Kollega

Guide ska ge anställda rätt lön

Publicerad 13 mars 2012, kl 14:35

En ny löneguide på LKAB gör det lättare för tjänstemännen att förstå på vilka grunder deras lön är satt och hur de kan tjäna mer.
- Chefen kan inte säga "jag skulle gärna ha gett mer, men..." för har man uppfyllt målen får chefen se till att det finns pengar, säger Sakari Alanko, Unionens klubbordförande.

LKAB går strålande bra. Enligt Sakari Alanko kommer gruvbolaget att behöva anställa en person varje dag under de fem kommande åren. Han säger att han inte ens har satt sig in i frågor som las och turordningsregler.

- De vanligaste frågorna från medlemmarna är lön, lön och åter lön. Men sedan guiden kom till slipper vi bråka och kan koncentrera oss på lönekartläggning och annat. 

På kollektivsidan har alla samma grundlön i sina respektive befattningar. Sedan får man, beroende på antal år man jobbat, ett lönetillägg. På tjänstemannasidan är lönerna individuella. Lönesättande chef tittar på prestationsutveckling och måluppfyllelse.

- För att alla skulle hamna i rätt löneläge fick vi förra året obegränsat med pengar för att få bort snedsitsarna. Det blev inte helt rättvist men det blev rättvisare.

Tidigare har klubben haft bekymmer med att många medlemmar har sagt att de inte haft något lönesamtal. Sedan har klubben kollat och ofta har det då visat sig att de visst har haft det. Man har pratat förbi varandra.

- För att säkerställa att både medarbetare och lönesättande chef pratar om rätt saker ville vi ha ett sådant här kompendium att gå efter. Men det finns inga pengar i sidorna, de kommer först när man har pratat med chefen och visat att man uppfyllt sina mål. Här finns ett stöd, nu måste pengarna fram.

Klubbstyrelsen kommer att titta på hur lönerna utvecklar sig för var och en. Står någon still och trampar på samma lön kommer de att ställa frågor till företaget: Vad gör att den här personen inte lyckas? Har hon eller han fel jobb? Saknas det något i kompetensen?  

- Allting är i sin linda och jag och klubben måste bli bättre på att räkna på marknadslöner och få fram vad som är rätt lön för oss. Det är ett enormt jobb.  

Eva Karlsson
 • Läs även...

  Var fjärde anställd med sifferlöst avtal 2015

  Andelen sifferlösa avtal ökar, under 2015 kommer var fjärde anställd att omfattas av ett sådant, enligt en rapport från Medlingsinstitutet, som presenteras i dag. Två av tre kommer dessutom att omfattas av avtal utan individgarantier.

 • Läs även...

  Hur vill du ha det på jobbet?

  Nästa år är det dags för avtalsrörelse. Då ska fack och arbetsgivare komma överens om hur kollektivavtalen för kommande period ska se ut. Nu har du som medlem chansen att göra din röst hörd. Vilka frågor vill du att Unionen ska driva?

 • Läs även...

  Löneskillnaden hotar lönebildningen

  Löneskillnaderna mellan kvinnor och män kan hota den svenska lönebildningen, fruktar LO som vill ha särskilda satsningar för att höja lönerna i kvinnoyrkena. På Svenskt Näringsliv tror man att det krävs ändrade attityder i arbetslivet för att göra något åt saken.

 • Läs även...

  Lönekartläggning – viktigare än någonsin

  Unionen har i flera års tid drivit kravet på att återinföra årliga lönekartläggningar och tror att det finns goda möjligheter för en lagändring. Lönekartläggning är ett viktigt verktyg för att stänga igen lönegapet mellan kvinnor och män. Och vid individuell lönesättning är det ännu viktigare.

 • Läs även...

  Privat sektor sämst på lika lön

  Lika lön för lika jobb oavsett kön. Det kan låta som en självklarhet, men trots att de flesta är överens minskar löneskillnaderna mellan kvinnor och män med myrsteg. Inom privat sektor är den oförklarade löneskillnaden allra störst.

 • Läs även...

  Krisavtal på småländskt teknikbolag

  På värmepumpstillverkaren Enertech i Ljungby går de anställda ned i både arbetstid och lön i sex månader framöver. Målet: att förhindra fler varsel och hålla företaget igång.

 • Läs även...

  Så påverkar tyska lönekrav Sverige

  När tyska metallfacket ställer sina lönekrav lyssnar de svenska facken. Den här gången kräver tyskarna löneökningar på 5,5 procent. Hur påverkar det våra löner?

 • Läs även...

  Planera för ekonomisk julfrid

  Dra ner på julfirandet i år? Lycka till. Enligt HUI Research kommer årets julhandel åter slå nya rekord, och många lär handla julklappar på kredit.

 • Läs även...

  Första jobbet - så tror studenterna

  Mellan 630 000 och 45 000 kronor. Så mycket skiljer det sig när studenterna från 33 länder får berätta vilken årslön de förväntar sig på första jobbet.

 • Tänk på att...

  Sömnapp ska hjälpa nattugglor

  En ny app som håller koll på dina sömnvanor är på väg. Sömnforskare har fått pengar för att bland annat utveckla en mobilapp som mäter sömn och ger råd om hur du slipper ofrivillig vaka.

 • Tänk på att...

  Frihet ger drivkraft

  Frihet och delaktighet är centralt för att känna drivkraft i arbetet. Samtidigt strävar industrin efter effektivisering, förenkling och korta flödestider

 • Tänk på att...

  Sömnproblem ökar risk för Alzheimer

  Ligger du vaken på nätterna och ältar ditt jobb? Lugn, det har du glömt om några år. Ny forskning visar att sömnstörningar ökar risken för Alzheimer.

 • Tänk på att...

  Nedfrysta ägg som löneförmån

  Facebook och Apple erbjuder kvinnliga anställda nedfrysning av sina ägg för att de ska kunna fokusera på karriären och bilda familj senare i livet.

 • Tänk på att...

  Ryggont = chefens fel

  Små möjligheter att påverka och höga krav i arbetet ökar risken för ryggproblem. Och de som inte får stöd från chef och kollegor får ondare ryggar än andra, enligt en ny rapport från SBU.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.