Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Unionen: Klarna bryter mot lagen

Unionen kallar Klarna till tvisteförhandling för brott mot medbestämmandelagen.
– Vår bedömning är att det har begåtts brott mot MBL. Det är allvarligt och det måste vi agera mot, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen.
Elisabeth Brising Publicerad 14 juni 2022, kl 12:42
Martin Wästfelt på Unionen och bild på Klarnas huvudkontor.
Unionen anser att Klarna brutit mot MBL och kallar nu till förhandling. Foto: Unionen och Claudio Bresciani/TT

Klarna meddelade sin personal på ett möte 23 maj att 10 procent av personalen kommer behöva sägas upp globalt. Fackrepresentanter fick ingen information i förväg. Ett antal medarbetare har sedan kallats till möten där de fått ett avgångsavtal i handen och tio dagar på sig att välja att skriva på det. De ska också ha stängts av från vissa kommunikationskanaler i företaget under perioden.

Unionens lokala fackordförande har riktat skarp kritik mot företagets agerande. Nu agerar Unionen centralt tillsammans med Finansförbundet genom att skicka en förhandlingsframställan om brott mot medbestämmandelagen, MBL, till Klarna.

– Vi ser att de har gjort fel både i samband med varslet, hur informationen har gått ut internt och hur Klarna har agerat mot de berörda medarbetarna. Vår bedömning är att det har begåtts brott mot MBL, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen i ett pressmeddelande. 

Klarna har inget kollektivavtal med Unionen, men det finns närmare 1000 medlemmar på arbetsplatsen och en lokal fackklubb. Arbetsgivare i Sverige är skyldiga enligt lag att förhandla med fackligt aktiva om man planerar viktiga förändringar av verksamheten.

 Det går inte att bete sig hur som helst för att man inte omfattas av kollektivavtal. Det finns fortfarande lagar samtliga arbetsgivare i Sverige måste följa, säger Martin Wästfelt.

Arbetsdomstol kan avgöra

Först hålls tvisteförhandlingar mellan Unionen, Finansförbundet och Klarna Bank AB om brott mot MBL där fackförbunden yrkar på skadestånd. Om parterna inte kommer överens går ärendet vidare till Arbetsdomstolen som avgör fallet.

Det här är medbestämmandelagen (MBL)

Enligt MBL är en arbetsgivare som inte har kollektivavtal skyldig att förhandla med de fackliga parterna på arbetsplatsen i frågor som rör uppsägning på grund av arbetsbrist. Detsamma gäller om arbetsgivaren planerar viktigare förändringar av verksamheten eller arbets- och anställningsförhållandena för de fackligt anslutna på arbetsplatsen.

Källa: Unionen 

Fackligt

Anmäl en usel arbetsmiljö - så funkar det

Visste du att skyddsombud kan anmäla företag med ohälsosam arbetsmiljö till Arbetsmiljöverket? Det kallas för 6:6A.
David Österberg Publicerad 10 maj 2024, kl 06:05
En chef skäller på sina medarbetare.
Har du en ohälsosam arbetsmiljö och har försökt ha en dialog med chefen utan att få gehör. Då kan en 6:6a-anmälan av ett arbetsmiljöombud vara sista utvägen. Foto: Shutterstock

1. VAD BETYDER EGENTLIGEN 6:6A? 

I arbetsmiljölagen finns bestämmelser för att se till att arbetsmiljön är bra. Kapitel 6, paragraf 6A, handlar om vad ett arbetsmiljöombud (heter också skyddsombud) ska göra om arbetsmiljön är dålig. Ombudet ska enligt lagen vända sig till arbetsgivaren och begära att något görs för att fixa problemen – det kallas för en 6:6A-anmälan. 

2. HUR GÖR MAN? 

Om ni anser att det finns risker i arbetsmiljön som arbetsgivaren struntar i vänder ni er till arbetsmiljöombudet/skyddsombudet. Då kan den personen lämna en 6:6A-anmälan. I dokumentet ska det stå vilka problemen är, hur de kan lösas och hur lång tid arbetsgivaren har på sig att arbeta med frågorna. Arbetsgivaren ska bekräfta att anmälan har kommit in och ”utan dröjsmål” meddela vad som ska göras åt problemen.

VAD SKA ARBETSGIVAREN GÖRA?

Olika åtgärder kan behövas, beroende på vilka problemen är. Det kan handla om allt från medarbetarenkäter och skyddsronder till riskbedömningar och handlingsplaner. Arbetsgivaren har det yttersta ansvaret för att arbetsmiljön är bra, men det är klokt att försöka ha en dialog på arbetsplatsen.


OM PROBLEMEN INTE FIXAS?

Om arbetsmiljöombudet tycker att arbetsgivaren ignorerar frågan, tar för lång tid på sig eller inte gör tillräckligt för att förbättra arbetsmiljön kan hen skicka anmälan till Arbetsmiljöverket. Då blir det oftast inspektion, som följs av ett inspektionsmeddelande, ett föreläggande eller ett förbud. Det första är den snällaste varianten, där myndigheten meddelar vilka brister som finns. Förelägganden och förbud måste arbetsgivaren följa. Om inget görs kan vite dömas ut av Arbetsmiljöverket. 

Så skriver du anmälan som arbetsmiljöombud

Här anmäler man åtgärder för brister i arbetsmiljön som skyddsombud/arbetsmiljöombud, som det kallas i Unionen. 

Fler tips från Unionen: 
Begäran om arbetsmiljöåtgärder (6:6a)