Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Dånande tystnad i SVT-huset

Publicerad 30 oktober 2000, kl 12:00

Dånande tystnad i SVT-huset

- Aldrig har det varit så tyst i det här huset som nu. Aldrig förr har facken varit så eniga. Och aldrig har avståndet till företagsledningen varit så stort som nu.

Det säger Tommy Eklund, SIF-klubbordförande på SVT. Förhandlingarna är klara vad gäller bemanningen. Nu väntar fackklubbarna på företagsledningens lista på vilka de vill bli av med. Det är i första hand de äldsta medarbetarna. Personer över 62 år erbjuds avtalspension, försåvitt att deras kompetens kan avvaras.
Mer än en fjärdedel av personalen kan tänka sig att sluta, en hög andel med tanke på att SVT av hävd har låg personalomsättning. Sedan årsskiftet har 77 personer sagt upp sig och 80 personer förklarat sig vara villiga att sluta. 421 har anmält sig till "Startprojektet". Det innebär att den som säger upp sig som tack får 18 månaders lön. Därmed inte sagt att alla intresserade kommer att få en sådan uppgörelse.
Enligt företagsledningen är 330 personer övertaliga. Detta i ett företag som redan är bantat:
- Det är ingen sedvanlig övertalighet. Företagsledningen är i färd med att bygga ett nytt företag med ledstjärnan att allt gammalt ska bort. Vår självförsörjningsgrad, som i dag är 50 procent, ska minskas. I stället för att göra program själva ska vi i stigande grad köpa in program. Det kommer att minska mångfalden och öka likriktningen mellan public service och kommersiell television.
Ett av ledningens mål är att minska företagets fasta kostnader, i vilket personalens löner ingår. Tommy Eklund anser att personalkostnader borde betraktas som en del av programkostnaden.
- Det här företaget är känt för att ta ut rationaliseringsvinster i förskott. Man har övertro på ny teknik. Från att ha varit ett decentraliserat företag håller vi på att bli ett centraliserat med allt mindre plats för distrikten.

LISBETH NIEMINEN © siftidningen 2000

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.