Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Fler jobb men fortsatt hög arbetslöshet

Nu tar den offentliga tjänstesektorn över som motor när det gäller att skapa jobb. Däremot fortsätter jobben att försvinna inom industrin. Det spår Arbetsförmedlingen i sin prognos för de kommande två åren.
Niklas Hallstedt Publicerad 9 december 2014, kl 11:31
Bertil Enevåg Ericsson/TT
Arbetslösheten kommer att vara fortsatt hög, trots fler jobb, enligt Arbetsförmedlingens prognos. Bertil Enevåg Ericsson/TT

Sysselsättningen fortsätter att öka. Under 2015 och 2016 tillkommer 105 000 jobb, tror Arbetsförmedlingen vars prognos bland annat bygger på intervjuer med 10 000 privata arbetsgivare samt med verksamheter i samtliga kommuner och landsting.

Samtidigt kommer arbetskraftens storlek öka, både på grund av invandring och att fler söker sig ut på arbetsmarknaden, vilket i slutändan gör att arbetslösheten bara minskar med några tiondelars procentenheter.

Under hösten har jobbtillväxten i den privata tjänstesektorn bromsat in. Även om sysselsättningen kommer att fortsätta växa inom de delar av sektorn som är beroende av den privata konsumtionen, är det tydligt att det nu är den offentliga tjänstesektorn som övertar rollen som sysselsättningsmotor. Arbetsförmedlingen pekar på att både statliga verksamheter och kommuner nu planerar att anställa på bred front.

Samtidigt fortsätter jobben inom industrin att försvinna, en orsak är den svaga konjunkturen i Europa.  Visserligen ser det ljusare ut för 2016, men företagen planerar för fortsatta personalneddragningar. Troligtvis är jobbtappen dessutom större än vad de ser ut att vara eftersom en del av neddragningar skett och sker i bemanningsbranschen och andra företagsnära tjänster.

Inom byggsektorn ser det bra ut – åtminstone när det gäller själva byggandet. Däremot ökar inte antalet sysselsatta nämnvärt. En anledning kan vara att allt fler utländska entreprenörer anlitas vid byggena.

Att arbetsmarknaden trots allt fungerar bra och att det skapas nya jobb betyder inte att Arbetsförmedlingens kan slå sig till ro, konstaterar Clas Olsson, biträdande generaldirektör.

- Det är en förhållandevis positiv bild av arbetsmarknaden. Men för oss ökar paradoxalt nog utmaningen. Andelen inskrivna ibland dem som står längst ifrån arbetsmarknaden ökar hela tiden.

Arbetsmarknad

Transport vill ta över kabinanställda

Transportarbetarförbundet är i öppen strid med Unionen. LO-förbundet har börjat organisera kabinanställda − en bransch som tillhör Unionen − med uttalat syfte att ta över hela avtalsområdet.
Ola Rennstam Publicerad 8 mars 2024, kl 14:18
Till vänster kabinpersinal, till höger Transportarbetarförbundets huvudkontor.
Transportarbetarförbundet och Unionen är i öppen konflikt. Transport organiserar nu kabinpersonal, som normalt tillhör Unionen, i ett försök att utvidga sitt inflytande över avtalsområdet. Foto: AP/Claudio Bresciani/TT.

Det har seglat upp en konflikt mellan Unionen och Transportarbetarförbundet. Bråket gäller vilket fackförbund som anställda inom flyget ska tillhöra. Enligt Transports förbundsordförande, Tommy Wreeth, är många kabinanställda missnöjda med Unionens sätt att företräda dem och vill nu gå över till LO-förbundet.

Tommy Wreeth.
Tommy Wreeth. Foto: Martin Hörner Kloo.

I en krönika i tidningen Transportarbetaren går Tommy Wreeth till attack mot Unionen och konstaterar att hans förbund nu officiellt börjat organisera kabinpersonal inom flyget. Syftet är att ”ta över hela avtalsområdet från Unionen på sikt”. Han passar också på att dela ut en råsop mot Unionen:
”Deras nuvarande förbund Unionen verkar mest intresserade av deras avgift och mindre intresserade av fackligt medlemsnära arbete", skriver Tommy Wreeth i krönikan.

Unionen har en annan bild av stämningen bland medlemmarna inom flyget. Samtidigt är ledningen medveten om att det finns en frustration kring hur villkoren i branschen har försämrats under de senaste åren, särskilt efter pandemin.

− Generellt är medlemmarna inom flyget nöjda med Unionen men vi vet också att det finns missnöje. Vi har nu en tät dialog med alla klubbar för att reda ut eventuella missförstånd och se hur vi kan hjälpa dem istället för de lämnar till ett annat förbund, säger Martin Johansson, andre vice ordförande i Unionen.

Vilken är er kommentar till Transports agerande i den här frågan?

Martin Johansson.
Martin Johansson. Foto: Peter Jönsson.

Det är bara ett halvår sedan vi fick till ett avtal mellan Unionen och LO för att hantera den här typen av frågor, och nu väljer de att bryta mot det avtalet genom att försöka organisera en grupp som vi sedan länge organiserar och tecknar avtal för. Det är tråkigt och bekymmersamt, säger Martin Johansson.

Kollega har varit i kontakt med de tre kabinklubbar, som enligt Transportarbetarförbundet, har uttryckt att de är beredda att lämna Unionen. Samtliga tillbakavisar uppgifterna, man påpekar dock att man uttryckt missnöje med hur förbundet företrätt dem men att man nu har en bra dialog.

Tommy Wreeth vill inte uppge vilka företag det rör sig om eller hur många som gått över till Transport, men skriver i ett mejlsvar att det finns en lång historik av missnöje med Unionen bland kabinanställda.

Enligt Unionen finns ett avtal mellan LO och Unionen om att inte ta över varandras medlemmar. Bryter ni mot det avtalet?

"Transport har inte sökt medlemmar inom avtalsområdet. Det är kabinanställda som kontaktat oss och uppgett att de är missnöjda med Unionen och att de vill byta till Transport. Vi har sedan informerat Unionen, LO och arbetsgivarorganisationen om situationen, enligt praxis."

Du går hårt mot Unionen i din krönika och skriver att Unionen inte är någon riktig fackförening och att Unionen bara är intresserad av medlemsavgifterna. Står du fast vid den kritiken? På vilket sätt är Unionen inte någon riktig fackförening?

"Jag skriver att medlemmar i Unionen vänt sig till oss och att de söker efter en riktig fackförening som är närvarande och tar fighten. Jag skriver ingenting om vad Unionen är eller inte är. Jag skriver också att det "verkar" som att Unionen mest är intresserade av deras avgifter och det är ordagrant den kritik som framförts till oss från de som kontaktat oss. Om kabinanställda varit nöjda med Unionen hade vi sannolikt inte varit där vi är. Sedan kan Unionen säkerligen agera bättre inom andra branscher och till andra medlemsgrupper."