Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Facebookinlägg ledde till uppsägning

"Unleash the fucking fury" skrev en anställd på Goexcellent i Piteå på sin Facebooksida. Och blev uppsagd tillsammans med två kollegor som också skrivit kryptiska meddelanden om sin arbetsgivare. Unionen har nu kallat till förhandling med arbetsgivaren.
Johanna Rovira Publicerad 5 oktober 2011, kl 12:27

I början av augusti i år reagerade tre anställda på Goexcellent i Piteå på att en arbetskamrat blivit uppsagd. En av dem skrev på sin Facebooksida:
"Jag hade stormat in till chefen och som Yngwie Malmsteen hade sagt - Unleash the fucking fury."
En annan kollega kontrade med: "En sjua + AK47 gogogo. Jag är på semester."
"As long as you shoot the fuckers and not the fuckees..." lär en tredje arbetskamrat ha skrivit enligt Piteåtidningen.
De tre kommentarerna uppfattades av företaget som hot, och de tre anställda både polisanmäldes och sades upp av personliga skäl någon månad senare. Polisen lade ner ärendet, men uppsägningen kvarstår och Unionen kommer att företräda åtminstone två av de tre Fackbookskribenterna.
- Den tredje gick med i förbundet först dagen efter uppsägningen, säger Roger Andersson, regionchef för Unionen Norrbotten.
De tre uppsagda hävdar att deras Facebookkommentarer bara var fånig jargong och dumma skämt. Företagets vd anser dock, enligt Norrbottenskuriren, att Facebookinläggen var grova och att man inte accepterar hot och trakasserier.

- Vi jobbar just nu med ärendena och det kommer att bli två separata förhandlingar, säger Siw Kalliostenmaa, ombudsman i Unionen Norrbotten.
- Min inställning är att alla har rätt att få sin sak prövad om det finns minsta tvivel om att arbetsgivarens skäl inte är tillräckliga. Om du missköter sig har arbetsgivaren långgående skyldigheter att försöka lösa situationen, genom att till exempel prata med dig och säga åt dig att skärpa dig.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.