Kollega

Guide ska ge anställda rätt lön

Publicerad 13 mars 2012, kl 14:35

En ny löneguide på LKAB gör det lättare för tjänstemännen att förstå på vilka grunder deras lön är satt och hur de kan tjäna mer.
- Chefen kan inte säga "jag skulle gärna ha gett mer, men..." för har man uppfyllt målen får chefen se till att det finns pengar, säger Sakari Alanko, Unionens klubbordförande.

LKAB går strålande bra. Enligt Sakari Alanko kommer gruvbolaget att behöva anställa en person varje dag under de fem kommande åren. Han säger att han inte ens har satt sig in i frågor som las och turordningsregler.

- De vanligaste frågorna från medlemmarna är lön, lön och åter lön. Men sedan guiden kom till slipper vi bråka och kan koncentrera oss på lönekartläggning och annat. 

På kollektivsidan har alla samma grundlön i sina respektive befattningar. Sedan får man, beroende på antal år man jobbat, ett lönetillägg. På tjänstemannasidan är lönerna individuella. Lönesättande chef tittar på prestationsutveckling och måluppfyllelse.

- För att alla skulle hamna i rätt löneläge fick vi förra året obegränsat med pengar för att få bort snedsitsarna. Det blev inte helt rättvist men det blev rättvisare.

Tidigare har klubben haft bekymmer med att många medlemmar har sagt att de inte haft något lönesamtal. Sedan har klubben kollat och ofta har det då visat sig att de visst har haft det. Man har pratat förbi varandra.

- För att säkerställa att både medarbetare och lönesättande chef pratar om rätt saker ville vi ha ett sådant här kompendium att gå efter. Men det finns inga pengar i sidorna, de kommer först när man har pratat med chefen och visat att man uppfyllt sina mål. Här finns ett stöd, nu måste pengarna fram.

Klubbstyrelsen kommer att titta på hur lönerna utvecklar sig för var och en. Står någon still och trampar på samma lön kommer de att ställa frågor till företaget: Vad gör att den här personen inte lyckas? Har hon eller han fel jobb? Saknas det något i kompetensen?  

- Allting är i sin linda och jag och klubben måste bli bättre på att räkna på marknadslöner och få fram vad som är rätt lön för oss. Det är ett enormt jobb.  

Eva Karlsson
 • Läs även...

  Chefer dåliga på att förhandla om sin lön

  Den hårda förhandlingen uteblir. I stället blir lönesamtalet av förment informell karaktär där chefens chef har övertaget. Att begära hjälp av facket är ofta effektivt, men kan väcka irritation.
  – Våra chefer är konflikträdda och tar ofta den lön de blir erbjudna, säger Anders Sjöstrand på Unionens fackklubb på Svenska Röda Korset.

 • Läs även...

  Fackliga gick i protest mot mobbning

  Efter femton månaders mobbning blev Martina uppsagd. Då lämnade också de två mest engagerade i Unionenklubben företaget.
  - Jag kan inte vara på en arbetsplats där man behandlar en människa så, säger den förre klubbordförande Kenneth Straschko.

 • Läs även...

  Partiernas svar om arbetslöshet

  Kollegas läsare tycker att jobben är den allra viktigaste valfrågan. Den bedömningen delas av nästan alla riksdagspartierna. Här svarar de på hur de vill minska arbetslösheten.

 • Läs även...

  Övertid bestraffades med avskedande

  Efter att motvilligt ha tagit på sig ytterligare ett krävande chefsjobb jobbade Eva mycket övertid. Sedan hon nu blivit avskedad, anklagad för att ha lurat till sig för mycket övertidsersättning, stämmer Unionen arbetsgivaren i AD.

 • Läs även...

  Unionen tar strid för lönehöjningar

  Facket kan tappa möjligheten att påverka hur lönepotten fördelas i stora företag. Nu tar Unionen strid mot Teknikarbetsgivarna i Arbetsdomstolen, till försvar för en jämnt fördelad lönepott.

 • Läs även...

  Norwegian säger upp svensk kabinpersonal

  Norwegian säger upp all kabinpersonal i Sverige och hänvisar till arbetsbrist. Vill medarbetarna flyga vidare har de två alternativ, att tacka ja till en bemanningsanställning hos Proffice eller bli av med jobben.

 • Läs även...

  Lättare för 50-plussare att få nytt jobb

  Uppsägningar bland tjänstemän fortsätter att minska. Dessutom blir det allt lättare för 50-plussare att få nytt jobb. Det visar siffror från Trygghetsrådet, som också passar på att rikta kritik mot Arbetsförmedlingens krav på att söka jobb i hela landet.

 • Läs även...

  Bättre konjunktur = mindre jobb för facket

  En förbättrad konjunktur ledde under det senaste kvartalet till färre förhandlingsärenden för Unionen. Det visar förbundets konjunkturprognos, som presenterades under ett Almedalsseminarium, där man även diskuterade Industriavtalets roll inför kommande avtalsrörelse.

 • Läs även...

  Kvinnliga ingenjörer diskrimineras

  Mer än var fjärde ingenjör som är kvinna har känt sig diskriminerad på jobbet på grund av sitt kön. Bland männen är samma siffra en av 100. Det visar en ny Novusrapport.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.

 • Fler nyheter

  Cecilia Fahlberg lämnar Unionen

  Unionens förbundsordförande sedan 2008, Cecilia Fahlberg, kommer inte att ställa upp för omval vid förbundskongressen i höst. ”Det känns omtumlande även för mig”, säger hon.

 • Fler nyheter

  Sverige – näst bäst på digitalisering

  Enligt en nytt index hamnar Sverige på andra plats när det kommer till digital utveckling. Toppar listan gör Danmark. I Sverige har 99 procent av hushållen tillgång till fast bredband.

 • Fler nyheter

  Ny basindustri ger få jobb

  Förra gången var det gruvorna och stålet. Nu utmanar datahallarna om titeln som norra Sveriges framtid.

 • Fler nyheter

  Dragkamp om datahallar

  Ett hinder för visionen om 20 nya hallar inom fem år är elskatten. Sedan Finland sänkt sin elskatt etablerade sig Google där. Tar Sverige upp kampen?

 • Fler nyheter

  "Bra att vi hamnar på IT-kartan"

  Hur viktig är etableringen av datacenter för Sverige som IT-nation och finns det egentligen något slut på tillväxten av "big data"?