Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Extra semester för hurtiga kollegor

En hel veckas extra semester kan tjänstemännen på Moelven Eurowand få - om de motionerar. På Göteborgskontoret får de anställda dessutom träna på arbetstid med hjälp av en personlig coach.
Johanna Rovira Publicerad 6 november 2013, kl 14:49

De åtta tjänstemännen på Moelven Eurowand i Göteborg lider alla helvetes plågor i dag. I förrgår hade de nämligen sitt första gemensamma träningspass och även om träningsvärken är obarmhärtig är de peppade inför nästa pass.

- Alla tycker det är jätteroligt, säger Helene Björnfalk, arkitektansvarig i Göteborg för Moelven Eurowand som produktutvecklar, tillverkar, levererar och monterar flexibla rumslösningar för kontor.

Efter en mindre omorganisation ansåg chefen för Göteborgskontoret att personalgruppen behövde göra något roligt ihop och kom på idén med en personlig tränare som två gånger i veckan på arbetstid i samband med lunchen, tar hand om gruppen. 

- En del av oss behöver gå ner i vikt, andra behöver bygga muskler och själv är jag reumatiker, så jag tränar på mina egna premisser. Jag kan inte göra lika mycket som alla andra, men tycker det är fantastiskt att jag ändå kan träna tillsammans med mina kollegor, säger Helene Björnfalk.

Hälsan står högt på dagordningen inom hela Moelven Eurowand. Förutom motionsbidrag blir samtliga anställda belönade för sina träningsinsatser på fritiden.

För varje genomliden träningstimme får tjänstemännen nämligen tio minuter ledighet.

Som mest kan de få en veckas extra semester. Hur mycket man presterar under sin träning spelar ingen roll - var och en får träna efter sina egna förutsättningar och möjligheter.

- Det här är en liten investering för företaget men betyder mycket för varje enskild medarbetare.  

 Fotnot: Möjligheten till extra ledighet gäller alla anställda, tjänstemän som kollektivare.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.