringsliv, tycker inte det.
  – Mycket kokar ner till vilken kompetens du har. Kompetens slår ålder. För tjänstemän som passerat 50 år är det inga problem att få nytt jobb, säger hon.

 • Läs även...

  Primera säger upp all kabinpersonal

  Flygbolaget Primera stänger ner sin bas på Arlanda. Den svenska kabinpersonalen sägs upp och ersätts med lettiska egenföretagare. Unionen och Primera är oense om uppsägningstiden.

 • Läs även...

  Supporterstorm efter avtalstvist

  Efter förra årets tvist i Arbetsdomstolen har hockeyspelaren Marcus Nilsson äntligen fått komma tillbaka till Djurgården, som han ville. Frid och fröjd? Nja, delar av supporterskaran är inte alls nöjd – utan hotar med att klippa sönder sina medlemskort. Och nu anklagas facket för att ha drivit på för hårt.

 • Tänk på att...

  Sömnapp ska hjälpa nattugglor

  En ny app som håller koll på dina sömnvanor är på väg. Sömnforskare har fått pengar för att bland annat utveckla en mobilapp som mäter sömn och ger råd om hur du slipper ofrivillig vaka.

 • Tänk på att...

  Frihet ger drivkraft

  Frihet och delaktighet är centralt för att känna drivkraft i arbetet. Samtidigt strävar industrin efter effektivisering, förenkling och korta flödestider

 • Tänk på att...

  Sömnproblem ökar risk för Alzheimer

  Ligger du vaken på nätterna och ältar ditt jobb? Lugn, det har du glömt om några år. Ny forskning visar att sömnstörningar ökar risken för Alzheimer.

 • Tänk på att...

  Nedfrysta ägg som löneförmån

  Facebook och Apple erbjuder kvinnliga anställda nedfrysning av sina ägg för att de ska kunna fokusera på karriären och bilda familj senare i livet.

 • Tänk på att...

  Ryggont = chefens fel

  Små möjligheter att påverka och höga krav i arbetet ökar risken för ryggproblem. Och de som inte får stöd från chef och kollegor får ondare ryggar än andra, enligt en ny rapport från SBU.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.