Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Therese Svanström föreslås som ordförande för TCO

Unionens nuvarande kanslichef Therese Svanström föreslås bli ny ordförande för TCO. Hon efterträder Eva Nordmark som lämnade TCO för rollen som arbetsmarknadsminister.
Linnea Andersson Publicerad 22 november 2019, kl 10:11
Therese Svanström.
Therese Svanström har varit kanaslichef på Unionen sedan sommaren 2018. Foto: Camilla Svensk

När statsminister Stefan Löfven presenterade sin regeringsförklaring i september stod det klart att Eva Nordmark blev arbetsmarknadsminister och därmed lämnade posten som TCO-ordförande efter drygt åtta år.

Sedan dess har Peter Hellberg, som också är Unionens förste vice ordförande, agerat tillförordnad ordförande för TCO.

Under fredagen blev det dock klart att centralorganisationens styrelse föreslår Therese Svanström till ny ordförande.

– Så klart är det lite dubbla känslor i dag. Jag känner mig glad och ödmjuk inför förtroendet att bli föreslagen och ser stora och spännande utmaningar i uppdraget på TCO. Men att lämna Unionen tidigare än planerat var ett svårt beslut, här finns så mycket kraft och vilja att göra bra för våra medlemmar, och samhället vi lever i, säger Therese Svanström till Kollega.

Valet av ny ordförande sker vid en extrakongress den 9 december.

Svanström är för närvarande kanslichef för Unionen, en tjänst hon tillträdde så sent som i juni 2018. Dessförinnan arbetade hon som statssekreterare på socialdepartementet och för dåvarande socialminister Annika Strandhäll.

I likhet med både Annika Strandhäll och Eva Nordmark inledde Therese Svanström sin fackliga karriär på fackförbundet Vision (tidigare SKTF), där hon började som presschef redan 1999.

Mellan 2001 och 2006 arbetade hon som politiskt sakkunnig i regeringskansliet innan hon återvände till Vision, först som samhällspolitisk chef och sedermera som kanslichef.

Svanströms allra första erfarenhet av arbetslivet var dock sommarjobbet som guide.

Therese Svanström är född 1973 och bosatt i Stockholm.

Kollega har sökt LO och Svenskt Näringsliv, som har avböjt att kommentera att Therese Svanström föreslås bli TCO:s nya ordförande.

TCO

Tjänstemännens centralorganisation, TCO, är en partipolitiskt obunden sammanslutning av 13 fackförbund, däribland Unionen. Fackförbunden som ingår i TCO samlar över 1,4 miljoner medlemmar.

Tidigare TCO-ordföranden:

  • Eva Nordmark 2011-2019
  • Sture Nordh 1999-2011
  • Inger Ohlsson 1994-99
  • Björn Rosengren 1982-94
  • Lennart Bodström 1970-82
  • Otto Nordenskiöld 1961-70
  • Filip Anger 1960-61
  • Harald Adamsson 1947-60
  • Ruben Wagnsson 1937-47

TCO & Wikipedia

Fackligt

Anmäl en usel arbetsmiljö - så funkar det

Visste du att skyddsombud kan anmäla företag med ohälsosam arbetsmiljö till Arbetsmiljöverket? Det kallas för 6:6A.
David Österberg Publicerad 10 maj 2024, kl 06:05
En chef skäller på sina medarbetare.
Har du en ohälsosam arbetsmiljö och har försökt ha en dialog med chefen utan att få gehör. Då kan en 6:6a-anmälan av ett arbetsmiljöombud vara sista utvägen. Foto: Shutterstock

1. VAD BETYDER EGENTLIGEN 6:6A? 

I arbetsmiljölagen finns bestämmelser för att se till att arbetsmiljön är bra. Kapitel 6, paragraf 6A, handlar om vad ett arbetsmiljöombud (heter också skyddsombud) ska göra om arbetsmiljön är dålig. Ombudet ska enligt lagen vända sig till arbetsgivaren och begära att något görs för att fixa problemen – det kallas för en 6:6A-anmälan. 

2. HUR GÖR MAN? 

Om ni anser att det finns risker i arbetsmiljön som arbetsgivaren struntar i vänder ni er till arbetsmiljöombudet/skyddsombudet. Då kan den personen lämna en 6:6A-anmälan. I dokumentet ska det stå vilka problemen är, hur de kan lösas och hur lång tid arbetsgivaren har på sig att arbeta med frågorna. Arbetsgivaren ska bekräfta att anmälan har kommit in och ”utan dröjsmål” meddela vad som ska göras åt problemen.

VAD SKA ARBETSGIVAREN GÖRA?

Olika åtgärder kan behövas, beroende på vilka problemen är. Det kan handla om allt från medarbetarenkäter och skyddsronder till riskbedömningar och handlingsplaner. Arbetsgivaren har det yttersta ansvaret för att arbetsmiljön är bra, men det är klokt att försöka ha en dialog på arbetsplatsen.


OM PROBLEMEN INTE FIXAS?

Om arbetsmiljöombudet tycker att arbetsgivaren ignorerar frågan, tar för lång tid på sig eller inte gör tillräckligt för att förbättra arbetsmiljön kan hen skicka anmälan till Arbetsmiljöverket. Då blir det oftast inspektion, som följs av ett inspektionsmeddelande, ett föreläggande eller ett förbud. Det första är den snällaste varianten, där myndigheten meddelar vilka brister som finns. Förelägganden och förbud måste arbetsgivaren följa. Om inget görs kan vite dömas ut av Arbetsmiljöverket. 

Så skriver du anmälan som arbetsmiljöombud

Här anmäler man åtgärder för brister i arbetsmiljön som skyddsombud/arbetsmiljöombud, som det kallas i Unionen. 

Fler tips från Unionen: 
Begäran om arbetsmiljöåtgärder (6:6a)