Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsskada

Färre anmäler arbetsskador

Förra året anmälde 56 personer att de skadat sig på jobbet, vilket är en minskning jämfört med de 69 ärenden som inkom till Unionen 2012. Sammanlagt genererade arbetsskadeärenden tio miljoner kronor i ersättning till medlemmarna.
Lina Björk Publicerad 26 mars 2014, kl 09:58

Sedan 2005 har det varit en nästintill årlig nedgång av antalet anmälda arbetsskadeärenden, med undantag av 2007 och 2012. Av de personer som valde att begära hjälp från Unionen förra året, var 23 kvinnor och 33 män.

Precis som tidigare år domineras statistiken av arbetsskadeolyckorna. Trafikolyckor i tjänsten och till och från arbetet är allra vanligast. Många anmäler också belastningsskador på nacke och rygg, där skadetypen tidigare dominerades av kvinnor, men i fjol var fördelningen mellan män och kvinnor mer jämn.

Tredje vanligaste anmälan är psykiska åkommor, där 80 procent av alla skador kan härledas till stressrelaterade faktorer som utmattning och depression. Några anmäler också mobbning som orsak.

Att antalet anmälningar om arbetsskador minskar kan tyckas vara ett tecken på att färre skadas på jobbet. Men det kan också betyda att färre väljer att anmäla sin skada.
- Minskningen har varit en trend under flera år, varför det är viktigt att uppmana medlemmar att anmäla när något händer, säger Lina Gertzell, förbundsjurist på Unionen.

Sammanlagt har Unionen utverkat drygt tio miljoner kronor i ersättning till medlemmarna under 2013.

Arbetsskada

Krock med barn inte en arbetsskada

När mannen skulle sätta i en sladd som lossnat från datorn krockade hans huvud med sin son som lekte under bordet. Men nu har högsta förvaltningsdomstolen sagt sitt –  det räknas inte som arbetsskada.
Lina Björk Publicerad 26 april 2023, kl 10:09
Barnfingrar som rör ett tangentbord
Barn som leker under bord kan bli en arbetsmiljörisk. Det fick en tjänsteman erfara när hans 3-årige son orsakade honom en tandskada - som inte räknas som arbetsskada, enligt domstolen. Foto: Shutterstock

Även om du jobbar hemifrån har din arbetsgivare ansvar för sin arbetsmiljö. Men skulle du råka ut för en arbetsskada är ditt skydd betydligt svagare. Är du på kontoret så täcks i princip allt som sker på betald arbetstid och inom kontorets väggar. Jobbar du hemma måste olyckan ha skett i ”påtagligt och direkt samband med det arbete som utförs”, vilket är betydligt svårare att bevisa. Det fick en tjänsteman som hade beordrats hemmajobb under smittspridningen av covid-19 erfara.


Krockade med sonens huvud

Medan mannen jobbade lossnade strömkabeln till hans dator och föll i golvet. När han böjde sig ner för att sätta i den, reste sig hans treårige son som lekte under bordet och mannen fick hans huvud på hakan vilket orsakade en tandskada. Eftersom skadan uppstått när han jobbade anmälde han det som en arbetsskada och Försäkringskassan gav honom rätt till ersättning för tandvårdskostnader.

Ett ombud för socialförsäkringen överklagade beslutet och menade att olyckshändelsen inte kunde skyllas på jobbet - alltså inte en arbetsskada. Det hela gick hela vägen till högsta förvaltningsdomstolen som ändrade beslutet med motiveringen att olyckan hade med mannens privatliv att göra eftersom det var sin sons huvud han krockade med.

Lagstadgad försäkring

Den som drabbas av en arbetsskada kan ansöka om olika ersättningar från arbetsskadeförsäkringen. De vanligaste är livränta (ersättning för inkomstförlust) och ersättning för kostnader (för tandvård, särskilda hjälpmedel eller sjukvård utomlands).

TFA

De allra flesta har även kollektivavtalad Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA), som ger extra ersättning om du skadar dig på jobbet, till eller från jobbet eller får en arbetssjukdom. TFA-avtalet är ett kollektivavtal som ger ekonomiskt skydd till den som råkar ut för en arbetsskada.