Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

Hot om strejk på SAS-plan

Unionen varslar om strejk för att få till kollektivavtal på GEC, Global Employer Company, som flyger inrikesflyg till och från Arlanda under SAS namn. Strejken bryter ut den 22 februari om inget avtal träffats till dess.
Linnea Andersson Publicerad 10 februari 2016, kl 14:23
Terje Pedersen/TT
Terje Pedersen/TT

Bakgrunden till strejkvarslet är att Unionens medlemmar på GEC vill ha kollektivavtal för att få avtalsenliga löneökningar och garanterade pensionsavsättningar.

– Unionens medlemmar på GEC vill ha kollektivavtal. De har rätt till avtalsenliga löner, garanterade pensionsavsättningar och försäkringar som branschen i övrigt har. Jag hoppas att vi ska komma överens med arbetsgivaren utan att behöva gå till konflikt, säger Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef, i en kommentar.

GEC flyger inrikes- och utrikesflyg för SAS räkning mellan Arlanda och Visby, Kalmar, Ronneby, Sundsvall-Timrå, Åbo, Vasa och Tampere-Pirkkala. Samtliga av företagets 30 anställda är medlemmar i Unionen.

– Medlemmarna är beredda att gå så långt som till konflikt för att till ett kollektivavtal. Det är inga orimliga krav de ställer utan de vill bara ha skäligt betalt för det jobb de gör, säger Niklas Hjert. 

Unionen vill att ingångslönen för en person utan erfarenhet ska ligga på 18 387 kronor och att en person med mer än fyra års erfarenhet ska ha rätt till 22 901 kronor per månad. GEC accepterar 16 895 kronor för en person utan erfarenhet och 17 738 kronor för en med fyra års erfarenhet.

Företaget har inget kollektivavtal men är medlemmar i Svenska Flygbranschen. Det avtal som Unionen föreslagit innehåller villkor som används av ett flertal flygbolag i Sverige. Sedan tidigare finns en överenskommelse mellan Unionen och Svenska Flygbranschen om att använda sig av just det här avtalet för nya aktörer för att inte försämra villkoren för kabinanställda på den svenska arbetsmarknaden. GEC har dock inte accepterat villkoren.

Varslet gäller total arbetsnedläggning och blockad av samtliga arbetsuppgifter.

Flyger för SAS

Det brittiska flygbolaget Flybe har anlitats av SAS för att flyga några regionala linjer. Flybe har därför bildat bolaget GEC som i sin tur anställder kabinpersonal. Flygplanen är målade i SAS färger och personalen bär SAS-uniformer. Bolaget har flugit för SAS sedan oktober 2015.

Varsel

Runt 1 500 personer sägs upp på Spotify

Spotify säger upp runt 1 500 anställda. Omkring 240 av dem arbetar i Sverige. Nedskärningen är den andra på mindre än ett år.
David Österberg Publicerad 4 december 2023, kl 12:51
Daniel Ek, vd för Spotify.
Runt 1 500 personer sägs upp från Spotify i nya nedskärningar. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT.

Under måndagsmorgonen skickade Daniel Ek, vd för Spotify, ett meddelande till alla anställda. I det framgick att företaget tänker säga upp 17 procent av personalstyrkan. Det innebär totalt runt 1 500 personer. Omkring 240 av de svenska medarbetarna blir av med jobbet, enligt fackförbundet Sveriges Ingenjörer, som fått siffran från Spotify. Klubben på Spotify vill i nuläget inte uttala sig om detaljer.

”Vi är så klart ledsna över att många av våra kollegor påverkas av det här beslutet. Just nu är klubbens fokus att hjälpa de medlemmar som är påverkade av Spotifys nedskärningar och se till att de får det stöd de behöver”, skriver Jonas Sundberg, Unionens klubbordförande, i ett mejl till Kollega.

I brevet till de anställda skriver Daniel Ek att Spotify påverkas av det ekonomiska läget i världen: ”Den ekonomiska tillväxten har avtagit dramatiskt och kapitalet har blivit dyrare.”

Gjorde vinst på 32 miljoner euro

Enligt Spotifys kvartalsrapport för tredje kvartalet går det dock bra för företaget. Antalet premiumanvändare ökade med 16 procent och vinsten för kvartalet blev 32 miljoner euro. Men Daniel Ek anser att organisationen är ineffektiv och att för många anställda arbetar i stöttande roller och ”till och med gör arbete kring arbetet snarare än att bidra till möjligheter med verklig effekt.”

Nedskärningen är den andra i år. I januari meddelade Spotify att sex procent av personalen skulle sägas upp. Runt 100 personer fick lämna Spotify i Sverige. Den gången struntade företaget i att förhandla med och informera Unionen. Den här gången har klubben och Unionen fått information om neddragningarna i förväg, enligt Unionens presstjänst. Enligt brevet från Daniel Ek ska all berörd personal få en kalenderinbjudan till samtal under måndagen. Samtalen ska vara avklarade innan onsdag.

Spotify saknar kollektivavtal

De personer som sägs upp får, enligt företaget, i genomsnitt fem månadslöner i avgångsvederlag och två månaders karriärstöd.

Spotify saknar kollektivavtal. Under våren och början av sommaren försökte Unionen få företaget att teckna ett avtal, men Spotify drog sig ur förhandlingarna. Enligt företaget skulle ett kollektivavtal inte ge de anställda något mervärde.

Kollega söker Spotify och Unionen.