Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Fick barn – förlorade chefstjänst

Andra arbetsuppgifter och försämrade anställningsvillkor. Det var vad som väntade en regionchef när hon kom tillbaka efter sin föräldraledighet. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren på nära 300 000 kronor.
Ola Rennstam Publicerad 18 april 2017, kl 14:23
Christine Olsson / TT
Christine Olsson / TT

Unionenmedlemmen arbetade som regionchef på ett företag i byggbranschen som utför mättjänster. I början av 2013 blev hon sjukskriven och under sjukskrivningen blev hon gravid och var därefter föräldraledig i drygt två år.

I november 2016 kontaktade den nu 30-åriga kvinnan sin arbetsgivare och berättade att hon tänkte återgå i tjänst strax före jul. Men det blev inget varmt välkomnande. Företagets vd berättade att man genomfört en omfattande omorganisation under medarbetarens frånvaro och att man anställt en ny regionchef som nu skulle bli hennes närmaste chef.

Vd:n gav också beskedet att hon skulle få en likadan servicebil som företagets mättekniker hade och att hon främst skulle arbeta på fältet med olika projekt. Unionen konstaterar att regionchefen tilldelats en renodlad mätteknikertjänst och anser att bolagets åtgärder är att jämställa med en uppsägning eller ett avskedande. Agerandet innebär även ett missgynnande av medlemmen som har haft samband med hennes föräldraledighet.

Dessutom har rekryteringen av ny regionchef inte föregåtts av någon förhandling med Unionen, trots att det är en fråga som förbundet vanligtvis förhandlar om för sina medlemmar.
Unionen stämmer nu arbetsgivaren i Arbetsdomstolen och kräver sammanlagt 290 000 kronor i skadestånd för brott mot las, föräldraledighetslagen och medbestämmandelagen.

Arbetsrätt

Skyddsombud ifrågasatte arbetsmiljön – avskedades

Skyddsombudet påtalade brister i arbetsmiljön på maskinföretaget. Utan några varningar avskedades han i december med motiveringen att han hade samarbetssvårigheter.
Lina Björk Publicerad 10 april 2024, kl 13:04
Man i vit skjorta och slips samlar sina kontorstillhörigheter i en brun kartong.
Serviceteknikern avskedades. På grund av samarbetssvårigheter, menar arbetsgivaren. Felaktigt, menar Unionen och kopplar avskedet till mannens förtroendeuppdrag som skyddsombud. Foto: Colourbox.

Företaget som serviceteknikern jobbade på sysslade huvudsakligen med reparationer och installationer av städmaskiner. Det var ett tungt jobb och han försökte förbättra arbetsmiljön, framför allt sista året då han även var skyddsombud. 

I februari förra året inträffade en incident i företagets lokaler. En kollega till skyddsombudet och en person i ledande ställning hade en diskussion som utmynnade i handgripligheter. Kollegan anmälde händelsen till serviceteknikern i egenskap av skyddsombud och han upprättade en tillbudsanmälan efter att ha ringt och frågat Unionen om råd. 

Unionen stämmer: Kopplar avsked till uppdrag

I tillbudsanmälan råkade serviceteknikern av misstag kryssa i att anmälan gjordes av arbetsgivaren. Men i hela rapporten har han skrivit att det är han själv i egenskap av skyddsombud som skrivit. Arbetsgivaren ansåg att misstaget var allvarligt och valde att avskeda honom med motiveringen att han har samarbetssvårigheter. 

Unionen stämmer nu maskinföretaget och skriver i stämningsansökan att det finns en tydlig koppling mellan mannens roll som skyddsombud och avskedandet. Man begär därför 220 000 kronor i allmänt skadestånd samt utebliven lön och att avskedandet ska förklaras ogiltigt.