Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Därför ska du starta eget vid 50+

Har du nyss passerat 50-strecket och är orolig över hur attraktiv du är på arbetsmarknaden? Har du tröttnat på jobbiga kollegor och chefer eller vägrar du gå på ännu en jobbintervju? Här är anledningarna till att säga hejdå till att vara anställd och starta eget i stället.
Linnea Andersson Publicerad 20 augusti 2015, kl 15:33
Colourbox
En av fördelarna med att starta eget är att du kan jobba hemifrån. Colourbox

Din ålder spelar ingen roll när du driver eget
Oavsett om ditt företag säljer produkter till storföretag eller tjänster till konsumenter, bryr sig dina kunder inte om hur gammal du är. De bryr sig bara om att du levererar det du har lovat, när du har lovat det.

I vissa yrken och branscher kan några grå hårstänkt snarare förmedla erfarenhet och visdom och ge dig det sista förtroende som behövs för att vinna en ny kund.

Du kan kombinera att jobba för en god sak med att jobba för pengar
När du har fullt upp med att klättra på karriärstegen i ett företag har du sällan tid över till volontär- eller välgörenhetsarbete. Om du blir din egen chef kan du däremot både ge tillbaka till samhället samtidigt som du kan tjäna bra. Driver du ett relativt litet företag är det ofta lättare att ha ett flexibelt schema än som anställd.

Du kan jobba nästan var som helst
Jobbar du med dina kunder på distans, levererar konsultrådgivning där din kund befinner sig eller om du säljer produkter online spelar den fysiska platsen för ditt huvudkontor egentligen ingen roll för din framgång.

Med en padda eller smarttelefon kan du hålla kontakt med dina kunder från i stort sett var som helst. Det innebär att du har möjligheten att bo på fler än en plats under årets olika årstider, för att lättare kunna njuta av din önskade livsstil.

Du kommer aldrig mer få kicken
I näringslivet kan en enda person säga upp eller avskeda dig. Men när du driver eget hänger din förmåga att överleva och att växa på att du hittar en kundgrupp som vill ha det du säljer. Håller du dem nöjda kommer de dels att fortsätta handla av dig, dels berätta om dig och ditt företag för sina vänner.

Du kan välja vilka du vill (och inte vill) jobba med
Som anställd är det ovanligt att få välja sin chef. Men som självständig företagare kan du för det mesta välja vilka du vill handla av och vilka du vill sälja till. Ett undantag är om du säljer produkter online, eftersom alla med ett kreditkort är potentiella kunder.

När du har några år på nacken som anställd har du förmodligen jobbat fram ett nätverk med kontakter som du kan ha nytta av när du startar eget.

Du kan ha flera inkomstkällor
Många entreprenörer lanserar två eller flera företag, men det finns en ännu större grupp småföretagare som använder det ursprungliga företagets finansiella grund till tre, fyra eller till och med flera sätt att tjäna pengar på.

Till exempel kan en karriärcoach bygga sitt företag på coachning över telefon och sedan ge ut en bok till försäljning, hålla i workshops och börja föreläsa.

Att ha flera inkomstkällor ger dig mer trygghet när ekonomin går upp och ner.

Du kan unna dig kortare och mer flexibla arbetsdagar
Anställda jobbar ofta övertid, delvis som en konsekvens av oändligt många möten och stopp i olika projekt. Visst kan du ha jobb upp till öronen som företagare men du kan försöka effektivisera din arbetsprocess så att du får jobbet gjort på mindre än 40 timmar i veckan. Om du dessutom jobbar hemifrån slipper du restiden till och från jobbet.

Tiden du tjänar in kan du i stället tillbringa med familjen, till exempel hälsa på barnbarnen, eller bara ägna mer tid åt dig själv.

Du avgör dina ekonomiska framsteg
Som anställd får du sällan mycket högre lön eller någon bonus trots att du har jobbat extra hårt. Är du din egen chef kan du sätta ett ekonomiskt mål i början av året och sedan planera din försäljning och utgifter så att du lyckas nå det målet.

Hur mycket du kan ta ut i lön avgörs enbart av din egen strävan och beslutsamhet. (Förutom världsekonomin och andra bagateller.)

Tipsen kommer delvis från Jeff Williams som jobbar med att coacha 50- till 65-åringar att starta eget. Listan är hämtad från Forbes.

