Hoppa till huvudinnehåll
Internationellt

Fackföreträdare kritiserar Stora Enso

”Stora Ensos svar om barnarbete i Pakistan är otillräckligt”. Det skriver Unionens Martin Linder och tolv andra fackliga företrädare i en debattartikel i Dagens Industri i dag.
Linnea Andersson Publicerad 19 mars 2014, kl 16:07

Som Kollega skrivit tidigare visade TV4:s Kalla fakta att en av Stora Ensos underleverantörer i Pakistan köper returpapper som samlas in av barn. Underleverantören ägs till 35 procent av det svensk-finska företaget. I ett uppföljningsprogram framkom dessutom att Stora Enso kände till barnarbetet, som innebär att mycket små barn ska ha tjänat 60 öre i timmen, redan 2012.

Chefen för Stora Ensos affärsområde Renewable Packaging säger att man hade gjort investeringen hos den pakistanska underleverantören även om man hade vetat om eller misstänkt att leverantören har barn som arbetar åt dem.

”Detta är en skrämmande inställning, och helt oacceptabelt. Det råder ingen tvekan om vad vi har överenskommit internationellt: barnarbete ska inte få förekomma”, skriver artikelförfattarna i debattartikeln.

Vidare menar fackrepresentanterna att det minsta Stora Enso kan göra för att återvinna ett visst förtroende, är att inleda ett långvarigt samarbete med internationella fackliga organisationer. Något som företaget hittills haft en sval inställning till genom att man exempelvis inte ingått något internationellt ramavtal.

Fackföreträdarna bakom debattartikeln

Martin Linder, andre vice ordförande, Unionen, ledamot av IndustriAll
Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande, LO
Eva Nordmark, ordförande, TCO
Jyrki Raina, generalsekreterare, IndustriAll Global Union
Per-Olof Sjöö, ordförande, Building and Wood Workers’ International och Facket för Skogs, trä- och grafisk bransch
Anders Ferbe, ordförande, IF Metall
Jan-Henrik Sandberg, ordförande, Pappers
Annika Strandhäll, ordförande, Vision
Johan Lindholm, ordförande, Byggnads
Janne Rudén, ordförande, Seko
Mikael Johansson, ordförande, Målareförbundet
Hans Öhlund, ordförande, Fastighets
Per Holmström, förste vice ordförande, Kommunal

Internationellt

Unionen stöttar finska storstrejken

Över 40 000 privatanställda tjänstemän är i strejk mot den finska regeringens begränsningar av strejkrätten. Nu går Unionens ordförande Peter Hellberg ut till stöd för de strejkande, i ett uttalande som Kollega tagit del av.
Noa Söderberg Publicerad 1 februari 2024, kl 14:08
Peter Hellberg, Unionen till vänster och till höger Finlands flagga.
Samtliga finska tjänstemän på SSAB, Stora Enso och många andra företag strejkar mot regeringen
– Finlands sak är vår, säger Unionens ordförande Peter Hellberg.
Foto: Peter Jönsson/Hasse Holmberg/TT.

Kort efter att den finska högerregeringen tillträdde aviserades förslag om stora förändringar av landets strejkrätt, löneförhandlingssystem och regler kring uppsägningar. Regeringen meddelade också att de vill genomföra nedskärningar och sänka ersättningarna i landets välfärdssystem.

Den finska fackföreningsrörelsen reagerade skarpt och har, enligt egen utsago, försökt få till förhandlingar med regeringen utan framgång. Därför har stora delar av fackföreningsrörelsen varslat om politisk strejk under torsdagen och fredagen. Delar av flygtrafiken, skolor, fabriker och restauranger står just nu still.

Unionens systerförbund Pro har tagit ut över 40 000 privatanställda tjänstemän i strejk. På arbetsplatser som ABB, SSAB, Stora Enso och Sandvik har samtliga tjänstemän lagt ned arbetet. Förbundet deltar också i en demonstration på Senatstorget i centrala Helsingfors under torsdagen.
 

Unionen till de strejkandes försvar

Nu rycker Unionens ordförande Peter Hellberg ut till de strejkandes försvar. I ett uttalande som Kollega tagit del av skriver han att konflikten ”har sin grund i en omfattande politisk inblandning i lönebildningen”. Han fortsätter:

”Att genom politiken kraftigt förändra spelplanen utan att samtal och förhandling sker, det skadar förutsättningarna för en väl fungerande arbetsmarknad. Det är en dålig politik för Finlands löntagare!”

Hellberg uttrycker också sitt explicita stöd till strejkerna, demonstrationerna och ”de fackförbund i Finland som arbetar stenhårt för en rättvis, trygg och inkluderande arbetsmarknad”. Rubriken på uttalandet lyder ”Finlands sak är vår”.

Demonstrationer i Finland

Andreas Mårtensson är ordförande i riksklubben på Boliden Minerals – ytterligare ett av de företag där finska tjänstemän är i strejk. Han berättar för Kollega att han varit i kontakt med sina finska kollegor genom företagets bolagsstyrelse och Europeiska arbetsråd (EWC). Enligt Mårtensson har arbetsgivaren uttryckt ”neutralitet” inför konflikten och den svenska klubben har därför beslutat att inte göra någon särskild stödaktion. Däremot säger Mårtensson att han själv stöttar sina finska kollegor.

– Vi har ju svårt att göra sympatiåtgärder eller så, säger han och fortsätter:

– Men vi står bakom dem och stödjer dem i deras strid.

Den finska tidningen Huvudstadsbladet rapporterar på torsdagseftermiddagen att demonstrationen i centrala Helsingfors har "stort deltagande och folkmassan bara växer".