Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Fler fackliga hotas

Arbetstagare och fackligt aktiva utsätts allt oftare för hot och våld. Det visar en ny rapport från världsfacket ITUC. Farligaste regioner att jobba i är Mellanöstern och Nordafrika medan Europa ligger bra till när det gäller fackliga rättigheter. Men det finns undantag, Storbritannien till exempel.
Petra Rendik Publicerad 16 juni 2017, kl 14:48
Matt Dunham/TT
Storbritannien är ett av de länder i Europa som får lågt betyg när det gäller fackliga rättigheter. Matt Dunham/TT

Situationen för fackligt aktiva och arbetstagare fortsätter att försämras. Allt fler utsätts för hot och våld visar rapporten från ITUC. I minst 50 länder kränks arbetstagares mänskliga rättigheter som till exempel rätten att organisera sig. Antalet länder där arbetstagare mördats för att de väljer att gå med i facket har ökat från tio till elva senaste året.

ITUC har gått igenom 139 länder och rankat dessa på en femgradig skala, där fem är sämst och ett är bäst. Några länder, Syrien och Irak bland annat, har tilldelats 5+ vilket är lika med ”kollapsad rättsstat, ingen garanti för rättigheter”.

Andra länder som får en femma är till exempel Qatar och Förenade Arabemiraten där migrantarbetare jobbar under slavlika förhållanden. Turkiet är ett annat land som är med på listan över sämst länder att jobba i. Fler än 100 000 offentliganställda har förlorat sina jobba och föreningsfriheten har starkt begränsats efter kuppförsöket förra sommaren.

Statistiken är inte lika dyster för Europa. Alla nordiska länder får högsta betyg precis som Tyskland och Frankrike. Men även solen har sina fläckar. Storbritannien bedöms som en fyra på skalan efter att man antagit en lag som begränsar fackliga rättigheter.

10 farligaste länderna att jobba ...

  • Qatar
  • Förenade Arabemiraten
  • Egypten
  • Turkiet
  • Kazakstan
  • Bangladesh
  • Filippinerna
  • Sydkorea
  • Guatemala
  • Colombia

2017 ITUC Global Rights Index

Fackligt

Anmäl en usel arbetsmiljö - så funkar det

Visste du att skyddsombud kan anmäla företag med ohälsosam arbetsmiljö till Arbetsmiljöverket? Det kallas för 6:6A.
David Österberg Publicerad 10 maj 2024, kl 06:05
En chef skäller på sina medarbetare.
Har du en ohälsosam arbetsmiljö och har försökt ha en dialog med chefen utan att få gehör. Då kan en 6:6a-anmälan av ett arbetsmiljöombud vara sista utvägen. Foto: Shutterstock

1. VAD BETYDER EGENTLIGEN 6:6A? 

I arbetsmiljölagen finns bestämmelser för att se till att arbetsmiljön är bra. Kapitel 6, paragraf 6A, handlar om vad ett arbetsmiljöombud (heter också skyddsombud) ska göra om arbetsmiljön är dålig. Ombudet ska enligt lagen vända sig till arbetsgivaren och begära att något görs för att fixa problemen – det kallas för en 6:6A-anmälan. 

2. HUR GÖR MAN? 

Om ni anser att det finns risker i arbetsmiljön som arbetsgivaren struntar i vänder ni er till arbetsmiljöombudet/skyddsombudet. Då kan den personen lämna en 6:6A-anmälan. I dokumentet ska det stå vilka problemen är, hur de kan lösas och hur lång tid arbetsgivaren har på sig att arbeta med frågorna. Arbetsgivaren ska bekräfta att anmälan har kommit in och ”utan dröjsmål” meddela vad som ska göras åt problemen.

VAD SKA ARBETSGIVAREN GÖRA?

Olika åtgärder kan behövas, beroende på vilka problemen är. Det kan handla om allt från medarbetarenkäter och skyddsronder till riskbedömningar och handlingsplaner. Arbetsgivaren har det yttersta ansvaret för att arbetsmiljön är bra, men det är klokt att försöka ha en dialog på arbetsplatsen.


OM PROBLEMEN INTE FIXAS?

Om arbetsmiljöombudet tycker att arbetsgivaren ignorerar frågan, tar för lång tid på sig eller inte gör tillräckligt för att förbättra arbetsmiljön kan hen skicka anmälan till Arbetsmiljöverket. Då blir det oftast inspektion, som följs av ett inspektionsmeddelande, ett föreläggande eller ett förbud. Det första är den snällaste varianten, där myndigheten meddelar vilka brister som finns. Förelägganden och förbud måste arbetsgivaren följa. Om inget görs kan vite dömas ut av Arbetsmiljöverket. 

Så skriver du anmälan som arbetsmiljöombud

Här anmäler man åtgärder för brister i arbetsmiljön som skyddsombud/arbetsmiljöombud, som det kallas i Unionen. 

Fler tips från Unionen: 
Begäran om arbetsmiljöåtgärder (6:6a)