Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Fackliga förebilder fick superhjältetitlar

Årets jobbhjältar, åtminstone två av dem, fick ta emot sina superhjältetitlar av Unionens ordförande Martin Linder på förbundets extrakongress och förbundsråd på tisdagskvällen.
Johanna Rovira Publicerad 31 maj 2016, kl 21:02
Patrik Nygren
Årets Eldsjäl, Kristiina Sagbrant, tillsammans med Marina Åman och Peter Hellberg (Unionens 2:e respektive 3:e vice ordförande) under förbundets extrakongress. Patrik Nygren

Förr om åren har Unionen uppmärksammat fackliga stordåd genom att förära medlemmar titlar som Årets raket, Årets värvare och Årets stordåd. I år får tre förtroendevalda helt nya superhjältetitlar.

Årets Uppstickare är en utmärkelse som ges till en person som har nått framgång i en facklig fråga på kort tid och det har Anders Elgendahl, förtroendevald på callcentret Go Excellent i Östersund gjort.

– Jag misstänker att jag får titeln för mitt arbete att värva medlemmar på företaget, säger Anders Elgendahl som ökat Unionens medlemskår med åtminstone 30 personer på kort tid.

– Jag argumenterar mycket om styrkan i antalet medlemmar och att man kan gå med av solidariska skäl, men det argument som biter bäst just här är Unionens studiestöd.

Go Excellent är en av de största arbetsgivarna i Östersund och det jobbar runt 250 personer på företaget. Snittåldern är 24 år och många av de anställda kommer direkt från gymnasiet.

– Det första jag märker när jag talar om facket är att de inte har den blekaste aning om vad facket är. Svenska modellen är också i stort sett okänd för de flesta, så jag ser till att utbilda dem lite. Jag vill ju ge dem en bra start på arbetslivet – jag vill att de ska veta hur det fungerar och varför det är som det är.

Motiveringen till Anders Elgendahls utmärkelse lyder: ”För hans förmåga att företräda Unionen. Som nyvald förtroendevald ger han sig med full kraft in i arbetet, bygger goda relationer med medlemmarna, har full fart på medlemsvärvningen och är duktig på att argumentera för Unionens vision och hjärtefrågor.”
 

Årets Eldsjäl är en utmärkelse för ett dagligt fackligt arbete utöver det vanliga och tilldelas Kristiina Sagbrant, projektledare på Riksidrottsförbundet/SISU idrottsutbildarna.

– Jag blev paff när de ringde och berättade om utmärkelsen – jag visste inte ens om att jag var nominerad. Men det är fantastiskt roligt.

Kristiina Sagbrant har varit förtroendevald i fyra år och ordförande i tre. Hon åtog sig uppdraget under förutsättningen att hon skulle få göra på sitt eget sätt och det sättet har uppenbarligen fungerat bra.

– För mig är förtroende väldigt viktigt. När det finns förtroende når man fram lättare och bättre. Jag tar mig tid att lyssna på medlemmar vad det än är, det kan vara både stort och smått, säger Kristiina Sagbrant.

– Mitt arbete vore inte möjligt om det inte fanns en styrelse som backar upp till hundra procent, medlemmar som engagerar sig eller om det inte fanns ett förtroende hos arbetsgivaren och en vilja att hitta lösningar i samverkan.

Motiveringen lyder: ”För ett stort engagemang i arbetsplatsens gemensamma frågor så väl som för att den enskilda individen ska känna delaktighet. I en tid av stora förändringar har hon med hjärta, ork och energi alltid gjort det lilla extra, varit påläst och skött särskilt jobbiga frågor professionellt. Hon är en förebild för hur man kan jobba fackligt.”
 

Årets Nytänkare lever efter Unionens måtto ”allt kan bli bättre” vilket kan innebära nya arbetssätt, strategier eller samarbeten som gett goda resultat. Robin Kullberg, projektledare på reklambyrån Södra tornet kommunikation i Uppsala, kunde inte ta emot titeln personligen, eftersom han befinner sig på kurs i Génève för Unionens räkning och lär sig om fackets och folkrörelsers möjligheter att påverka i en globaliserad värld.

Sin arbetsgivare har han redan påverkat en hel del – fast när det gäller att träffa kollektivavtal har han inte nått ända fram.

– Det är ju att jobba lite i uppförsbacke när det inte finns kollektivavtal. Det finns inga givna rättigheter, utan allt blir en fråga om förhandlingar och samarbete.

– Att vara facklig på en reklambyrå är ganska ensamt så det är härligt att få uppskattning från förbundet för den tid och kraft jag lägger ner på det fackliga arbetet.

Motiveringen lyder: ”För ett enastående lösnings- och relationsorienterat fackligt arbete. Som förtroendevald på en arbetsplats utan kollektivavtal i en bransch utan fackliga traditioner, levererar han samarbetsinriktade lösningar på problem i Unionens anda, att allt kan bli bättre.”

Fackligt

Spelföretaget Avalanche ska teckna kollektivavtal

Avalanche Studios Group vill teckna kollektivavtal med Unionen. Love Arvidsson är ordförande i Unionenklubben på företaget:
– Kollektivavtalet ger de anställda den representation de saknat.
Elisabeth Brising Publicerad 29 april 2024, kl 06:04
The Hunter game Avalanche och Love Arvidsson
The Hunter är ett av spelföretaget Avalanche Studios Groups spel. Th Love Arvidsson är lokal klubbordförande för Unionen och nöjd med att arbetsgivaren nu vill teckna kollektivavtal. Foto: Avalanche Studio Group Press/Privat

Ni ska teckna kollektivavtal. Varför?

– Det fanns ett missnöje bland de anställda som var grundat i en brist på inflytande och transparens. Många kände att ledningen inte lyssnade på deras åsikter. Kollektivavtalet är vår lösning, det ger de anställda den representation de saknat.

Berätta om resan dit.

Love Arvidsson.
Love Arvidsson. Foto: Privat

– Vi började prata om att organisera oss år 2022 och bildade klubben för nästan exakt ett år sedan. Att vi ville ha kollektivavtal var prio ett från första dagen. Vårt fokus låg på att rekrytera medlemmar och skaffa ett bra underlag innan vi skickade in förhandlingsframställan. 

Hur har dialogen med arbetsgivaren varit?

– Den har överlag varit väldigt bra. Tonen på förhandlingsmötena har varit konstruktiv och företaget har varit väldigt transparent. Mycket av samtalen har kretsat kring oro från ledningen. Man har varit rädd att ett kollektivavtal kan sakta ner verksamheten och försvåra. Genom att visa exempel på hur facket kan integreras i processerna kunde vi lätta oron.

Avalanche Studios Group
Spelutvecklarföretaget Avalanche Studios Group har aviserat att de avser att teckna kollektivavtal med Unionen och Sveriges Ingenjörer för sina anställda i Sverige. 

Företagets vd Stefanía Guðrún Halldórsdóttir kommenterar överenskommelsen i ett officielt uttalande:  

“Over the past years, we’ve taken significant steps toward making Avalanche one of the best workplaces in the games industry. Our inclusive, warm, and welcoming culture, sound work-life balance, profit sharing, and parental leave policy – just to name a few – are a testament to that. These are all things that set us apart and allow us to focus on making great games. We hope that signing a CBA will be yet another step in that same direction.”

Överenskommelsen har även uppmärksammats på spelnyhetssajten IGN Nordic.