Kollega

Frihet

Publicerad 25 oktober 2011, kl 10:47

Brombergs
Översättning: Rebecca Alsberg

 Få uttryck illustrerar väl den amerikanska drömmen så tydligt som just frihet. Det Jonathan Franzen gör är att sätta friheten i det både större och mindre perspektivet. Det är medelklassfamiljen Berglund som med sin obegränsade frihet ändå väljer mer traditionella mönster. Hemmafrun Patty, högutbildad tidigare basketstjärna, går med liv och lust in i rollen som den perfekta hemmafrun. Walter, framgångsrik jurist som med tiden tar sitt engagemang för miljön och överbefolkningsproblematiken till excentriska nivåer. Sonen som blir kapitalist i ren revolt, och dottern som öppet visar sitt förakt för mamman och hennes svagheter.

De skildras i sin samtid - ett USA som tar sig friheten att invadera Irak, energibolag som skövlar vårt gemensamma arv och vapenlobbyn som kan casha in tack vare en rad politiska beslut.

Linda Svensson
Linda Svensson
linda.svensson@kollega.se
  • Läs även...

    En av tre ångrar byte av jobb

    Många anställda ångrar att de bytt jobb visar en ny undersökning. Den vanligaste orsaken till ångern är falsk varudeklaration – arbetsuppgifterna motsvarade inte arbetsbeskrivningen.

  • Läs även...

    Fabrik tvingas stänga till följd av branden

    Den våldsamma branden i Västmanland har inte bara lett till ett dödsfall och att boende har evakuerats. Också arbetsplatser berörs. I dag har produktionen vid Uponors fabrik i Virsbo varit nedlagd.

  • Läs även...

    Naljen tar över Kollega

    Under hösten tar hon sig an Sveriges roligaste mediejobb. Får vi lov att presentera Kollegas nya chefredaktör, Naljen Ståhlström!

  • Läs även...

    Stora klasskillnader på semestern

    Dubbelt så stor andel tjänstemän som arbetare åker iväg på en semesterresa, eller har tillgång till fritidshus eller husvagn. En skillnad i semestervanor som inte ändrats nämnvärt de senaste 30 åren. Men det är också stora skillnader tjänstemän emellan.

  • Läs även...

    Mitt i stormens öga

    Det tuffaste är inte när publiken vrålar som högst. Då är VM-domaren Jonas Eriksson lugn, mitt i stormens öga. Ikväll dömer han i matchen Kamerun-Brasilien.

  • Läs även...

    Vilket bakverk är du på jobbet

    Vårt behov av att dela in varann i olika fack är oändligt. Genom att lista ut vilken bakelse dina kollegor liknar mest kan du samtidigt underlätta samvaron vid fikabordet.

  • Läs även...

    Ge bort en bok!

    Ge kollegan en bok. I dag är det nämligen Världsbokdagen, till minne av Shakespeare, Cervantes och katalanernas helgon Sant Jordi.

  • Tänk på att...

    Sömnapp ska hjälpa nattugglor

    En ny app som håller koll på dina sömnvanor är på väg. Sömnforskare har fått pengar för att bland annat utveckla en mobilapp som mäter sömn och ger råd om hur du slipper ofrivillig vaka.

  • Tänk på att...

    Frihet ger drivkraft

    Frihet och delaktighet är centralt för att känna drivkraft i arbetet. Samtidigt strävar industrin efter effektivisering, förenkling och korta flödestider

  • Tänk på att...

    Sömnproblem ökar risk för Alzheimer

    Ligger du vaken på nätterna och ältar ditt jobb? Lugn, det har du glömt om några år. Ny forskning visar att sömnstörningar ökar risken för Alzheimer.

  • Tänk på att...

    Nedfrysta ägg som löneförmån

    Facebook och Apple erbjuder kvinnliga anställda nedfrysning av sina ägg för att de ska kunna fokusera på karriären och bilda familj senare i livet.

  • Tänk på att...

    Ryggont = chefens fel

    Små möjligheter att påverka och höga krav i arbetet ökar risken för ryggproblem. Och de som inte får stöd från chef och kollegor får ondare ryggar än andra, enligt en ny rapport från SBU.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.