Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Tatuerade in Systembolaget och Unionen på armen

Maria Nilsson, regionordförande i Unionen Stockholm, lämnar efter 34 år sin anställning på Systembolaget för att pröva något nytt. Men hon kommer alltid bära med sig Systembolaget – i hjärtat och på överarmen.
Johanna Rovira Publicerad 13 maj 2022, kl 07:00
Maria Nilsson iförd hatt (till vänster), tatuering av Systembolagets logga och Unionens logga (till höger).
Maria Nilsson har tatuerat in sin före detta arbetsgivare, Systembolaget, på armen. Foto: Johanna Rovira/Kollega

Varför tatuerade du Systembolagets logga på armen?

 Jag har alltid varit intresserad av tatueringar och varit på väg att tatuera mig tidigare, men nu var det ett sätt att hedra såväl alla kollegor jag jobbat med som åren på ett företag jag jobbat på sedan jag var 22 år. Jag är stolt över att vara en del av ett företag som gör skillnad och över att ha varit med och påverkat den resa som Systembolaget gjort.

Är det inte lite fjäskigt att tatuera in sin arbetsgivares logga?

– För mig är Systembolaget inte enbart en arbetsgivare, för mig är det snarare en folkrörelse och en del av den svenska nykterhetspolitiken. Jag står helhjärtat bakom Systembolaget, men samtidigt har det varit min roll som heltidsfacklig att ifrågasätta arbetsgivaren och det tror jag har uppskattats. Sedan tycker jag att Systembolaget har varit en bra arbetsgivare, duktiga på öppenhet och med modet att våga släppa sargen och testa nya saker.

Om du gillar Systembolaget så mycket – varför slutar du?

 Jag har varit i alla de rummen på Systembolaget jag velat vara i och påverkat så mycket som man kan göra, de sista åren som personalrepresentant i bolagsstyrelsen. Jag kände att det finns andra saker i livet som jag måste utforska innan jag lägger mig ner och dör. Jackan började bli lite för trång och det finns annat gräs – även om jag ännu inte vet om det är grönare eller inte.

Vad ska du göra i stället?

 Jag ska bli egenföretagare och jobba som engagemangskonsult och folkbildare inom områdena klimat, demokrati och människors lika värde. Alla pratar om vikten av att ha engagerade medarbetare men felet man gör är att man försöker toppstyra medarbetare eller medlemmar till att engagera sig i vissa frågor. Kommer krav uppifrån blir man trotsig i stället för engagerad, i alla fall blir jag det. Jag vill hjälpa organisationer och företag att plocka upp det engagemang som redan finns bland medarbetarna.

 Jag vill vara lite som Svarte Petter eller Jokern – dyka upp när de minst anar det och avslöja att kejsaren är naken.

Du har även tatuerat in SPF, som står för Systembolagets personalförening och Unionens logga?

 Ja, klubben heter numer SPF Unionen. Jag tänkte att den dag jag slutar som förtroendevald inom Unionen har jag även ett minne därifrån.

 

Fackligt

Anmäl en usel arbetsmiljö - så funkar det

Visste du att skyddsombud kan anmäla företag med ohälsosam arbetsmiljö till Arbetsmiljöverket? Det kallas för 6:6A.
David Österberg Publicerad 10 maj 2024, kl 06:05
En chef skäller på sina medarbetare.
Har du en ohälsosam arbetsmiljö och har försökt ha en dialog med chefen utan att få gehör. Då kan en 6:6a-anmälan av ett arbetsmiljöombud vara sista utvägen. Foto: Shutterstock

1. VAD BETYDER EGENTLIGEN 6:6A? 

I arbetsmiljölagen finns bestämmelser för att se till att arbetsmiljön är bra. Kapitel 6, paragraf 6A, handlar om vad ett arbetsmiljöombud (heter också skyddsombud) ska göra om arbetsmiljön är dålig. Ombudet ska enligt lagen vända sig till arbetsgivaren och begära att något görs för att fixa problemen – det kallas för en 6:6A-anmälan. 

2. HUR GÖR MAN? 

Om ni anser att det finns risker i arbetsmiljön som arbetsgivaren struntar i vänder ni er till arbetsmiljöombudet/skyddsombudet. Då kan den personen lämna en 6:6A-anmälan. I dokumentet ska det stå vilka problemen är, hur de kan lösas och hur lång tid arbetsgivaren har på sig att arbeta med frågorna. Arbetsgivaren ska bekräfta att anmälan har kommit in och ”utan dröjsmål” meddela vad som ska göras åt problemen.

VAD SKA ARBETSGIVAREN GÖRA?

Olika åtgärder kan behövas, beroende på vilka problemen är. Det kan handla om allt från medarbetarenkäter och skyddsronder till riskbedömningar och handlingsplaner. Arbetsgivaren har det yttersta ansvaret för att arbetsmiljön är bra, men det är klokt att försöka ha en dialog på arbetsplatsen.


OM PROBLEMEN INTE FIXAS?

Om arbetsmiljöombudet tycker att arbetsgivaren ignorerar frågan, tar för lång tid på sig eller inte gör tillräckligt för att förbättra arbetsmiljön kan hen skicka anmälan till Arbetsmiljöverket. Då blir det oftast inspektion, som följs av ett inspektionsmeddelande, ett föreläggande eller ett förbud. Det första är den snällaste varianten, där myndigheten meddelar vilka brister som finns. Förelägganden och förbud måste arbetsgivaren följa. Om inget görs kan vite dömas ut av Arbetsmiljöverket. 

Så skriver du anmälan som arbetsmiljöombud

Här anmäler man åtgärder för brister i arbetsmiljön som skyddsombud/arbetsmiljöombud, som det kallas i Unionen. 

Fler tips från Unionen: 
Begäran om arbetsmiljöåtgärder (6:6a)