Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Många känner inte till fackets försäkringsskydd

Två av fem fackmedlemmar anser att deras medlemskap ger dåligt eller inget ekonomiskt skydd vid sjukdom eller skada. Var femte vet inte vad medlemskapet ger för skydd överhuvudtaget. Det visar en ny undersökning.
Niklas Hallstedt Publicerad 28 februari 2019, kl 11:32
Yanukit/Colourbox
Vid långvarig sjukfrånvaro kan medlemskap i facket vara betydelsefullt. Yanukit/Colourbox

Har din arbetsgivare kollektivavtal omfattas du automatiskt av olika försäkringar som minskar inkomstbortfallet om du blir långtidssjukskriven.

Som medlem i facket kan du dessutom omfattas av ytterligare ett antal försäkringar. I Unionens medlemskap ingår exempelvis en inkomstförsäkring vid arbetslöshet och en livförsäkring för arbetslösa. Till det kommer möjligheten att välja kompletterande sak- och personförsäkringar till medlemspris.

Men vad som ingår i medlemskapet är inte självklart för alla, visar en undersökning från försäkringsbolaget If. I undersökningen, där 1 845 fackmedlemmar deltog, svarade 18 procent ”Vet ej” på frågan om de upplever sig skyddade mot ekonomiska problem på grund av sjukdom eller skada i och med det fackliga medlemskapet.

Tio procent sade sig inte vara skyddade alls, medan 27 procent ansåg sig vara ganska dåligt skyddade. 45 procent svarade att de var ganska väl eller helt skyddade.

Medlemsförsäkringar kan skilja sig ganska mycket åt mellan förbunden, påpekar Jaan Köll på If i ett pressmeddelande.

– Allt som allt kan det röra sig om värden för flera tusen kronor om året, så det är så klart viktigt att sätta sig in i vad som gäller en själv.

Jaan Köll poängterar även att man bör kontrollera om arbetsgivaren har kollektivavtal. I dag saknar var sjätte arbetsgivare i den privata sektorn avtal.

– Framförallt för medel- och höginkomsttagare med dyra omkostnader kan det bli en rejäl smäll om de här arbetsgivarna inte säkrat upp med egna försäkringslösningar för sina anställda.

Fackligt

Anmäl en usel arbetsmiljö - så funkar det

Visste du att skyddsombud kan anmäla företag med ohälsosam arbetsmiljö till Arbetsmiljöverket? Det kallas för 6:6A.
David Österberg Publicerad 10 maj 2024, kl 06:05
En chef skäller på sina medarbetare.
Har du en ohälsosam arbetsmiljö och har försökt ha en dialog med chefen utan att få gehör. Då kan en 6:6a-anmälan av ett arbetsmiljöombud vara sista utvägen. Foto: Shutterstock

1. VAD BETYDER EGENTLIGEN 6:6A? 

I arbetsmiljölagen finns bestämmelser för att se till att arbetsmiljön är bra. Kapitel 6, paragraf 6A, handlar om vad ett arbetsmiljöombud (heter också skyddsombud) ska göra om arbetsmiljön är dålig. Ombudet ska enligt lagen vända sig till arbetsgivaren och begära att något görs för att fixa problemen – det kallas för en 6:6A-anmälan. 

2. HUR GÖR MAN? 

Om ni anser att det finns risker i arbetsmiljön som arbetsgivaren struntar i vänder ni er till arbetsmiljöombudet/skyddsombudet. Då kan den personen lämna en 6:6A-anmälan. I dokumentet ska det stå vilka problemen är, hur de kan lösas och hur lång tid arbetsgivaren har på sig att arbeta med frågorna. Arbetsgivaren ska bekräfta att anmälan har kommit in och ”utan dröjsmål” meddela vad som ska göras åt problemen.

VAD SKA ARBETSGIVAREN GÖRA?

Olika åtgärder kan behövas, beroende på vilka problemen är. Det kan handla om allt från medarbetarenkäter och skyddsronder till riskbedömningar och handlingsplaner. Arbetsgivaren har det yttersta ansvaret för att arbetsmiljön är bra, men det är klokt att försöka ha en dialog på arbetsplatsen.


OM PROBLEMEN INTE FIXAS?

Om arbetsmiljöombudet tycker att arbetsgivaren ignorerar frågan, tar för lång tid på sig eller inte gör tillräckligt för att förbättra arbetsmiljön kan hen skicka anmälan till Arbetsmiljöverket. Då blir det oftast inspektion, som följs av ett inspektionsmeddelande, ett föreläggande eller ett förbud. Det första är den snällaste varianten, där myndigheten meddelar vilka brister som finns. Förelägganden och förbud måste arbetsgivaren följa. Om inget görs kan vite dömas ut av Arbetsmiljöverket. 

Så skriver du anmälan som arbetsmiljöombud

Här anmäler man åtgärder för brister i arbetsmiljön som skyddsombud/arbetsmiljöombud, som det kallas i Unionen. 

Fler tips från Unionen: 
Begäran om arbetsmiljöåtgärder (6:6a)