Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Pandemin gav Unionen fler medlemmar

Aldrig tidigare har tillströmningen av yrkesverksamma medlemmar till Unionen varit så stor som i fjol. En viktig anledning är troligtvis den otrygghet som uppstått på grund av coronapandemin.
Niklas Hallstedt Publicerad 12 januari 2021, kl 14:58
Shutterstock
Unionen har fått rekordmånga medlemmar under 2020 till följd av coronapandemin. Shutterstock

Totalt handlar det om en ökning med nästan 30 000 yrkesverksamma medlemmar under 2020. Det gjorde att Unionen vid årsskiftet hade passerat 700 000-strecket. Av dessa är cirka 596 000 yrkesverksamma, de övriga studenter och pensionärer.

– I oroliga tider söker människor trygghet. Det är glädjande att så många yrkesverksamma tjänstemän värdesätter den trygghet Unionen erbjuder, säger Martin Linder, ordförande i Unionen, i ett pressmeddelande.

När Unionen bildades 2008 hade förbundet drygt 400 000 medlemmar. Sedan dess har antalet medlemmar ökat år efter år. Och i fackliga sammanhang anses storleken ha betydelse eftersom det ökar möjligheter att påverka både arbetsgivare och beslutsfattare.

Möjligen skiljer sig Unionen från många andra fackförbund. En rundringning som TT gjort visar att det förmodligen blir ett plus för fackens medlemstal, men inte alls så stort som tendensen visade på i våras. I stället är det i första hand a-kassorna som fått en tillströmning under coronakrisen.

Fackligt

Anmäl en usel arbetsmiljö - så funkar det

Visste du att skyddsombud kan anmäla företag med ohälsosam arbetsmiljö till Arbetsmiljöverket? Det kallas för 6:6A.
David Österberg Publicerad 10 maj 2024, kl 06:05
En chef skäller på sina medarbetare.
Har du en ohälsosam arbetsmiljö och har försökt ha en dialog med chefen utan att få gehör. Då kan en 6:6a-anmälan av ett arbetsmiljöombud vara sista utvägen. Foto: Shutterstock

1. VAD BETYDER EGENTLIGEN 6:6A? 

I arbetsmiljölagen finns bestämmelser för att se till att arbetsmiljön är bra. Kapitel 6, paragraf 6A, handlar om vad ett arbetsmiljöombud (heter också skyddsombud) ska göra om arbetsmiljön är dålig. Ombudet ska enligt lagen vända sig till arbetsgivaren och begära att något görs för att fixa problemen – det kallas för en 6:6A-anmälan. 

2. HUR GÖR MAN? 

Om ni anser att det finns risker i arbetsmiljön som arbetsgivaren struntar i vänder ni er till arbetsmiljöombudet/skyddsombudet. Då kan den personen lämna en 6:6A-anmälan. I dokumentet ska det stå vilka problemen är, hur de kan lösas och hur lång tid arbetsgivaren har på sig att arbeta med frågorna. Arbetsgivaren ska bekräfta att anmälan har kommit in och ”utan dröjsmål” meddela vad som ska göras åt problemen.

VAD SKA ARBETSGIVAREN GÖRA?

Olika åtgärder kan behövas, beroende på vilka problemen är. Det kan handla om allt från medarbetarenkäter och skyddsronder till riskbedömningar och handlingsplaner. Arbetsgivaren har det yttersta ansvaret för att arbetsmiljön är bra, men det är klokt att försöka ha en dialog på arbetsplatsen.


OM PROBLEMEN INTE FIXAS?

Om arbetsmiljöombudet tycker att arbetsgivaren ignorerar frågan, tar för lång tid på sig eller inte gör tillräckligt för att förbättra arbetsmiljön kan hen skicka anmälan till Arbetsmiljöverket. Då blir det oftast inspektion, som följs av ett inspektionsmeddelande, ett föreläggande eller ett förbud. Det första är den snällaste varianten, där myndigheten meddelar vilka brister som finns. Förelägganden och förbud måste arbetsgivaren följa. Om inget görs kan vite dömas ut av Arbetsmiljöverket. 

Så skriver du anmälan som arbetsmiljöombud

Här anmäler man åtgärder för brister i arbetsmiljön som skyddsombud/arbetsmiljöombud, som det kallas i Unionen. 

Fler tips från Unionen: 
Begäran om arbetsmiljöåtgärder (6:6a)