Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Efter jobbintervjun - så gör du

Du har skrivit en förträfflig jobbansökan, briljerat under intervjun och så blir det bara tyst. Under den där hemska tortyrliknande tiden innan du får besked ska du dock inte nöja dig med att sitta och gnaga på nagelbanden i nervositet. Det finns bättre saker att ägna sig åt.
Johanna Rovira Publicerad 14 augusti 2014, kl 10:34
John Raoux/TT
John Raoux/TT

1. Förebygg ångesten

Oftast är inga nyheter goda nyheter. Fast det finns dessvärre också en och annan arbetsgivare som helt enkelt glömmer bort att meddela jobbsökande att jobbet redan är tillsatt. För att mildra den borrande oron i väntan på beskedet kan du redan under intervjun, eller i slutet av den, ta reda på ungefär hur processen kommer att gå till och hur lång tid det kan tänkas ta innan du får något slags besked.

2. Följ upp

Ett telefonsamtal i efterhand till dem som intervjuade dig kan ses som ett tecken på att du är ivrig och intresserad. Det kan dessvärre också tolkas som att du är desperat och efterhängsen. Ett kort och klatschigt mejl däremot, där du tackar för en trevlig intervju, kan fungera som en påminnelse om vilken tillgång du skulle kunna vara för företaget.

3. Underrätta referenterna

Har du inte kontaktat dem du uppgivit som referenter tidigare är det hög tid att göra det efter intervjun. Du vill inte att de ska bli tagna på sängen – de kanske inte ens kommer ihåg vem du är och det kan se lite illa ut när din presumtiva arbetsgivare ringer.  Även om de minns dig kan de säkerligen behöva förbereda sig lite på vad de ska säga.

4. Fortsätt söka jobb

Hur bra intervjun än gick är jobbet inte ditt förrän du skrivit på kontraktet (och kanske inte ens förrän provanställningen upphört). Så fortsätt leta och aktivt söka andra jobb – det är aldrig fel att helgardera sig. Skulle du hamna i den lyckliga sitsen att du kan välja och vraka bland jobberbjudandena har du ett jäkligt bra förhandlingsläge.

5. Var en värdig förlorare

Även om du anser att arbetsgivaren begått världens misstag som föredrar en inkompetent smilfink med fejkmeriter i stället för dig, så håll god min. Man vet aldrig – den inkompetenta smilfinken gör sig förmodligen omöjlig eller så uppstår en ny vakans.  Då kommer en klok arbetsgivare att minnas din stoiska och tappra inställning och plocka fram ditt cv ur sina gömmor.

6. Extratips

Känner du att det är läge – försök lura ut vad som gjorde att du inte fick jobbet. Men fråga ödmjukt och utan anklagelse. Är det en ärlig och kunnig rekryterare kan svaret vara värdefullt och ge dig möjlighet att slippa göra om samma misstag nästa gång du går på anställningsintervju.

Söka jobb

Kravet: Jobba på distans – annars får det vara

Tjänstemän tackar nej till jobb om distansarbete inte är möjligt. Mest sugna på att arbeta hemifrån är äldre och stockholmare.
David Österberg Publicerad 11 december 2023, kl 15:29
En man som jobbar hemifrån vid sin dator
Medelålders stockholmare är den grupp som helst sitter hemma och jobbar, enligt undersökningen. Foto: Shutterstock

Efter pandemin distansarbetar vi som aldrig förr. Möjligheten att arbeta hemifrån är också viktig för tjänstemän som letar nytt jobb. 4 av 10 skulle tacka nej till ett arbete som inte tillåter distansjobb, enligt en rapport från forskningsinstitutet Ratio.

Äldre vill jobba på distans

Mest negativa till ständigt kontorsarbete är äldre. I åldersgruppen 36-64 år svarar 52 procent att de ”troligtvis inte” eller ”absolut inte” kan tänka sig att jobba på en arbetsplats som inte erbjuder distansarbete.

– Det här är viktigt för arbetsgivare att känna till. Om en person har två jobb att välja mellan och det ena inte erbjuder distansarbete, finns en risk att personen tackar nej till det, sa rapportförfattaren Jonas Grafström på ett seminarium där studien presenterades.

Vill byta jobb för att få arbeta på distans

Yngre är betydligt positivare till att enbart jobba från kontoret. Inom åldersgruppen 18-25 år svarar 77 procent att de absolut eller troligen skulle arbeta på ett kontor utan distansjobb. 19 procent svarar att de inte skulle göra det.

Flera andra undersökningar har kommit till liknande slutsatser. Enligt en rapport från it-företaget Global connect skulle 30 procent av svenskarna välja bort ett jobb där man måste vara på kontoret alla dagar. 44 procent svarade att de hade funderat på att byta jobb för att kunna jobba hemifrån mer.

I en undersökning från företaget Owl lab svarar 42 procent att de skulle söka nytt jobb om de blev tvungna att återvända till kontoret på heltid.

Äldre jobbar mest på distans

Viljan att jobba hemifrån skiljer sig stort mellan åldersgrupper och mellan olika delar av Sverige. Äldre och stockholmare jobbar mest på distans.

 

Distansarbete i olika åldrar, dagar/vecka

18-25    26-35     36-49      49-64

1,2          1,7           1,9           2,0

 

Distansarbete i olika regioner, dagar/vecka

Stockholm                         2,1

Malmö                               1,9

Östra mellansverige        1,9

Norra mellansverige        1,9

Göteborg                           1,8

Sydsverige                         1,6

Västsverige                        1,4

Småland                            1,4

Norra Sverige                    1,4