Hoppa till huvudinnehåll
Anställningsvillkor

Dansk dom öppnar för avtal med Ryanair

Arbetsdomstolen i Danmark har i en dom beslutat att facken har rätt att sätta flygbolaget Ryanair i blockad om företaget fortsätter att vägra teckna kollektivavtal. En dom som också kan få konsekvenser i Sverige.
Gabriella Westberg Publicerad 8 juli 2015, kl 13:19
Johan Nilsson/TT
Johan Nilsson/TT

Unionen och Svensk Pilotförening har i många år försökt att få Ryanair till förhandlingsbordet för att teckna avtal för de anställda, utan framgång. I dag uppmanar förbunden istället resenärer att välja andra bolag.

I vintras etablerade Ryanair en bas på Köpenhamns flygplats Kastrup. När de danska facken ställde krav på vissa villor vägrade bolaget bland annat att gå med på sjuklön och betald semester för de anställda, med argumentet att de anställda är anställda i Irland, skriver DN.se. Facken hotade med blockad, och tog frågan till prövning i AD.

Häromdagen kom domen. Fortsätter flygbolaget att vägra förhandling har facken rätt att ta till stridsåtgärder och en facklig blockad mot bolaget på Köpenhamns flygplats kan utlösas från och med den 18 juli. 

- Det är ett väldigt positivt domslut, det visar att det är möjligt att påverka även ett bolag som Ryanair, säger Nicola Lewis, biträdande förhandlingschef för Unionen, till DN.se.

Danska LO har bett flera svenska fack, däribland Unionen, om sympatiåtgärder för att öka pressen mot Ryanair. 

Ryanair svarade genast på Twitter att man avser ta saken till Europadomstolen och stänga basen på Kastrup för att istället förlägga den i Lettland, på Kaunas flygplats. Men bolaget fortsätter att flyga på Köpenhamn.

"Då Ryanairs flygplan, som inte längre är baserade i Köpenhamn och då inte heller kan omfattas av SAS-förbundens blockad, kommer Ryanair fortsätta att utöka lågprisflygen till och från Köpenhamn", heter det på Ryanairs hemsida. 

Anställningsvillkor

Osäker anställning kan leda till för tidig död

Den som byter ett dåligt jobb mot ett bra minskar risken att dö i förtid. Det visar en ny studie.
David Österberg Publicerad 14 september 2023, kl 06:30
En man håller sig för huvudet framför sin dator. Oskarp bild.
Ett kollektivavtal och en fast anställning kan minska risken att dö en för tidig död. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Hur vi har det på jobbet påverkar vår hälsa. I en studie från Karolinska institutet tittade forskarna på hur ett byte från en osäker till en säker anställning påverkade risken att dö.

– Ett byte minskade risken för att dö med 20 procent. Skillnaden var högre än jag hade förväntat mig. Det blir väldigt tydligt vilken påverkan anställningsförhållanden har när det handlar om dödlighet, säger Theo Bodin, en av forskarna bakom studien.

Låg lön dålig för hälsan

En osäker anställning präglas till exempel av låg lön, låg facklig anslutningsgrad och låg anställningstrygghet. I studien har forskarna inte undersökt varför osäkra anställningsförhållanden ökar dödligheten men Theo Bodin kan se flera förklaringar.

– En osäker anställning kan ge oro och stress. Det kan i sin tur leda till sömnstörningar, psykisk ohälsa och missbruk. Att inte kunna sova och att äta på oregelbundna tider ökar risken för övervikt, diabetes och högt blodtryck. Högt blodtryck kan ge hjärtinfarkt och stroke.

Svårare att få lån

En osäker anställning ger också praktiska problem eftersom det blir svårare att få lån och förstahandskontrakt.

– Anställningen påverkar också familjelivet och det sociala livet. Man vågar kanske inte tacka nej när man blir inringd och tvingas att organisera sitt liv kring de osäkra anställningsförhållandena, säger Theo Bodin.

I studien använde forskarna registerdata från drygt 250 000 anställda mellan 20 och 55 år i Sverige under åren 2006 till 2017.

Theo Bodin och hans kollegor ska nu mer specifikt titta närmare på orsakerna till den högre dödligheten. I oktober ska de dessutom publicera en handbok med förslag på hur arbetsmarknaden kan förändras till det bättre.