Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Integration - en facklig fråga

Hur kan förbunden inom TCO, LO och Saco bidra till en snabbare integration på arbetsmarknaden? På onsdagen samlades ett 70-tal representanter från organisationerna på Mångkulturellt Centrum i Fittja för att hitta lösningar på frågan.
Publicerad 22 januari 2015, kl 13:45
Hanna Thorselius
Unionens ordförande Cecilia Falhberg och första vice ordförande Peter Hellberg. Hanna Thorselius

Tillsammans har de tre organisationerna, TCO, LO och Saco, uppskattningsvis en halv miljon utlandsfödda medlemmar. På onsdagen slog de fast att integration är en facklig fråga.

– Jag tror det är viktigt att lyfta fram att det finns en ekonomisk vinning med mångfald på arbetsplatser. Att det är bra för arbetsplatser med mångfald, precis som det är bra med en jämn könsfördelning, säger Unionens 1:e vice ordförande Peter Hellberg som var på plats.

Olof Åslund, generaldirektör på IFAU, Institutet för arbetsmarknads-och utbildningspolitisk utvärdering, beskriver situationen för personer som invandrat till Sverige som problematisk. Trots att det alltid förekommit arbetskraftsinvandring finns fördomar och attityder som gör det svårt för personer som invandrat att komma in på arbetsmarknaden.

– Vi har starka bevis på att det förekommer diskriminering på svensk arbetsmarknad, säger Olof Åslund.

Diskrimineringen förekommer i alla led, till exempel är invandrade personer underrepresenterade i chefspositioner. Däremot tenderar chefer som själva invandrat anställa medarbetare med invandrarbakgrund, i större utsträckning än chefer som är födda i Sverige. Troligtvis skulle fler invandrade chefer kunna bidra till att höja sysselsättningen i grupper som nu har svårt att komma in på arbetsmarknaden, resonerade Olof Åslund.

– Unionen arbetar mot diskriminering på flera sätt, vi får in diskrimineringsfall direkt till Unionen som vi företräder. Vi arbetar också med attitydförändringar genom bland annat seminarier, men det krävs hårt arbete, säger Unionens ordförande Cecilia Fahlberg.


Hanna Thorselius
[email protected]

Arbetsmarknad

Hennes jobb – skapa ditt fredagsmys

Hon är hemkunskapsläraren som blev mamma till sourcream & onion och många andra chipssmaker. Möt Inger Gustafsson, som trots 30 år som produktutvecklare inte tröttnat på snacks.
Ola Rennstam Publicerad 12 april 2024, kl 06:01
produktutvecklaren Inger Gustafsson på Estrella arbetar med att ta fram nya smaker.
I labbet tar produktutvecklaren Inger Gustafsson fram de chipssmaker som ska lanseras första kvartalet 2025. Under arbetet väger hon upp en exakt mängd kryddor och blandar i en påse med osaltade chips – och smakar sig fram.  Foto: Nicke Messo

Hur hamnade du på Estrella?

 – Jag är utbildad hemkunskapslärare och har alltid haft ett stort intresse för matlagning och smak. Det kan vara svårt att tänka sig nu, men 1987 var det ont om lärarjobb och jag sökte säkert 50 tjänster innan jag såg en annons där Estrella sökte en produktutvecklare. Jag har kvar samma tjänst, men uppgifterna har ändrat sig mycket sedan dess.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag får vara kreativ och innovativ. Jag känner verkligen att man litar på min kunskap. Vi är tre produktutvecklare i Göteborg och tre på vårt bolag i Norge, det är verkligen ett samarbete.

Hur får ni fram en ny smak?

– Vi börjar med att ta fram ett antal olika smakinriktningar för den produkt som ska lanseras ett år senare. Vi inspireras av allt från trender i krogvärlden till önskemål från våra kunder. I samarbete med våra leverantörer tar vi sedan fram kryddblandningar som vi testar, justerar och diskuterar oss fram till några smaker som vi är nöjda med. Det blir mycket smakande! Till slut får en panel med konsumenter tycka till.

Vilken är den största utmaningen?

– Att skapa balans. Du vill få till en bra start som gör smaken spännande, den ska vara saftig och ha en fyllighet och på slutet ge en ”lagom” eftersmak som inte dör av för snabbt. Man ska inte bli mätt på smaken efter tre chips.

Vilken smak är du mest stolt över?

– Jag var med och tog fram sourcream & onion på 80-talet som spred sig över hela Europa. Våra säljare hade hittat en variant i USA, men den var ganska smörig. Vi sökte något som kunde passa här och när jag lade till mer gräddfil gifte sig syran och löken. Det blev en omedelbar succé, vi nådde personer som aldrig brukade äta chips.

Har du gjort några mindre lyckade produkter?

– Smak är subjektivt och det är inte alltid mina favoriter som lanseras. Ibland har vi satsat på ”snackisar” som smak av varma mackor och äpplepaj. Ärligt talat tyckte jag chipsen med hamburgarsmak var ”så där”.

Äter du mycket chips på fritiden?

– Det kan bli lite mycket av det på jobbet så jag äter mer jordnötsringar och nötter hemma. Men det är en viktig del i jobbet att exempelvis testa konkurrenternas sortiment.

Hur ser du på hälsoaspekten med snacks?

– Man ska äta allt med måtta, men jag tycker att chips har oförtjänt dåligt rykte. De innehåller vitaminer, vegetabiliska fetter, fibrer och proteiner.

5 saker du inte visste om chipstilverkning

  1. Under 2023 konsumerade svenska folket 266 911 120 påsar snacks. Den genomsnittliga svensken äter cirka 5,8 kilo per år, nionde högst i Europa.
     
  2. Vid Estrellas fabrik i Angered utanför Göteborg tillverkas årligen strax under 24 000 ton snacks. Här finns också huvudkontor och produktutveckling.
     
  3. Det går åt nära fyra kilo potatis till ett kilo chips. Rå potatis innehåller en stor del vatten som ångas bort under tillverkningsprocessen.
     
  4. Estrellas grundare Folke Andersson har en arena uppkallad efter sig i Ecuador: Estadio Folke Anderson, som rymmer 14 000 människor.
     
  5. 22 minuter. Så lång tid tar det för potatisen att förvandlas till ett färdigt chips i fabriken. Knölen sorteras, tvättas och skivas innan den friteras i 175 gradig olja. Därefter åker chipsen genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt.
Estrellas fabrik i Angered.
Efter att chipsen friterats i 175 gradig olja åker de genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt. Foto: Nicke Messo

ESTRELLA

  • 267 anställda, från 20 olika länder. De flesta arbetar vid anläggningen i Angered utanför Göteborg.
  • Bolaget grundades 1946 av Folke Andersson. De första åren importerades bananer från Sydamerika. Produktion av chips och popcorn inleddes 1957.
  • Unionenklubben på Estrella har 77 medlemmar.