Hoppa till huvudinnehåll
Lön

Gratisjobb eller rekrytering?

På värmländska callcenterföretaget PEC får jobbsökande prova på att ringa säljsamtal. Eftersom kollektivavtalet enbart gäller redan anställda behöver företaget inte betala någon lön.
Niklas Hallstedt Publicerad 1 augusti 2014, kl 13:53
Fredrik Persson / TT
På callcentret PEC får jobbsökare prova på att ringa under ett par obetalda halvdagar, innan de eventuellt anställs. Fredrik Persson / TT

På PEC, med cirka 250 anställda i fyra städer, tillämpas en ansökningsprocess där jobbsökare får använda två halvdagar innan de eventuellt blir anställda, berättar Sveriges Radio Värmland. Under dessa halvdagar, som är obetalda, får de dels information om bland annat callcenterbranschen och företaget, dels får de känna på hur det är att ringa. Både företag och de sökande får på så vis chansen att se om de skulle passa för jobbet.

- Det är en väldigt speciell bransch. Många faller bort på ringandet, säger Fredrik Loiske, Unionens klubbordförande på PEC, som själv inte har hört något missnöje med att de två halvdagarna är obetalda.

- De som kommer hit och söker jobb stämplar ju oftast, de går ju inte två dagar utan ersättning. Det här har inte varit någon prioriterad fråga för klubben, men vi ska titta på den efter semestern.

Fredrik Loiske anser inte att det går att betrakta provringandet som arbete, men är inte främmande för att halvdagarna ändå ska vara betalda.

PEC:s koncernchef Per Wannberg anser dock inte att det finns anledning att betala.

- Nej, det är en rekryteringsprocess. De utför inget arbete som vi tjänar på. I dagsläget finns inga tankar på att betala folk för att de ska komma på en intervju.

Enligt Per Wannberg anställer företaget 60 procent av dem som deltar i rekryteringsprocessen.  Efter den anställs de och får genomgå en introduktionsutbildning.

- Det finns en del företag i branschen som behandlar ungdomar på ett mycket dåligt sätt. Den typen av företag vill vi få bort, vi arbetar aktivt med att medarbetarna ska trivas på jobbet. Vi hoppas medarbetarna ska utvecklas och stanna så länge som möjligt.

Kollektivavtalet omfattar enbart de anställda på företaget. I och med att de som deltar i halvdagarna ännu inte är anställda, är det åtminstone formellt sett okej att inte betala något.

Lön

7 korta utbildningar som ger hög lön

Kort utbildning, hög lön. Det finns flera utbildningar som är korta men som ändå ger hög lön. Både universitet och yrkeshögskolan erbjuder korta utbildningar som kan leda till jobb med hög lön.
David Österberg Publicerad 17 januari 2024, kl 06:01
6 studenter samlade vid datorskärmar, ser glada ut.
Hög lön och kort utbildning. Vi listar några yrken där det är bra betalt, utan många års studier Foto: Colourbox.

Vill du ha ett jobb med hög lön, men inte gå en lång utbildning? Här listar Kollega sju utbildningar som är korta – men ändå kan ge ett jobb med hög lön. Löneintervallen baseras på Unionens statistik över marknadslöner 2022. Lönerna gäller för personer som jobbat några år. Ingångslönerna är lägre.

 

  1. Inköpare

Lön: 35 000-44 000.

Gör: Analyserar marknaden. Har kontakt med leverantörer och letar efter nya leverantörer. Begär in offerter, förhandlar och tecknar avtal.

Utbildning: Två år på yrkeshögskola.

 

2. Systemutvecklare

Lön: 36 000-47 000, men kan vara betydligt högre.

Gör: Programmerar, testar program, utvecklar och förvaltar IT-projekt.

Utbildning: Två år på yrkeshögskola, men finns också treårig universitetsutbildning.

 

3. Säljare

Lön: 39 000-50 000, vanligt med provision.

Gör: Kontakt med nya och befintliga kunder. Utreder kundernas behov och föreslår lösningar. Förhandlar om priser och villkor och tecknar avtal.

Utbildning: Stort utbud av utbildning. Från en termin till två år.

 

4. Fastighetsmäklare

Lön: 40 000-62 000, vanligt med provision.

Gör: Visar och marknadsför bostäder, sköter förhandlingar och skriver kontrakt. 

Utbildning: Två års studier på högskola i ämnen som juridik, redovisning och byggnadsteknik.

 

5. Redovisningsekonom

Lön: 35 000-42 000

Gör: Kontrollerar in- och utbetalningar. Ser till att skatt, moms och arbetsgivaravgifter betalas in och sammanställer årsbokslut.

Utbildning: Två år på yrkeshögskola.

 

6. Spelutvecklare

Lön: 36 000-60 000

Gör: Programmerar och utvecklar spel och andra interaktiva medier.

Utbildning: Två år på yrkeshögskola eller tre år på universitet.

 

7. Drifttekniker

Lön: 35 000-46 000

Gör: Styr och övervakar anläggningar. Felsöker och åtgärdar driftstörningar.

Utbildning: Mellan ett och två år på yrkeshögskola, men finns också som universitetsutbildning.

 

På studera.nu hittar du information om utbildningar och kurser. På yrkeshogskolan.se kan du se Yrkeshögskolans utbud av utbildningar.