Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Peter Hellberg tar över klubban i UNI Europa

Unionens förste vice ordförande Peter Hellberg kommer under kommande fyra år också vara ordförande för branschfederationen UNI Europa, som företräder sju miljoner anställda inom privat servicesektor. Han valdes under federationens kongress på torsdagen.
Johanna Rovira Publicerad 29 april 2021, kl 15:50
Camilla Svensk
Unionens förste vice ordförande Peter Hellberg valdes under torsdagen till ordförande för UNI Europa. Camilla Svensk

Coronapandemin var ett av de ämnen som avhandlades under UNI Europas kongress, jämte digitalisering, ökad ojämlikhet och förändringar i arbetslivet. Peter Hellberg säger att han förutom att driva frågan om kollektivavtal kommer att verka för ökad jämlikhet och jämställdhet i sin nya roll.

Vad innebär det att vara ordförande för UNI Europa?
– Jag ska leda arbetet i federationens styrelse och i det verkställande utskottet. Jag har ju suttit som ledamot i båda, så tanken är att det inte blir så många fler resor än tidigare och att jag kommer att kunna kombinera ordförandeskapet med de uppdrag jag har på andra håll.

– Jag tycker det är fint och hedrande att vara förtroendevald och att jag nu är det på europeisk nivå känns fantastiskt. I min nya roll ska jag försöka jämka samman olika kulturer, synsätt och sektorer, så jag är väldigt ödmjuk inför uppdraget.

Varför ska ett svenskt fackförbund engagera sig internationellt?
– Därför att de vi förhandlar med, arbetsgivarna och företagen, inte är begränsade av landsgränser – vi befinner oss i en globaliserad värld. Vi ser när vi förhandlar med arbetsgivarna att de blir inspirerade av vad som händer i andra länder så av rent egenintresse är det viktigt för oss att engagera sig. Men framför allt är det viktigt att stötta andra fack eftersom vi blir starkare av att koppla ihop oss med varandra.

Varför är just UNI Europa viktig att engagera sig i?
– Vi är en del av EU och det som händer i Europa påverkar oss väldigt mycket. Vi behöver ha allt inflytande som vi kan få och nu får vi ännu en väg in i information och insikt om vad som händer och är på gång i Europa. Flera av de branscher som UNI representerar och där vi har många medlemmar, som tjänstesektorn och handeln, blir dessutom viktigare och viktigare på arbetsmarknaden, det har vi inte minst sett nu under pandemin.

UNI Europa

UNI Europa är en samarbetsorganisation för 272 fackförbund i 50 europeiska länder. UNI Europa företräder medlemmar inom handel, bank och finans, spel, sport, försäkring, post, it-telekom, bemanning et cetera.

Läs mer

Fackligt

Anmäl en usel arbetsmiljö - så funkar det

Visste du att skyddsombud kan anmäla företag med ohälsosam arbetsmiljö till Arbetsmiljöverket? Det kallas för 6:6A.
David Österberg Publicerad 10 maj 2024, kl 06:05
En chef skäller på sina medarbetare.
Har du en ohälsosam arbetsmiljö och har försökt ha en dialog med chefen utan att få gehör. Då kan en 6:6a-anmälan av ett arbetsmiljöombud vara sista utvägen. Foto: Shutterstock

1. VAD BETYDER EGENTLIGEN 6:6A? 

I arbetsmiljölagen finns bestämmelser för att se till att arbetsmiljön är bra. Kapitel 6, paragraf 6A, handlar om vad ett arbetsmiljöombud (heter också skyddsombud) ska göra om arbetsmiljön är dålig. Ombudet ska enligt lagen vända sig till arbetsgivaren och begära att något görs för att fixa problemen – det kallas för en 6:6A-anmälan. 

2. HUR GÖR MAN? 

Om ni anser att det finns risker i arbetsmiljön som arbetsgivaren struntar i vänder ni er till arbetsmiljöombudet/skyddsombudet. Då kan den personen lämna en 6:6A-anmälan. I dokumentet ska det stå vilka problemen är, hur de kan lösas och hur lång tid arbetsgivaren har på sig att arbeta med frågorna. Arbetsgivaren ska bekräfta att anmälan har kommit in och ”utan dröjsmål” meddela vad som ska göras åt problemen.

VAD SKA ARBETSGIVAREN GÖRA?

Olika åtgärder kan behövas, beroende på vilka problemen är. Det kan handla om allt från medarbetarenkäter och skyddsronder till riskbedömningar och handlingsplaner. Arbetsgivaren har det yttersta ansvaret för att arbetsmiljön är bra, men det är klokt att försöka ha en dialog på arbetsplatsen.


OM PROBLEMEN INTE FIXAS?

Om arbetsmiljöombudet tycker att arbetsgivaren ignorerar frågan, tar för lång tid på sig eller inte gör tillräckligt för att förbättra arbetsmiljön kan hen skicka anmälan till Arbetsmiljöverket. Då blir det oftast inspektion, som följs av ett inspektionsmeddelande, ett föreläggande eller ett förbud. Det första är den snällaste varianten, där myndigheten meddelar vilka brister som finns. Förelägganden och förbud måste arbetsgivaren följa. Om inget görs kan vite dömas ut av Arbetsmiljöverket. 

Så skriver du anmälan som arbetsmiljöombud

Här anmäler man åtgärder för brister i arbetsmiljön som skyddsombud/arbetsmiljöombud, som det kallas i Unionen. 

Fler tips från Unionen: 
Begäran om arbetsmiljöåtgärder (6:6a)