Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

"Det var som att vinna på lotto"

Tack vare facket sover paret Joachim Friberg och Victoria Szabo gott om natten. Bokstavligt talat. Men också tack vare Victorias ordningssinne, Joachims initiativkraft och ombudsmannen Thomas Fahrenholz uppmärksamhet.
Johanna Rovira Publicerad 12 oktober 2010, kl 12:14

Joachim Friberg och Victoria Szabo, som blev ett par redan i trean på gymnasiet, bjuder på te i sin soffa i Blackeberg. En fin, röd, alldeles ny soffa, är det. Den, liksom sängen, fick ersätta den hårda och obekväma gamla bäddsoffan de unga tu sov i förut.

- Tack vare facket sover vi gott om natten, säger Joachim underfundigt.

Fästmön Victoria kan mycket väl ta åt sig en del av äran för möblerna. Det var hon som, när de två förlovat sig och först skulle flytta ihop, såg till så att skaffade hemförsäkring och gick med i facket.

- Det var vuxenpoäng på att gå med i facket. Min mamma var faktiskt emot det, säger Victoria.

- Det var många som sade åt oss att inte gå med, men det triggade oss bara, inflikar Joachim. Efter att ha hört vår historia, tvekar de inte längre om nyttan att vara med.

De googlade runt och hittade Unionen, som stämde med deras dåvarande anställning på Vendator i Alvik.

- Det är ett telemarketingföretag som säljer alltifrån el och mobilabonnemang till lotter Det var jag som började jobba där först och jag fick in Joachim. Jag jobbade sammanlagt elva månader där och Joakim nästan sex, säger Victoria.

Joachim fick nytt jobb på ett Uppsalaföretag. När han fick problem där kontaktade han facket och av en händelse började han prata med ombudsmannen Thomas Fahrenholz om sitt gamla jobb. Thomas Fahrenholz fick vittring och bad Joachim skicka in gamla lönespecifikationer.

Men vilken normalt funtad 20-åring behåller sina lönespecar? Definitivt inte Joachim och ingen av hans vänner heller visade det sig när han frågade runt. Men Victoria hade minsann sparat både sina och Joachims.

- Vicky här tänker tre steg framåt hela tiden, säger Joachim och visar en kista där Victoria har sorterat alla räkningar efter att ha bokfört i ett exceldokument.

- Det ironiska är att hon hatar siffror.

- Ja, det är sant, jag hatar matte. Men jag vill ha koll.

Tack vare Victorias ordningssinne kunde Thomas Fahrenholz konstatera att Vendator inte betalat ut semesterersättning till de båda och krävde skadestånd från företaget. Vendator gick till slut med på hans krav och paret kunde kvittera ut 28 000 kronor efter skatt.

28 000 kommer väl till pass när man ska flytta från en etta till en tvåa. Det blev en heldag på Ikea, förutom säng och soffa också dammsugare, tekokare, mikro och en massa andra användbara prylar. Plus en liten buffert på sparkonto, som kan vara bra att ha nu när båda har börjat plugga. Victoria till studievägledare och Joachim till system- och nätverkstekniker.

- Det var som att vinna på lotto. Vi skulle inte saknat de här pengarna annars, kontraktet var skrivet på ett sätt så att man inte alls förstod det utan bara ryckte på axlarna åt det. Vi hade tur, helt enkelt, säger Victoria.  

Men utan lönespecarna hade turen inte räckt långt.

- Jag vill påstå att det var tack vare teamwork. Utan varandra hade jag suttit med en god idé att ringa facket, men inga lönespecar, och Victoria suttit med lönespecar men ingen tanke på att ringa facket, säger Joachim.

Fakta

  • Om du slutar ett jobb innan du hunnit ta ut semester har du rätt till semesterersättning (enligt semesterlagen 28§)
  • Semesterersättningen ska betalas ut utan oskäligt dröjsmål senast en månad efter att du slutat (30§)
  • Om arbetsgivare bryter mot semesterlagen har du  rätt till skadestånd (32§)
  • Om det går längre än två år från utgången av det semesterår då du skulle ha fått pengar, preskriberas kravet och du får varken pengar eller skadestånd (33§)
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.