Hoppa till huvudinnehåll
Ledarskap

Ex-vd tillbaka med sänkt lön

Per Östman fick gå ner rejält i lön när han blev ”omplacerad” till en annan tjänst i företaget. Han är inte bitter för det. Tvärtom är han exalterad över den vändning hans karriär har tagit efter att han var vd på Adecco.
Johanna Rovira Publicerad 6 maj 2014, kl 13:04
TT
TT

För fjärde året i rad kommer en ganska oerfaren person att få chansen att vara semestervikarie för Adeccos vd med en månadslön på 100 000 kronor. Många har känt sig manade, drygt 5 000 sökte jobbet, men rekryteringsprocessen var rigorös och kostade nog betydligt mer än själva månadslönen.

De sökande fick göra flera tester, videointervjuer, telefonintervjuer, djupintervjuer och slutligen fick åtta kandidater spela rollspel och göra ytterligare tester inför en jury en hel dag innan den nya vd:n kunde koras.

- Jag var med under finalen och tror ärligt inte att jag skulle haft en chans i den uttagningsprocess de har i dag, säger Per Östman, som i dag är kontorschef på dotterbolaget Ajilon consultants.

Per Östman var den nybakade civilingenjören som blev Adeccos första vd-vikarie, för tre år sedan. När han klev in som verkställande direktör var den ordinarie på semester och det fanns ingen tydlig plan på vad han skulle göra som vd.

- Jag trodde att jobbet skulle vara mer av marknadsförings-kampanj, men det var precis tvärtom. Jag fick helt fria tyglar och så här i efterhand kan jag tänka att det var rätt skrämmande, men också rätt imponerande att de vågade. Det man gör i vd-stolen har större verkan än man tror.

Per Östman höll dock fingrarna i schack och gjorde ingenting riktigt radikalt under sin vd-period. Men han snappade upp en idé och ömmade för den lite extra. Det var den idén som sedermera resulterade i dotterbolaget han numera jobbar på. Ett bolag som erbjuder seniora IT-konsulter och ingenjörstjänster.

- Det var en fantastisk möjlighet att få vara med och starta upp det här bolaget för snart två år sedan, säger Per Östman, som sade upp sig från sitt dåvarande jobb för att återvända till Adecco.

Fast lönen blev inte lika hög den andra vändan.

- Jag har två rekord. Jag är den Linköpingsstudent som fått bäst lön direkt efter examen och samtidigt den som har rekordet för sämsta löneförhandling någonsin. Det är nog inte många som gått ner så mycket i lön som jag, säger Per Östman.

Förra årets vd-vikarie på Adecco var Anton Spinnars. I dag jobbar han som konsultchef på företagets Helsingborgskontor parallellt med studierna inför sin kandidatexamen vid Lunds universitet i vår.

Egentligen läste Anton Spinnars ekonomiprogrammet med inriktning mot revision och marknadsföring, men efter sin vd-erfarenhet tänkte han om och lade om sin utbildningsplan en aning. Att vara chef gav mersmak så nu har han fokuserat på organisation och ledarskap i sina studier. Och när annonsen om konsultchefstjänsten dök upp i mars var han snabb på att visa sitt intresse.

Med vd-erfarenhet i sitt cv förutom tre år som reseledare och resesäljare var det kanske inte så mycket för rekryterarna att orda om. Även han fick gå ner i lön på sin nya tjänst.

- Lönen är inte riktigt lika hög, men jag ska inte klaga. Det är inte många studenter som har chansen att ha ett så bra jobb vid sidan av eller att kunna gå direkt till efter examen, säger Anton Spinnars.

Sommarvikarier som vd:ar

2011 - Per Östman

2012 - Emma Ljungmark

2013 - Anton Spinnars

2014 - Amanda Stehn

Adecco

Ledarskap

Chefers arbetsmiljö glöms bort

Stress och en ohållbar arbetssituation. Det är vardagen för många av landets chefer. Trots det faller ansvaret för deras arbetsmiljö ofta mellan stolarna. Den slutsatsen drar Arbetsmiljöverket efter att ha inspekterat 1 100 företag.
Ola Rennstam Publicerad 25 april 2024, kl 08:01
Dålig arbetsmiljö för chefer. En kvinnlig chef masserar sin handled och en manlig chef har hela sin datorskärm täckt med kom ihåg-lappar.
När Arbetsmiljöverket inspekterade arbetsmiljön för chefer i privat sektor fann man brister på 65 procent av fallen. Foto: Colourbox.

I juni 2022 inledde Arbetsmiljöverket en stor insats med fokus på chefer inom privat sektor. Sammanlagt gjordes 1 100 inspektioner under ett och ett halvt års tid – och nu är rapporten klar. Den visar att myndighetens inspektörer fann brister i arbetsmiljöarbetet på 65 procent av de inspekterade företagen. 

Insatsen har fokuserat på första linjens chefer, alltså de chefer som är närmast medarbetarna.

– Det är yrkesgrupp som ofta pressas både uppifrån och nedifrån i organisationen, vilket kan leda till stress och en ohållbar arbetsmiljö, säger Malin Cato, arbetsmiljöinspektör vid Arbetsmiljöverket.

Chefers arbetsmiljö glöms bort

Rapporten visar att ansvaret för chefernas arbetsmiljö ofta faller mellan stolarna. Första linjens chefer exkluderas från medarbetarundersökningar, skyddsronder och medarbetarsamtal. Malin Cato anser att chefernas arbetsmiljö behöver lyftas och synliggöras.

Malin Cato, Arbetsmiljöverket

– På många företag är det inte självklart att tänka på cheferna som vanliga arbetstagare. En chef är också en medarbetare, som behöver en bra arbetsmiljö för att kunna vara ett bra stöd åt andra. Om chefen har en bra arbetsmiljö är chansen större att medarbetarna har det, säger hon.

Varför glöms chefernas arbetsmiljö bort?
– Inspektionerna har visat att den person som ansvarar för första linjens chefers arbetsmiljö, det vill säga dennes chef, inte alltid har förstått att det ingår i arbetsuppgifterna. Många saknar också tillräcklig kunskap inom arbetsmiljöområdet. Risken är att de arbetsmiljöfrågor som berör chefer inte tas om hand och det kan i sin tur leda till ohälsa och olyckor.

Arbetsmiljöombud saknas för chefer

Arbetsmiljöverket påpekar att första linjens chefer ofta saknar arbetsmiljöombud*. I många fall finns arbetsmiljöombud på arbetsplatsen men de representerar medarbetarna gentemot arbetsgivaren.

– Cheferna ses ofta som arbetsgivarrepresentanter och som en motpart. Här har arbetsmiljöombuden en viktig roll i att påtala arbetsmiljörisker. Även chefer kan behöva arbetsmiljöombud, säger Malin Cato.

Arbetsmiljöverket understryker att majoriteten av de inspekterade företagen har åtgärdat de påpekade bristerna.

*Inom Unionen benämns rollen "arbetsmiljöombud" men lagstiftningen och Arbetsmiljöverket använder benämningen  "skyddsombud".