Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Felaktigt uppsagd - får skadestånd

Ett företag i Norrbotten bröt mot turordningsreglerna när de sa upp en Unionenmedlem. Det slår Arbetsdomstolen fast i en dom där arbetsgivaren döms att betala närmare 150 000 kronor i skadestånd till mannen.
Ola Rennstam Publicerad 5 juni 2014, kl 12:43

Hösten 2012 genomförde ett industriföretag i Överkalix en omorganisation. Den innebar bland annat att en då 61-årig Unionenmedlem, som varit anställd i företaget i 26 år, sades upp på grund av arbetsbrist. Unionen hävdade att uppsägningen stred mot turordningsreglerna och stämde arbetsgivaren i AD, Arbetsdomstolen.

Tvisten gällde dels om Unionenmedlemmen och en teamledare tillhört samma avtalsområde och dels om mannen haft tillräckliga kvalifikationer för teamledartjänsten.

Enligt arbetsgivaren är teamledartjänsten inte att betrakta som en tjänstemannabefattning eftersom 75 procent av arbetsuppgifterna är förlagda i produktion och därmed bör tjänsten gå under IF Metalls avtalsområde. Unionen däremot, anser att teamledarens huvudsakliga arbetsuppgifter är arbetsledande och att endast en mindre del utförs i produktionen. En lite ovanlig detalj i ärendet är att ordföranden för den lokala Metallklubben, som organiserar teamledaren, vittnade till förmån för Unionen i AD och bekräftade då uppgifterna om att teamledaren i huvudsak haft traditionella tjänstemannauppgifter.
Arbetsdomstolen delar den bedömningen och slår fast de båda männen därmed tillhörde Unionens avtalsområde och samma turordningskrets.

Domstolen underkänner också arbetsgivarens påståenden om att den uppsagde Unionenmedlemmen saknar tillräckliga kvalifikationer för att sköta teamledartjänsten. Arbetsdomstolen anser att företaget brutit mot turordningsreglerna i las och dömer bolaget att betala ett allmänt skadestånd på närmare 150 000 kronor till den uppsagde mannen.
Företaget och arbetsgivarorganisationen IKEM ska också betala Unionens rättegångskostnader på 224 664 kronor.

Arbetsrätt

Skyddsombud ifrågasatte arbetsmiljön – avskedades

Skyddsombudet påtalade brister i arbetsmiljön på maskinföretaget. Utan några varningar avskedades han i december med motiveringen att han hade samarbetssvårigheter.
Lina Björk Publicerad 10 april 2024, kl 13:04
Man i vit skjorta och slips samlar sina kontorstillhörigheter i en brun kartong.
Serviceteknikern avskedades. På grund av samarbetssvårigheter, menar arbetsgivaren. Felaktigt, menar Unionen och kopplar avskedet till mannens förtroendeuppdrag som skyddsombud. Foto: Colourbox.

Företaget som serviceteknikern jobbade på sysslade huvudsakligen med reparationer och installationer av städmaskiner. Det var ett tungt jobb och han försökte förbättra arbetsmiljön, framför allt sista året då han även var skyddsombud. 

I februari förra året inträffade en incident i företagets lokaler. En kollega till skyddsombudet och en person i ledande ställning hade en diskussion som utmynnade i handgripligheter. Kollegan anmälde händelsen till serviceteknikern i egenskap av skyddsombud och han upprättade en tillbudsanmälan efter att ha ringt och frågat Unionen om råd. 

Unionen stämmer: Kopplar avsked till uppdrag

I tillbudsanmälan råkade serviceteknikern av misstag kryssa i att anmälan gjordes av arbetsgivaren. Men i hela rapporten har han skrivit att det är han själv i egenskap av skyddsombud som skrivit. Arbetsgivaren ansåg att misstaget var allvarligt och valde att avskeda honom med motiveringen att han har samarbetssvårigheter. 

Unionen stämmer nu maskinföretaget och skriver i stämningsansökan att det finns en tydlig koppling mellan mannens roll som skyddsombud och avskedandet. Man begär därför 220 000 kronor i allmänt skadestånd samt utebliven lön och att avskedandet ska förklaras ogiltigt.