Hoppa till huvudinnehåll
Diskriminering

Kvinnor som pendlar väljs bort av arbetsgivare

Är du kvinna är dina chanser att få jobb på annan ort mindre än om du är man. En färsk studie från Stockholms universitet visar att arbetsgivare väljer bort kvinnor som behöver pendla långt till jobbet.
Johanna Rovira Publicerad 8 mars 2018, kl 13:08
Colourbox
Colourbox

Stockholms universitet skickade ut 1410 olika ansökningar inom 18 olika yrken, både tjänstemannajobb och andra, till olika arbetsgivare som annonserade efter folk att anställa. Alla de påhittade jobbsökarna var antingen sammanboende eller gifta men var alla lika kvalificerade för jobben oavsett kön.

Arbetsgivarna tycktes inte diskriminera kvinnor generellt när de plockade ut folk de ville kalla till intervju, men resultaten visade tydligt att arbetsgivarna föredrog att kalla männen när premisserna var att den sökande bodde geografiskt långt bort. Kvinnor som bodde lika långt bort från arbetsplatsen blev tydligt bortgallrade.

– Arbetsgivarna gör uppenbarligen åtskillnad mellan könen och effekten uppträder redan när de sökande har ungefär fem mils pendlingsavstånd, säger Michael Gähler, docent i sociologi och en av forskarna bakom studien.

Studien ryms inom en annan undersökning som handlar om att kvinnor oftare än männen flyttar för att deras partner får nytt jobb någon annanstans. Teorin att det fenomenet delvis bero på arbetsgivaren bekräftades.

– Det är svårt att säga vad det beror på att arbetsgivarna diskriminerar kvinnor som arbetar på visst avstånd från jobbet, men en tolkning är att de utgår från att kvinnan har det större ansvaret för barnen och kommer att få svårare att pendla, säger Michael Gähler.

Diskriminering

Unionens a-kassa anmäld för diskriminering av blind

I början av året anmälde Ida Östlund som är blind Unionens a-kassa till Diskrimineringsombudsmannen. Orsaken är att hon inte kan använda deras hemsida för att söka ersättning.
Lina Björk Publicerad 13 maj 2024, kl 06:02
En fasad med texten Unionens a-kassa. Till vänster blindskrift.
Ida Östlund har anmält Unionens a-kassa till Diskrimineringsombudsmannen, då hon som blind inte kan använda deras hemsida för att söka ersättning. Foto: TT/ Steven Senne/ Mats Thorén

Ida Östlund som är blind, använder ett så kallat skärmläsningsprogram som läser upp innehållet på webbsidor hon använder. Men när hon skulle använda det för att söka ersättning hos Unionens a-kassa tog det stopp. 

– Deras webbsystem är inte byggt för att jag som blind ska kunna använda det. Jag kan varken söka ersättning eller ta del av mina handlingar på inloggat läge, vilket är väldigt frustrerande. 

Hon frågade då om handläggarna kunde hjälpa henne via telefonen men eftersom det krävs mobilt Bank-ID för att godkänna handlingar gick inte det. Att träffa en fysisk person på ett kontor gick inte heller. Ida Östlund valde då att anmäla Unionens a-kassa till Diskrimineringsombudsmannen med motivering att hon blivit diskriminerad på grund av sin funktionsnedsättning. 

– Det sista jag vill är att bråka med a-kassan. Men det är så viktigt att man har med sig funktionsvänligheten när man bygger ett webbsystem. Nu är det krångligt även för seende personer, säger Ida Östlund. 
 

Krav på tillgänglighet

I Sverige finns ett gäng lagar som styr tillgänglighet. Sedan 2018 finns även ett webbtillgänglighetsdirektiv som innebär att webbplatser, intranät och appar ska uppfylla krav på tillgänglighet. Det kan till exempel handla om att kunna navigera och använda alla funktioner via tangentbord eller röststyrning. Att texter är lätta att förstå och att det finns möjlighet till uppläsning. 

Den som äger sidan behöver inte själv bygga in funktioner för röststyrning och uppläsning. Sidorna behöver bara skapas så att webbläsare, telefoner och hjälpmedel går att användas på dem. Det är här Ida Östlund menar att Unionens a-kassa har mer att lära. Hon har fått besked om att DO startat ett ärende av hennes anmälan. 

– Det känns bra. Kanske det hjälper någon annan. 

Unionens a-kassa har nyligen fått ta del av anmälan och har till och med den 17 maj på sig att lämna ett svar till Diskrimineringsombudsmannen. Mer än så vill man inte kommentera i nuläget.