Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Nordiska fack i upprop för rätten till jobb

De nordiska fackliga centralorganisationerna uppmanar i ett gemensamt upprop till kraftsamling i samhället för att flyktingar och migranter ska kunna etablera sig på en nordisk arbetsmarknad med schysta villkor.
Gabriella Westberg Publicerad 11 september 2015, kl 13:22
Underskrifter från 15 ordföranden för fackliga centralorganisationer.
15 ordföranden för fackliga centralorganisationer i fem nordiska länder har undertecknat ett upprop om kraftsamling för att släppa in flyktingar på arbetsmarknaden och det utan dumpade villkor och löner. Foto: Skärmdump

”Vi har ett ansvar för att finna trygga arbeten, praktik och utbildning åt dem som med fara för liv och hälsa söker tillflykt i Norden.”

Nordens Fackliga Samorganisation, NFS, är en samarbetsorganisation för de 16 centralorganisationerna i de fem nordiska länderna.  För närvarande pågår NFS ordförandemöte i Köpenhamn och i samband med det går medlemmarna ut med ett upprop om kraftsamling för att hjälpa flyktingar och migranter in på den nordiska arbetsmarknaden - och det utan dumpade villkor och löner.

”Vi, arbetsmarknadens parter, måste göra allt som står i vår makt för att finna hållbara lösningar som motverkar att migrerande människor – redan utsatta ur flera olika perspektiv – inte utnyttjas genom otrygga anställningar och oacceptabla anställningsvillkor eller trafficking, människosmuggling och slavliknande arbetsförhållanden. ”

Bland undertecknarna av dokumentet finns TCO:s ordförande Eva Nordmark, Göran Arrius, Saco:s ordförande samt LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson, jämte deras 12 finska, norska, danska och isländska kollegor.

FN:s mänskliga rättigheter innebär inte bara att var och en av oss har rätt att söka asyl, rätt till liv, frihet och personlig säkerhet men även att rätten till arbete är grundläggande, skriver undertecknarna som också påminner om att vi i Norden har en stark tradition om att ta ett gemensamt samhällsansvar för att hitta lösningar på liknande utmaningar.

Därför uppmanas nu arbetsgivare, regeringar och det Nordiska ministerrådet att tillsammans med NSF:s medlemsorganisationer arbeta för att underlätta för flyktingar som kommer hit att också komma in på en arbetsmarknad med schysta villkor.

Uppropet följer på en uppmaning från FN:s organ för arbetsmarknadsfrågor ILO, till fackföreningar och arbetsgivare att hitta lösningar på den situation som uppstår efter det att flyktingar satt sig i säkerhet, bland annat genom tillgången på fler och bättre jobb.

Fackligt

Anmäl en usel arbetsmiljö - så funkar det

Visste du att skyddsombud kan anmäla företag med ohälsosam arbetsmiljö till Arbetsmiljöverket? Det kallas för 6:6A.
David Österberg Publicerad 10 maj 2024, kl 06:05
En chef skäller på sina medarbetare.
Har du en ohälsosam arbetsmiljö och har försökt ha en dialog med chefen utan att få gehör. Då kan en 6:6a-anmälan av ett arbetsmiljöombud vara sista utvägen. Foto: Shutterstock

1. VAD BETYDER EGENTLIGEN 6:6A? 

I arbetsmiljölagen finns bestämmelser för att se till att arbetsmiljön är bra. Kapitel 6, paragraf 6A, handlar om vad ett arbetsmiljöombud (heter också skyddsombud) ska göra om arbetsmiljön är dålig. Ombudet ska enligt lagen vända sig till arbetsgivaren och begära att något görs för att fixa problemen – det kallas för en 6:6A-anmälan. 

2. HUR GÖR MAN? 

Om ni anser att det finns risker i arbetsmiljön som arbetsgivaren struntar i vänder ni er till arbetsmiljöombudet/skyddsombudet. Då kan den personen lämna en 6:6A-anmälan. I dokumentet ska det stå vilka problemen är, hur de kan lösas och hur lång tid arbetsgivaren har på sig att arbeta med frågorna. Arbetsgivaren ska bekräfta att anmälan har kommit in och ”utan dröjsmål” meddela vad som ska göras åt problemen.

VAD SKA ARBETSGIVAREN GÖRA?

Olika åtgärder kan behövas, beroende på vilka problemen är. Det kan handla om allt från medarbetarenkäter och skyddsronder till riskbedömningar och handlingsplaner. Arbetsgivaren har det yttersta ansvaret för att arbetsmiljön är bra, men det är klokt att försöka ha en dialog på arbetsplatsen.


OM PROBLEMEN INTE FIXAS?

Om arbetsmiljöombudet tycker att arbetsgivaren ignorerar frågan, tar för lång tid på sig eller inte gör tillräckligt för att förbättra arbetsmiljön kan hen skicka anmälan till Arbetsmiljöverket. Då blir det oftast inspektion, som följs av ett inspektionsmeddelande, ett föreläggande eller ett förbud. Det första är den snällaste varianten, där myndigheten meddelar vilka brister som finns. Förelägganden och förbud måste arbetsgivaren följa. Om inget görs kan vite dömas ut av Arbetsmiljöverket. 

Så skriver du anmälan som arbetsmiljöombud

Här anmäler man åtgärder för brister i arbetsmiljön som skyddsombud/arbetsmiljöombud, som det kallas i Unionen. 

Fler tips från Unionen: 
Begäran om arbetsmiljöåtgärder (6:6a)