Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Ingen konkurs för Assyriska

Uteblivna löner och inbetalningar till tjänstepensionen ledde till att Unionen lämnade in en konkursansökan mot fotbollsklubben Assyriska FF. Nu har den dragits tillbaka efter att klubben betalat ut lönerna.
Petra Rendik Publicerad 15 februari 2017, kl 13:51
Fotbollsspelare i målburen.
Efter att Unionen och de före detta spelarna lämnade in en konkursansökan mot fotbollsklubben har spelarna fått lön. Foto: Janerik Henriksson / TT

Konkursansökan som lämnades in förra veckan gällde fyra tidigare spelare i Södertäljeklubben Assyriska FF som samtliga lämnade laget när de åkte ner i division 1 förra året. Dels handlade det om uteblivna löner för november 2016 men främst om att klubben inte betalat tjänstepensioner ända sedan slutet av 2014.

Men nu har konkursansökan dragits tillbaka.

– Assyriska har betalat in all lön som saknades och var i fara utifrån lönegarantin, säger Björn Alquist, biträdande förbundsjurist på Unionen.

Hur klubben ska göra rätt för sig med de uteblivna inbetalningarna till tjänstepensionerna återstår att se. Unionen ska träffa Assyriska i veckan för att hitta en lösning. 

– Dialogen har blivit mycket bättre. Jag är hoppfull och tror att vi kommer att hitta en lösning inom kort som våra medlemmar kommer bli nöjda med men som också fungerar för klubben.

Arbetsrätt

Skyddsombud ifrågasatte arbetsmiljön – avskedades

Skyddsombudet påtalade brister i arbetsmiljön på maskinföretaget. Utan några varningar avskedades han i december med motiveringen att han hade samarbetssvårigheter.
Lina Björk Publicerad 10 april 2024, kl 13:04
Man i vit skjorta och slips samlar sina kontorstillhörigheter i en brun kartong.
Serviceteknikern avskedades. På grund av samarbetssvårigheter, menar arbetsgivaren. Felaktigt, menar Unionen och kopplar avskedet till mannens förtroendeuppdrag som skyddsombud. Foto: Colourbox.

Företaget som serviceteknikern jobbade på sysslade huvudsakligen med reparationer och installationer av städmaskiner. Det var ett tungt jobb och han försökte förbättra arbetsmiljön, framför allt sista året då han även var skyddsombud. 

I februari förra året inträffade en incident i företagets lokaler. En kollega till skyddsombudet och en person i ledande ställning hade en diskussion som utmynnade i handgripligheter. Kollegan anmälde händelsen till serviceteknikern i egenskap av skyddsombud och han upprättade en tillbudsanmälan efter att ha ringt och frågat Unionen om råd. 

Unionen stämmer: Kopplar avsked till uppdrag

I tillbudsanmälan råkade serviceteknikern av misstag kryssa i att anmälan gjordes av arbetsgivaren. Men i hela rapporten har han skrivit att det är han själv i egenskap av skyddsombud som skrivit. Arbetsgivaren ansåg att misstaget var allvarligt och valde att avskeda honom med motiveringen att han har samarbetssvårigheter. 

Unionen stämmer nu maskinföretaget och skriver i stämningsansökan att det finns en tydlig koppling mellan mannens roll som skyddsombud och avskedandet. Man begär därför 220 000 kronor i allmänt skadestånd samt utebliven lön och att avskedandet ska förklaras ogiltigt.