Arbetsmarknad

Hennes jobb – skapa ditt fredagsmys

Hon är hemkunskapsläraren som blev mamma till sourcream & onion och många andra chipssmaker. Möt Inger Gustafsson, som trots 30 år som produktutvecklare inte tröttnat på snacks.
Ola Rennstam Publicerad 12 april 2024, kl 06:01
produktutvecklaren Inger Gustafsson på Estrella arbetar med att ta fram nya smaker.
I labbet tar produktutvecklaren Inger Gustafsson fram de chipssmaker som ska lanseras första kvartalet 2025. Under arbetet väger hon upp en exakt mängd kryddor och blandar i en påse med osaltade chips – och smakar sig fram.  Foto: Nicke Messo

Hur hamnade du på Estrella?

 – Jag är utbildad hemkunskapslärare och har alltid haft ett stort intresse för matlagning och smak. Det kan vara svårt att tänka sig nu, men 1987 var det ont om lärarjobb och jag sökte säkert 50 tjänster innan jag såg en annons där Estrella sökte en produktutvecklare. Jag har kvar samma tjänst, men uppgifterna har ändrat sig mycket sedan dess.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag får vara kreativ och innovativ. Jag känner verkligen att man litar på min kunskap. Vi är tre produktutvecklare i Göteborg och tre på vårt bolag i Norge, det är verkligen ett samarbete.

Hur får ni fram en ny smak?

– Vi börjar med att ta fram ett antal olika smakinriktningar för den produkt som ska lanseras ett år senare. Vi inspireras av allt från trender i krogvärlden till önskemål från våra kunder. I samarbete med våra leverantörer tar vi sedan fram kryddblandningar som vi testar, justerar och diskuterar oss fram till några smaker som vi är nöjda med. Det blir mycket smakande! Till slut får en panel med konsumenter tycka till.

Vilken är den största utmaningen?

– Att skapa balans. Du vill få till en bra start som gör smaken spännande, den ska vara saftig och ha en fyllighet och på slutet ge en ”lagom” eftersmak som inte dör av för snabbt. Man ska inte bli mätt på smaken efter tre chips.

Vilken smak är du mest stolt över?

– Jag var med och tog fram sourcream & onion på 80-talet som spred sig över hela Europa. Våra säljare hade hittat en variant i USA, men den var ganska smörig. Vi sökte något som kunde passa här och när jag lade till mer gräddfil gifte sig syran och löken. Det blev en omedelbar succé, vi nådde personer som aldrig brukade äta chips.

Har du gjort några mindre lyckade produkter?

– Smak är subjektivt och det är inte alltid mina favoriter som lanseras. Ibland har vi satsat på ”snackisar” som smak av varma mackor och äpplepaj. Ärligt talat tyckte jag chipsen med hamburgarsmak var ”så där”.

Äter du mycket chips på fritiden?

– Det kan bli lite mycket av det på jobbet så jag äter mer jordnötsringar och nötter hemma. Men det är en viktig del i jobbet att exempelvis testa konkurrenternas sortiment.

Hur ser du på hälsoaspekten med snacks?

– Man ska äta allt med måtta, men jag tycker att chips har oförtjänt dåligt rykte. De innehåller vitaminer, vegetabiliska fetter, fibrer och proteiner.

5 saker du inte visste om chipstilverkning

  1. Under 2023 konsumerade svenska folket 266 911 120 påsar snacks. Den genomsnittliga svensken äter cirka 5,8 kilo per år, nionde högst i Europa.
     
  2. Vid Estrellas fabrik i Angered utanför Göteborg tillverkas årligen strax under 24 000 ton snacks. Här finns också huvudkontor och produktutveckling.
     
  3. Det går åt nära fyra kilo potatis till ett kilo chips. Rå potatis innehåller en stor del vatten som ångas bort under tillverkningsprocessen.
     
  4. Estrellas grundare Folke Andersson har en arena uppkallad efter sig i Ecuador: Estadio Folke Anderson, som rymmer 14 000 människor.
     
  5. 22 minuter. Så lång tid tar det för potatisen att förvandlas till ett färdigt chips i fabriken. Knölen sorteras, tvättas och skivas innan den friteras i 175 gradig olja. Därefter åker chipsen genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt.
Estrellas fabrik i Angered.
Efter att chipsen friterats i 175 gradig olja åker de genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt. Foto: Nicke Messo

ESTRELLA

  • 267 anställda, från 20 olika länder. De flesta arbetar vid anläggningen i Angered utanför Göteborg.
  • Bolaget grundades 1946 av Folke Andersson. De första åren importerades bananer från Sydamerika. Produktion av chips och popcorn inleddes 1957.
  • Unionenklubben på Estrella har 77 medlemmar.