Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Facket bra för demokratin och ekonomin

Starka fackföreningar och den svenska partsmodellen har haft stor betydelse för demokratin och människors ekonomiska välstånd. Det visar en forskningsrapport från tankesmedjan Futurion.
Linnea Andersson Publicerad 15 februari 2019, kl 13:32
Henrik Montgomery/TT
Medlemmar i Vårdförbundet strejkar för högre löner. Henrik Montgomery/TT

Facken tappar medlemmar på många håll i världen och i flera länder har fackföreningarnas ställning försvagats på grund av politiska beslut. Samtidigt har bland annat OECD och ledande ekonomer ändrat inställning och blivit mer positiva till facket. Det visar tankesmedjan Futurions rapport i vilken man sammanställt och analyserat aktuell forskning om fackföreningar.

Enligt rapporten har reallönerna stigit snabbare i länder med starka fack, samtidigt som de i många fall legat stilla eller till och med stagnerat i länder utan starka fackföreningar. Inkomstklyftorna har ökat i nästan alla länder men utvecklingen har bromsats där facken kunnat agera motkraft.

– Många ekonomer har tidigare betraktat facket som ett marknadshinder som hållit uppe lönerna, försvårat för företagen och bidragit till högre arbetslöshet. Verkligheten är dock en annan och vi kan se att även näringslivet klarar sig bättre i länder med starka fack, säger Carl Melin, forskningsledare på Futurion och rapportförfattare, i ett pressmeddelande.

Sverige och övriga nordiska länder klarar sig mycket bra i internationella jämförelser och en bidragande faktor till det är partsmodellen. Länder där fack och arbetsgivare, i stället för staten, bestämmer över lönebildningen klarar omställningar i näringslivet betydligt bättre än andra, enligt Futurion.

Läs hela rapporten: ”Vad är grejen med facket – om fackföreningar och partsmodellens roll för demokrati och välstånd”

Futurion

Futurion är en facklig tankesmedja som startades 2016 av de 14 TCO-förbunden och TCO.

Fackligt

Anmäl en usel arbetsmiljö - så funkar det

Visste du att skyddsombud kan anmäla företag med ohälsosam arbetsmiljö till Arbetsmiljöverket? Det kallas för 6:6A.
David Österberg Publicerad 10 maj 2024, kl 06:05
En chef skäller på sina medarbetare.
Har du en ohälsosam arbetsmiljö och har försökt ha en dialog med chefen utan att få gehör. Då kan en 6:6a-anmälan av ett arbetsmiljöombud vara sista utvägen. Foto: Shutterstock

1. VAD BETYDER EGENTLIGEN 6:6A? 

I arbetsmiljölagen finns bestämmelser för att se till att arbetsmiljön är bra. Kapitel 6, paragraf 6A, handlar om vad ett arbetsmiljöombud (heter också skyddsombud) ska göra om arbetsmiljön är dålig. Ombudet ska enligt lagen vända sig till arbetsgivaren och begära att något görs för att fixa problemen – det kallas för en 6:6A-anmälan. 

2. HUR GÖR MAN? 

Om ni anser att det finns risker i arbetsmiljön som arbetsgivaren struntar i vänder ni er till arbetsmiljöombudet/skyddsombudet. Då kan den personen lämna en 6:6A-anmälan. I dokumentet ska det stå vilka problemen är, hur de kan lösas och hur lång tid arbetsgivaren har på sig att arbeta med frågorna. Arbetsgivaren ska bekräfta att anmälan har kommit in och ”utan dröjsmål” meddela vad som ska göras åt problemen.

VAD SKA ARBETSGIVAREN GÖRA?

Olika åtgärder kan behövas, beroende på vilka problemen är. Det kan handla om allt från medarbetarenkäter och skyddsronder till riskbedömningar och handlingsplaner. Arbetsgivaren har det yttersta ansvaret för att arbetsmiljön är bra, men det är klokt att försöka ha en dialog på arbetsplatsen.


OM PROBLEMEN INTE FIXAS?

Om arbetsmiljöombudet tycker att arbetsgivaren ignorerar frågan, tar för lång tid på sig eller inte gör tillräckligt för att förbättra arbetsmiljön kan hen skicka anmälan till Arbetsmiljöverket. Då blir det oftast inspektion, som följs av ett inspektionsmeddelande, ett föreläggande eller ett förbud. Det första är den snällaste varianten, där myndigheten meddelar vilka brister som finns. Förelägganden och förbud måste arbetsgivaren följa. Om inget görs kan vite dömas ut av Arbetsmiljöverket. 

Så skriver du anmälan som arbetsmiljöombud

Här anmäler man åtgärder för brister i arbetsmiljön som skyddsombud/arbetsmiljöombud, som det kallas i Unionen. 

Fler tips från Unionen: 
Begäran om arbetsmiljöåtgärder (6:6a)