Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

"Det går för fort i modebranschen!"

V Ave Shoe Repair är ett av de svenska modemärken som fått mest internationell uppmärksamhet de senaste tio åren. Men i april i fjol gick företaget plötsligt i konkurs. Det var begravningsstämning på sista utförsäljningen, berättar Astrid Ohlsson, en av de två kreatörerna bakom märket.
Gabriella Westberg Publicerad 26 januari 2015, kl 16:45
By the no
Lee Cotter (tv) och Astrid Ohlsson (th) är tillbaka. På tisdag premiärvisar de säsongens samarbete med konstnären Jesper Waldersten (mitten) i samband med modeveckan i Stockholm. By the no

Men nu är hon och kompanjonen Lee Cotter tillbaka med ett nytt projekt: By the no, som får sin premiärvisning på modeveckans andra dag, i morgon tisdag. 

- Vi håller på och färdigställer allt nu. Men det blir ingen vanlig visning. Det är ett medvetet steg. Visningar går så fort. Man hinner inte ta in vad man ser, får ingen tid för eftertanke. Det är inte ens säkert att man hinner se vad som går förbi!

Astrid Ohlsson vill få in lite mer eftertanke i branschen. Så istället för sedvanlig visning presenteras det nya projektet By the no, som betyder ”enligt regelboken”, som en utställning eller en sammankomst, som Astrid Ohlsson beskriver det.

- Jesper Waldersten kommer att vara där och måla live. Och så ställer vi ut våra kläder.

Det nya projektet innebär att Astrid Ohlsson och Lee Cotter tar in en extern kreatör och inspiratör per säsong, helst någon som kommer från ett annat konstnärligt fält, som en filmare, scenograf, en konstnär. Den första säsongen blev det alltså illustratören och konstnären Jesper Waldersten.

- Vi har fått låna hans glasögon och fått inblick i hans poetiska värld. Det är fantastiskt! Man börjar annars lätt tröttna på sig själv efter tio år i branschen.

Astrid Ohlsson och Lee Cotter hann också börja tröttna på själva branschen. Åtminstone den svenska. För mycket handlar om pris och allt ser likadant ut, oavsett märke, och så går det för fort, säger Astrid.

- Om man jämför med formgivning av möbler, eller teatervärlden som jag jobbat med det senaste året, inser man att modebranschen går löjligt fort! 

Vad hastigheten beror på kan hon inte svara på, men gissar att det har att göra med att konsumtionstakten ökar, till stor del beroende på de stora kedjornas snabba omsättning.

- Plaggen går på rea innan man ens sett dem i butik!

Branschen lever också kvar i sviterna efter finanskrisen, 2009, säger hon.

- Vissa länder kapitulerade ju totalt! Alla våra kunder på Island försvann över en natt. Och de stora varuhusen bytte strategi, istället för esteter var alla inköparna plötsligt experter på Excel. Men det är också bra, vi ska lära oss av det. Att samarbeta!

Och det är vad Astrid Ohlsson och Lee Cotter valt att göra nu, att samarbeta tätare med det logistikföretag de tidigare haft ett lösare samarbete med. Den konstellationen innebär att Astrid Ohlsson och Lee Cotter får fokusera på den kreativa processen, och slipper personalansvar, driftsfrågor etcetera.

- Det är otroligt skönt! Och det är ett lugnt gäng, som inte har bråttom. Nu tar vi en säsong i taget. Och ser till att ha roligt hela vägen. På tisdag firar vi samarbetet med Jesper Waldersten och nu inleder vi samarbetet med en ny inspiratör.

Återkomsten

V Ave Shoe Repair grundades 2004 av kreatörerna Astrid Ohlsson och Lee Cotter. Först som ett formexperiment, som efter några år utvecklades till ett av Sveriges starkare varumärken på den internationella modescenen.

Deras mest trogna köpare fanns i Sydkorea, Turkiet, Island, Italien och England. Med tiden växte också den svenska marknaden.

Det nya projektet By the no kommer inte att ha några egna butiker, enligt Astrid Ohlsson.

By the no bjuder in en extern kreatör till varje säsong. ”Men de som känner oss kommer att känna igen sig”, lovar Astrid Ohlsson. 

