Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Globalisering både hot och möjlighet för världens kvinnor

Publicerad 26 oktober 1999, kl 12:00

Globalisering både hot och möjlighet för världens kvinnor

En ny FN-rapport visar att globaliseringen har lett till fler jobb åt kvinnor än åt män. Men när ekonomin sviktar är det kvinnor som drabbas mest.

Vart femte år publiceras FN:s ekonomiska och sociala råd (ECOSOC) en rapport om globaliseringens effekter för kvinnor. Rapporten fokuserar på u-länder och nu visar den bland annat att de flesta nya jobb har gått till kvinnor.
- Förutom det enda undantaget Afrika så har sysselsättningen för kvinnor ökat betydligt snabbare än för män sedan 1980, slår rapporten fast.
Framför allt får kvinnor deltidsjobb eller jobb som utförs i hemmet. Att kvinnor blivit yrkesarbetande har stärkt deras ställning. Men det är ingen stabil förbättring av jämställdheten.
Asienkrisen har drabbat kvinnor mer än män, enligt rapporten. Deras arbeten anses inte lika viktiga som "familjeförsörjarnas" och fler kvinnor än män har förlorat sina jobb. Arbetslöshet och fattigdom har lett till fler självmord, ökat drogmissbruk och att fler kvinnor och barn blir misshandlade i hemmet. Många barn har tvingats sluta skolan, de flesta är flickor. Allt fler fattiga familjer på landsbygden i Indonesien, Filippinerna och Thailand är så desperata att de säljer sina döttrar till prostitution.
Rapporten kommer att användas vid FN:s toppmöte "Kvinnor 2000" i New York nästa år. Den föreslår olika sätt att förbättra situationen för kvinnliga arbetare. Bland annat regler om lika villkor för kvinnor och män på arbetsmarknaden och att företag ska uppmanas satsa på utbildning av sin arbetskraft istället för att säga upp anställda i dåliga tider.

JOHANNA JOHNSSON © siftidningen 1999

Läs mer om rapporten på FN:s hemsida  

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.