Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

Hundratals får lämna SSAB

SSAB drar ner sin personalstyrka med 465 tjänster. Anledningen är att ståltillverkaren gjorde en miljardförlust under sista kvartalet 2015. Men beskedet kommer inte som någon överraskning för Unionenmedlemmarna i Oxelösund, en av de verksamheter som drabbas värst.
Linnea Andersson Publicerad 12 februari 2016, kl 10:50
Claudio Bresciani / TT
SSAB i Oxelösund är en av de verksamheter som är värst drabbade när ståljätten drar ner på personalstyrkan. Claudio Bresciani / TT

Under fredagen meddelade ståljätten SSAB att man varslar om neddragning med 465 tjänster, de flesta i Sverige och resten i Finland. I Sverige är det främst verksamheterna i Oxelösund och Borlänge som drabbas, men även Luleå och Stockholm får räkna med neddragningar. Totalt väntas SSAB minska med 265 tjänstemän och 150 arbetare i Sverige.

SSAB vinstvarnade inför fjärde kvartalet och Patrick Sjöholm, ordförande i Unionenklubben på SSAB Oxelösund, säger att varslet inte kommer som någon direkt överraskning för medlemmarna.

– Det har varit oroligt länge och varit på gång ett bra tag så folk har nog anat, säger Patrick Sjöholm.

– Men det är inte så att vi går jättedåligt just nu utan vi förbereder oss snarare för att framtiden kanske inte blir så ljus.

Neddragningarna är till stor del ett resultat av det ekonomiska läget i Kina. Kina har sedan flera år producerat för mycket stål för den inhemska marknaden vilket har lett till en prisdumpad export. Att EU-kommission diskuterat ett införande av tullar på höghållfast plåt kan tyda på att EU anser att stålindustrin i Kina får otillåtet statsstöd som leder till en snedvriden konkurrens, det uppger Södermanlands Nyheter.

Med anledning av det planeras en demonstration på måndag i Bryssel där bland annat personal från SSAB kommer att delta. Patrick Sjöholm stannar dock hemma i Oxelösund.

– Det är folk från IF Metall som åker ner.

Under de kommande veckorna inleds förhandlingar mellan facket och arbetsgivaren om hur många som tvingas gå.

Varsel

Ericssons storvarsel överraskade facket

Vilka verksamheter ska bort på Ericsson? Det är frågan Unionenklubbarna ställer när telekomjätten går ut och flaggar för att man minskar antalet anställda i Sverige med 1 200.
Johanna Rovira Publicerad 3 april 2024, kl 13:45
Ericsson logga
I slutet av mars varslade Ericsson 1 200 anställda i Sverige. Företaget hänvisar till en försämrad mobilnätsmarknad. Foto: Henrik Montgomery/TT

Strax före påsk avslöjade Ericsson i ett pressmeddelande att företaget ska krympa med 1 200 anställda i Sverige. För facken på Ericsson kom nyheten som en överraskning. 

Andreas Larsson

När företaget reducerat antalet anställda tidigare har vi kommit längre i vår dialog med arbetsgivaren. Nu var arbetsgivaren snabb på att dra i stora tofsen och vi är inte vana att stå där vi står, säger Andreas Larsson, ordförande för Unionens samarbetsorganisation inom Ericsson. 

Han har suttit i förhandlingar med arbetsgivaren och övriga fackliga organisationer på företaget som har omkring 14 500 anställda i Sverige, varav cirka 4 500 är medlemmar i Unionens åtta klubbar. Man har bland annat diskuterat nya målbilder för olika verksamheter.  

Det finns många frågetecken som vi jobbar på att räta ut. Exempelvis vad vi ska sluta göra och vad ska vi fokusera på framöver. Vi vill ju att det vi gör ska leda till något så stabilt som möjligt, säger Andreas Larsson. 

Han är trots allt hoppfull.

Vi tror att vi ska kunna göra något bra av detta ihop med företaget. Det finns ett samförstånd kring hur vi ska landa bra, men har lite olika syn på hur vägen dit ska se ut. 

För ett år sedan presenterade Ericsson ett sparpaket på 11 miljarder kronor som innebar att 1 400 tjänster försvann i Sverige.