Arbetsmarknad

Hennes jobb – skapa ditt fredagsmys

Hon är hemkunskapsläraren som blev mamma till sourcream & onion och många andra chipssmaker. Möt Inger Gustafsson, som trots 30 år som produktutvecklare inte tröttnat på snacks.
Ola Rennstam Publicerad 12 april 2024, kl 06:01
produktutvecklaren Inger Gustafsson på Estrella arbetar med att ta fram nya smaker.
I labbet tar produktutvecklaren Inger Gustafsson fram de chipssmaker som ska lanseras första kvartalet 2025. Under arbetet väger hon upp en exakt mängd kryddor och blandar i en påse med osaltade chips – och smakar sig fram.  Foto: Nicke Messo

Hur hamnade du på Estrella?

 – Jag är utbildad hemkunskapslärare och har alltid haft ett stort intresse för matlagning och smak. Det kan vara svårt att tänka sig nu, men 1987 var det ont om lärarjobb och jag sökte säkert 50 tjänster innan jag såg en annons där Estrella sökte en produktutvecklare. Jag har kvar samma tjänst, men uppgifterna har ändrat sig mycket sedan dess.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag får vara kreativ och innovativ. Jag känner verkligen att man litar på min kunskap. Vi är tre produktutvecklare i Göteborg och tre på vårt bolag i Norge, det är verkligen ett samarbete.

Hur får ni fram en ny smak?

– Vi börjar med att ta fram ett antal olika smakinriktningar för den produkt som ska lanseras ett år senare. Vi inspireras av allt från trender i krogvärlden till önskemål från våra kunder. I samarbete med våra leverantörer tar vi sedan fram kryddblandningar som vi testar, justerar och diskuterar oss fram till några smaker som vi är nöjda med. Det blir mycket smakande! Till slut får en panel med konsumenter tycka till.

Vilken är den största utmaningen?

– Att skapa balans. Du vill få till en bra start som gör smaken spännande, den ska vara saftig och ha en fyllighet och på slutet ge en ”lagom” eftersmak som inte dör av för snabbt. Man ska inte bli mätt på smaken efter tre chips.

Vilken smak är du mest stolt över?

– Jag var med och tog fram sourcream & onion på 80-talet som spred sig över hela Europa. Våra säljare hade hittat en variant i USA, men den var ganska smörig. Vi sökte något som kunde passa här och när jag lade till mer gräddfil gifte sig syran och löken. Det blev en omedelbar succé, vi nådde personer som aldrig brukade äta chips.

Har du gjort några mindre lyckade produkter?

– Smak är subjektivt och det är inte alltid mina favoriter som lanseras. Ibland har vi satsat på ”snackisar” som smak av varma mackor och äpplepaj. Ärligt talat tyckte jag chipsen med hamburgarsmak var ”så där”.

Äter du mycket chips på fritiden?

– Det kan bli lite mycket av det på jobbet så jag äter mer jordnötsringar och nötter hemma. Men det är en viktig del i jobbet att exempelvis testa konkurrenternas sortiment.

Hur ser du på hälsoaspekten med snacks?

– Man ska äta allt med måtta, men jag tycker att chips har oförtjänt dåligt rykte. De innehåller vitaminer, vegetabiliska fetter, fibrer och proteiner.

5 saker du inte visste om chipstilverkning

  1. Under 2023 konsumerade svenska folket 266 911 120 påsar snacks. Den genomsnittliga svensken äter cirka 5,8 kilo per år, nionde högst i Europa.
     
  2. Vid Estrellas fabrik i Angered utanför Göteborg tillverkas årligen strax under 24 000 ton snacks. Här finns också huvudkontor och produktutveckling.
     
  3. Det går åt nära fyra kilo potatis till ett kilo chips. Rå potatis innehåller en stor del vatten som ångas bort under tillverkningsprocessen.
     
  4. Estrellas grundare Folke Andersson har en arena uppkallad efter sig i Ecuador: Estadio Folke Anderson, som rymmer 14 000 människor.
     
  5. 22 minuter. Så lång tid tar det för potatisen att förvandlas till ett färdigt chips i fabriken. Knölen sorteras, tvättas och skivas innan den friteras i 175 gradig olja. Därefter åker chipsen genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt.
Estrellas fabrik i Angered.
Efter att chipsen friterats i 175 gradig olja åker de genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt. Foto: Nicke Messo

ESTRELLA

  • 267 anställda, från 20 olika länder. De flesta arbetar vid anläggningen i Angered utanför Göteborg.
  • Bolaget grundades 1946 av Folke Andersson. De första åren importerades bananer från Sydamerika. Produktion av chips och popcorn inleddes 1957.
  • Unionenklubben på Estrella har 77 medlemmar.